logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verwarm je huis met pellets: goedkoper en beter voor het milieu


In Duitsland, België en Zweden kennen ze het al langer: het fenomeen pellets. Dat zijn samengeperste blokjes hout die een veel hogere energiewaarde hebben dan normaal hout, minder co2 uitstoten dan fossiele brandstoffen en ongelofelijk lang branden. Klinkt goed? Er is nog veel meer goeds aan deze houtkorrels! Wij zijn enthousiast en vertellen je er graag meer over.

Moderne kachel

Je zou het gebruiken van pellets eigenlijk kunnen zien als een combinatie tussen een gasketel en de oude kachel. Maar dan hipper, efficiënter en vooral beter. Voor het verbranden van pellets heb je een speciale pelletkachel nodig. Je hebt daarbij twee keuzes: een kachel, zoals je die gewend bent (hoewel er ook kachels zijn met een ventilator, die de warme lucht door je huis blazen) of een variant op de bekende cv-ketel. Die kachel verwarmt het water waarmee je huis wordt verwarmd of de boiler wordt gevuld. De werking is in beide gevallen hetzelfde, met een gecontroleerde verbranding: je vult een special compartiment met de houtpellets, die vervolgens (naar behoefte) aan de hete spiraal worden toegevoerd. Die spiraal wordt warmer of kouder naarmate de behoefte naar warm water. Via een ventilator worden de gassen naar buiten afgevoerd. Verschillende controlesensoren houden dit hele proces nauwlettend in de gaten.

Wat zijn pellets nu precies

Pellets zijn geperste houtdelen. En dan bedoelen we niet dat er bomen omgehakt worden om vermalen tot pulp in een pelletvorm gegoten te worden. Nee: voor pellets wordt juist het afval gebruikt. Zaagsel, bijvoorbeeld, of kleine houtsnippers waar zelfs een tandenstokerfabrikant niet meer blij van wordt. Die worden onder hoge druk in een mal geperst. Er komt dus geen (chemisch) bindmiddel aan te pas. Puur hout, met een ontzettend hoge brandduur. Met een aanzienlijk minder hoge hoeveelheid uitstoot van schadelijke gassen!

Voordelen van pellets

Er zijn dus genoeg voordelen te noemen. Ten eerste is het beter voor het milieu dan bijvoorbeeld stoken op gas of het gebruik van een normale kachel. Het is zo’n 80% schonere energie, om precies te zijn. Je kunt er voor kiezen om een kachel in je huiskamer te zetten, die je eventueel kunt combineren met een ventilator of een convectiestraling. Een pelletkachel in de huiskamer levert bovendien het vertrouwde knapperende haardvuur-geluid op. Een andere optie is om je cv-ketel te vervangen door een palletkachel. Zeker als je cv-ketel aan vervanging toe is, is dat een goede optie om te overwegen! Naast het feit dat het beter is voor het milieu, bespaar je ook enorm op gaskosten. Sterker nog: als je die twee naast elkaar zet, ben je met pelletkachels 40-60% goedkoper uit dan met een standaard cv-ketel.

Nadelen van pellets

Het is makkelijk om een flink scala aan voordelen op te noemen, maar er zijn ook een paar dingen waar je bij na moet denken voor je aan pellets begint. Hoewel die nadelen vooral heel praktisch van aard zijn. Ten eerste is en blijft het een kachel. Die moet je soms vullen! Hoe vaak, dat hangt natuurlijk af van je gebruik, maar je moet het wel in de gaten houden. Daarbij moet je ook een voorraad pellets in huis hebben, die je ook ergens moet laten. Bovendien zorgt de verbranding van pellets voor wat as, dat je ook zelf moet afvoeren. Nu valt dat enorm mee. Koop je goede pellets, dan blijft er slechts 0,7% aan as over.

Meer weten? Kijk dan op de site van Toppellets! Daar kun je niet alleen nog meer lezen over pellets, maar ook berekenen hoe veel jij hiermee kunt besparen. Bovendien worden er tegenwoordig mooie subsidies gegeven bij aanschaf van een pelletkachel, waardoor ze qua aanschaf vergelijkbaar zijn met een cv-ketel. Tijd om over te stappen? Ik dacht het wel!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.