logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat zijn de verschillen tussen sneltoetsen in Windows en sneltoetsen in MacOS


Heb je de keuze gemaakt om over te stappen naar MacOS en zijn de eerste instellingen op je MacBook gedaan? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je nieuwe laptop! Je zult merken dat er behoorlijk wat dingen anders zijn. Was je een fervent gebruiker van sneltoetsen? Dan is dat misschien wel de grootste wijziging. Er zijn namelijk enkele grote verschillen tussen de sneltoetsen in Windows en macOS vanwege de verschillende toetsenbordindelingen en besturingssysteemfuncties.

Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

  • Commandtoets: Op een Mac-toetsenbord heeft de Command-toets (⌘) een vergelijkbare functie als de Control-toets (Ctrl) op een Windows-toetsenbord. Veel sneltoetsen in macOS maken gebruik van de Command-toets in combinatie met andere toetsen. Bijvoorbeeld Command+C om te kopiëren en Command+V om te plakken. Sterker nog: voor de meeste sneltoetsen waar je CTRL voor gebruikt, kun je op de Mac simpelweg de Command-toets gebruiken.
  • Window management: Het beheren van vensters heeft verschillende sneltoetsen in Windows en macOS. In Windows wordt vaak gebruikgemaakt van de Alt-toets in combinatie met andere toetsen, zoals Alt+Tab om te schakelen tussen geopende vensters. In macOS gebruik je daarvoor Command+Tab of Command+` (tilde) om tussen vensters van dezelfde app te schakelen.
  • Verplaatsen en sluiten van vensters: In Windows wordt vaak de Alt-toets gebruikt in combinatie met andere toetsen, zoals Alt+F4 om een venster te sluiten. In macOS gebruik je in die gevallen meestal de Command-toets, zoals Command+W om een venster te sluiten en Command+Option+W om alle vensters van de huidige app te sluiten.

Aanpasbare sneltoetsen

Het is belangrijk om te weten dat zowel Windows als macOS aanpasbare sneltoetsen bieden, zodat je de sneltoetsen kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Dit kan handig zijn als je gewend bent aan bepaalde sneltoetsen in Windows en ze wilt behouden tijdens de overstap naar macOS. Je kunt de sneltoetsinstellingen vinden in de systeemvoorkeuren van macOS.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.