logo-liggend-wit-donkerblauw

Welke verschillende soorten zout zijn er en wat doen ze?


Als je in de supermarkt loopt, kom je vanzelf de zout & peper afdeling tegen. Deze afdeling is vrij uitgebreid, aangezien er meerdere soorten zout en peper bestaan. Dit geldt niet alleen voor de eetbare soorten zout, maar ook voor alle andere soorten zout.

Zoek maar eens op Google naar ‘zout’. Je krijgt dan direct allerlei soorten zout voorgeschoteld. Elk soort zout is voor bepaalde doeleinden te gebruiken én heeft daardoor zo zijn meerwaarde.

zout strooizout zwembadzout

Eetbare zoutsoorten

De eetbare zoutsoorten voegen meer smaak aan je eten toe. Door wat zout over bijvoorbeeld je eitje heen te strooien, krijgt het eitje een stuk meer smaak. Grote kans dat je dit eitje – met zout – binnen de kortste keren helemaal op hebt. Overigens kun je de eetbare zout perfect combineren met één van de soorten eetbare pepers.

Onthardingszout

Heb je wel eens gezien dat er bij een kraan of douche kalkvorming is ontstaan? Dat heeft met de hardheid van het water te maken. Des te harder water is, des te meer kalk zich in het water bevindt. Dit kan voor schade aan elektronische apparaten zorgen, terwijl het ook voor een mindere smaak van het water zorgt.

Dit los je op met onthardingszout. Zoals de naam al aangeeft, zorgt dit zout ervoor dat het water minder hard wordt. Doordat het water minder hard wordt, geniet je van drie voordelen:

  • De levensduur van de elektronische apparaten wordt verlengd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld aan de waterkoker en koffiemachine denken.
  • Het water krijgt een aangenamere smaak. Als er veel kalk in het water aanwezig is, proef je dit namelijk direct.
  • Er ontstaat minder kalkvorming. Dit is wel zo prettig in bijvoorbeeld de badkamer. Indien er minder kalkvorming ontstaat, hoef je je douchekraan en dergelijke ook minder vaak te reinigen.

Zwembadzout

Heb je een zwembad in je tuin? Dan kun je niet om zwembadzout heen. Met dit zout geniet je van meerdere voordelen. Zo is het een voordeel dat dit zout voor een optimale zoutconcentratie in het water zorgt. Dankzij de optimale zoutconcentratie hoef je minder chemische producten in je zwembad te gebruiken.

Daarnaast is het zo dat je het water met het zwembadzout netjes schoonhoudt. Je hoeft het zwembad hierdoor minder vaak te reinigen. Belangrijk voordeel hiervan: je hebt meer tijd om lekker een plons in je zwembad te nemen.

Leuk detail: zwembadzout wordt gewoon van grof zeezout gemaakt. Het zout voor in een zwembad heeft alleen een lager sulfaatgehalte en een hogere zuiverheid.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.