logo-liggend-wit-donkerblauw

Verschil inductie en elektrisch

Hoewel veel mensen denken dat inductie- en elektrische kookplaten goed vergelijkbaar zijn, zijn er juist veel verschillen in de kooktechnologie te zien tussen inductie versus elektrisch koken. Met name de efficiëntie en de montage. Een inductiekookplaat biedt een 40% snellere temperatuurrespons dan een elektrische en is ook een stuk energiezuiniger dan elektrische kookplaten.

fornuis-gas-vs-inductie-2

Verschillen tussen gas- en inductiekookplaten

En wat is precies het verschil tussen gas- en inductiekookplaten vraag je je misschien af? Het belangrijkste verschil tussen de twee is de manier waarop ze warmte genereren om voedsel te koken. Gaskookplaten verwarmen kookgerei met behulp van een open vlam, terwijl inductiekookplaten warmte genereren met behulp van elektromagnetisme in combinatie met je kookgerei.

Veiligheid en duurzaamheid 

Als je nog onbekend bent met de inductietechnologie kunnen wij het ons voorstellen dat je misschien huiverig bent en denkt dat het een gevaarlijkere methode is vergeleken met koken op een open vuurtje. Niets is minder waar. Een inductiekookplaat gebruikt elektromagnetisme om energie rechtstreeks van het inductie-element naar het kookgerei over te brengen. In zekere zin wordt de warmte rechtstreeks naar de pan ‘geteleporteerd’ en wordt het kookoppervlak volledig vermeden.

Veiligheid en duurzaamheid van inductiekoken

Met inductie wordt de pan dus de eerste en enige warmtebron, en zonder een pan op het fornuis kan de energie nergens heen en gebeurt er niets. Zelfs zonder compatibel kookgerei wordt de kookplaat zelf nooit echt heet. Dit maakt inductie een ongelooflijk energiezuinige en veilige manier van koken.

Veiligheid en duurzaamheid van gas en elektrisch koken

Omgekeerd vertrouwen zowel gas- als elektrische kookplaten op thermische energieoverdracht. Dit is een proces waarbij warmte door het ene ding naar het andere gaat en waarbij de open vlam of elektrische spoel als eerste warmtebron dient. Omdat er zoveel warmte in de lucht en op de kookplaat verdwijnt tijdens de overdracht van thermische energie, duurt het langer voordat gas- en elektrische kookplaten opwarmen. Je verspilt dus meer energie tijdens deze processen. Omdat er meerdere warmtebronnen zijn is de kans op brand vanzelfsprekend groter dan wanneer er sprake is van een warmtebron zoals bij een inductiekookplaat.

fornuis-gas-vs-inductie

Een gasfornuis aansluiten, hoe doe je dat?

Mocht je toch kiezen voor het oude vertrouwde koken met een gasfornuis dan ben je hier aan het juiste adres. Je kunt namelijk erg mooie gasfornuizen kopen met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Deze kun je vandaag de dag ook zelf monteren. Er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten m.b.t. het aansluiten van een gasfornuis. Daar gaan we het zo over hebben. Maar vrees niet, een gasfornuis aansluiten is gewoonlijk een fluitje van een cent.

Zorg voor de juiste koppeling

Als je een nieuw gasfornuis aanschaft en je wit het zelf monteren dan is het erg belangrijk om er zeker van te zijn dat je de juiste koppeling naar de gaskraan gebruikt. In de meeste gevallen worden er bij een nieuw fornuis ook nieuwe koppelingen meegeleverd. Check de aansluiting daarom altijd zeer grondig om een (subtiele) gaslekkage te voorkomen. 

Teflontape 

Zoals je misschien gezien hebt wordt teflontape bij de aansluitingen op gas en water gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen lekkages ontstaan. Maar let op: de tape mag alleen gebruikt worden op schroefdraad en zeker niet bij de aansluiting op rubber.

Locatie van de gasslang 

Ongeacht de locatie van de gasslang moet vermeden worden dat de gasslang van het fornuis te warm wordt. Let hier goed op, zeker wanneer de gasslang zich aan de achterkant van het gasfornuis bevindt. Je kunt hem op deze locatie minder goed monitoren. Om deze reden kan de slang beter niet achter het fornuis lopen, maar kan hij het beste aan de zijkant worden weggewerkt.

Voordelen koken met gas

Het belangrijkste voordeel van een gaskookplaat is dat je volledige controle hebt over de warmte. Hierdoor hoef je niet te wachten tot het element is opgewarmd (zoals bij elektrische- en inductiekookplaten) en pas je direct de temperatuur aan, waar veel koks de voorkeur aan geven bij het bereiden van gerechten.

Welke kookmethode is de favoriet van de professionals?

Veel chef-koks zijn dol op koken op een open vuur. Maar ook veel professionele koks geven hun voorkeur aan inductiekoken vanwege de extreem snelle opwarming en nauwkeurige warmteregeling door een hoogwaardig glaskeramisch oppervlak. Bovendien verwarmt inductietechnologie de pan en niet het oppervlak of de omgeving, zodat er maar heel weinig warmte de kamer of keuken in ontsnapt.

Wat is het nadeel van koken met inductiekookplaten?

De aanschaf is wat prijzig. Hoewel de prijzen voor inductiekookplaten blijven dalen, zijn ze nog steeds duurder dan keramische of gaskookplaten. Een ander nadeel is inflexibiliteit van je kookgerei. Je zult waarschijnlijk moeten investeren in een set nieuw kookgerei, aangezien inductiekookplaten geen aluminium, glas, pyrex of koper kunnen gebruiken.

Wat is het nadeel van elektrisch koken?

Het duurt geruime tijd voordat de gewenste bereidingstemperatuur is bereikt. Bovendien is het glasoppervlak van sommige elektrische fornuizen vaak niet zo sterk als het oppervlak van een gasfornuis. 

Wat is het nadeel van gas koken?

Het grootste nadeel van koken met gas is dat er veel meer warmteverlies is in vergelijking met inductie of elektrisch koken. Het is dus niet echt een efficiënte methode qua energieverbruik. Schoonmaken is soms ook lastig door pannendragers en branders. Je kookt met open vuur en daarom is koken op gas ook minder veilig dan elektrisch koken of koken met behulp van een inductiekookplaat.  

Laatste woorden

Bedankt voor het lezen van deze informatieve blog over diverse kookmethoden. Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte van de verschillen tussen koken met behulp van inductie- en elektrische kookplaten en een gasfornuis. Mocht je toch voor gas willen gaan, kun je ook goed uit de voeten. Het aansluiten van een gasfornuis kun je zelf op een veilige manier doen. Het werken met een gasleiding kan echter wel gevaarlijk zijn en wij hebben je op de belangrijkste gevaren gewezen. Als het goed is kun je dit klusje nu in alle veiligheid klaren! Of je nu kiest voor inductie, elektrisch of gas… We wensen je veel kookplezier toe en zien je graag terug bij een volgende blog.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.