logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verwarmen zonder gas


Het is een ontzettend actueel onderwerp in Nederland: we moeten met zijn allen van het gas af voor het verwarmen van onze woningen en het koken van ons eten! Daarbij wordt direct gekeken naar elektrisch verwarmen, maar wist je dat er nog een alternatief beschikbaar is? De ouderwetse kachel, maar dan in een nieuw jasje: wellicht is de pelletkachel een interessante optie voor jouw situatie?

Moderne kachel

Een pelletkachel lijkt in alle opzichten op een normale kachel, maar is van allerlei nieuwe technieken voorzien. Daardoor is hij niet alleen praktischer in gebruik, maar ook efficiënter, veiliger en comfortabeler. Denk je bijvoorbeeld aan het plaatsen van een pelletkachel in je woonkamer voor het verwarmen van je woning, dan is het prettig om te weten dat ze in de regel zijn voorzien van een thermostaat, een automatische ontsteker, timers en ventilatoren die de rook afvoert en de warmte naar binnen blaast. Daarbij profiteer je natuurlijk wél van de behaaglijke warmte van echt vuur en het uitzicht op een knapperend vuurtje!

Hout op het vuur

Zie je het al voor je, zo’n pittoreske stapel brandhout in de tuin? Dat is bij een pelletkachel niet nodig. Daarbij gebruik je namelijk kleine korrels (pellets) geperst hout. Deze zijn een stuk efficiënter dan die grote stukken hout. Ze gaan veel langer mee, produceren bijna geen as en hebben bovendien een minimale rook-ontwikkeling. Brandhout 2.0, zou je kunnen zeggen. Je koopt de pellets in zakken, waarmee je jouw pelletkachel vult. Die gebruikt deze pellets naarmate ze benodigd zijn, zodat je er tijdens het gebruik bijna geen omkijken naar hebt. Maar let wel: je moet natuurlijk wel op tijd zorgen dat de pellets worden gevuld en dat het as regelmatig wordt weggegooid.

Alternatief voor de CV

Heb je geen zin in een pelletkachel in je woonkamer? Dan kun je er zelfs voor kiezen om je cv-ketel te vervangen door een pelletkachel. De werking van je hele verwarming blijft dan precies gelijk: het smeulende vuurtje van de kwaliteitspellets verwarmt het water tot precies de gewenste temperatuur. Je regelt de warmte met de thermostaat en het warme water stroomt gewoon door de bestaande verwarmingsplaten. Je moet alleen af en toe pellets bijvullen. Het is zelfs mogelijk om een pelletkachel te gebruiken als combiketel, dus in combinatie met verwarming op zonne-energie.

Plaatselijk verwarmen en combineren

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om verschillende combinaties te maken. Laat bijvoorbeeld een boiler door de zon verwarmen voor je douchewater en het warme water in de badkamer, met een kokend-waterkraan in je keuken. Dan heb je daar alvast geen gas meer voor nodig. Voor de verwarming zou je zelfs je huis kunnen laten verwarmen door één enkele pelletkachel, maar je kunt er ook voor kiezen om een pelletketel te laten installeren die je bestaande verwarmingsplaten verwarmt. Voor beide systemen is wat te zeggen, maar het is altijd slim om te kijken naar de meest efficiënte manier van verwarmen. Zo bespaar je niet alleen middelen, maar ook het milieu.

Kostenplaatje

Als echte Nederlanders zijn we natuurlijk benieuwd naar het kostenplaatje. Welnu: de aanschaf van zo’n pelletkachel is duurder dan een normale kachel of cv-ketel. Houd ook rekening met regelmatig onderhoud: het is belangrijk dat je hem één keer per jaar een onderhoudsbeurt laat geven en dat je daarbij ook het rookkanaal laat schoonmaken. Daar hoeft overigens geen schoorsteenveger aan de pas te komen, de rook kan makkelijk via een smalle buis worden weggevoerd. De pellets zelf zijn goedkoper in gebruik dan wanneer je gas of elektra gebruikt: daar zul je makkelijk 40% op besparen.

Geschreven door Gastblogger

Avatar for GastbloggerDit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.