logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Verstoten, Chris Ryan

SAS-onderofficier Jamie ‘Geordie’ Carter heeft het maar wat lastig. Zijn rechtvaardigheidsgevoel zorgt er namelijk regelmatig voor dat hij zijn bevelen negeert en zijn eigen weg gaat. Nadat hij in zijn eentje heeft ingegrepen bij een terroristische aanslag in Mali, lijkt het erop alsof hij wordt verstoten door zijn basis in Hereford. Bij wijze van gunst wordt hij er nog eenmaal op uitgestuurd, om de SAS-held David Vann terug te halen. Die is namelijk van de radar verdwenen nadat hij op missie is gestuurd…

Legers trainen

Met het boek Verstoten krijg je een unieke kijk op de militaire wereld: van de commerciële kant. Zoals je kunt lezen, zouden ervaren soldaten namelijk worden uitgeleend aan verschillende landen, om daar lokaal troepen te trainen. Niet het meest prettige klusje, vind Carter, maar wel eentje dat gedaan moet worden. In het begin van het boek zie je ook dat Carter het daar knap lastig van heeft. Ook daar laat hij zijn temperament gelden, wat hem niet bepaald in dank wordt afgenomen. Ook Vann was er op uitgestuurd om troepen te trainen, maar al snel konden ze geen contact meer met hem krijgen. Het is nu aan Carter om zijn oude legerleider op te sporen en thuis te brengen.

Complotten

Een ander thema in dit boek is het fenomeen complotten: Carter ontdekt in Afghanistan dat ook Vann zijn eigen plan heeft getrokken. Hij blijkt te zijn overgehaald door de duistere zijde en is betrokken met een heftige samenzwering om de wereldeconomie aan het wankelen te brengen. Daarbij lijkt de hele wereld gemoeid, van de Chinezen tot aan de Amerikanen. En nu staat Carter daar – helemaal in zijn eentje – middenin!

Gestaag tempo

Hoewel er door het boek heen genoeg actiemomenten te vinden zijn, heeft het toch zeker een gestaag tempo. Ieder deel van het boek (zijn taak als opleider, de zoektocht en de spannende ontknoping) zijn bijna afzonderlijke onderdelen, die hun eigen staartje hebben in het complete verhaal van Carters carrière. Ze komen wel degelijk allemaal samen, maar hebben op zich weinig met elkaar te maken. Voor een legerthriller is de echte leger-actie niet heel nadrukkelijk aanwezig. Pas aan het einde van het boek zullen de wapen-experts smullen van de opgelepelde feiten. Daarvoor gaat het veel om opspoortechnieken en de politieke spelletjes die overal gespeeld worden.


Ga direct naar Verstoten op BOL.com.

Recensie over Verstoten

In Verstoten lees je hoe Carter nog verder in de penarie raakt, wanneer hij in zijn eentje op een reddingsmissie naar Afghanistan wordt gestuurd. Je merkt aan Carter dat hij een behoorlijk rechtlijnig persoon is, met een sterk ontwikkeld moreel kompas. Die starre houding komt hem regelmatig duur te staan, maar zorgt er ook voor dat hij weet waar hij in de wereld staat. Zijn acties worden ook in dit deel niet in dank afgenomen. Hoewel je door het boek blijft denderen als een grote pick-up truck, had er wat meer actie in gemogen.

Score: 8


Informatie

Titel: Verstoten
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 304
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022599143
Prijs: 20 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.