logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vers eten en restjes bewaren is heel eenvoudig

Vers eten bewaren lijkt eenvoudig, maar veel mensen maken de verkeerde keuze als het gaat om het opbergen ervan. Denk maar eens na: wat leg je in de koelkast, en wat niet? Als het op de verpakking staat is het eenvoudig: Gekoeld bewaren gaat in de koelkast, Koel bewaren mag in een koele ruimte (de kelder of kelderkast bijvoorbeeld). Maar op groenten en fruit staat zelden omschreven waar je het moet bewaren, terwijl de goede keuze je snel een paar dagen bewaartijd kan schelen, of een goede narijping.

Koelkast … of niet?

 • Bananen in de koelkast bewaren kan prima, maar dan moeten ze wel al goed rijp zijn. Je kunt ze dan een paar dagen langer bewaren. Bananen rijpen sneller als ze bij ander fruit liggen. Wil je het proces versnellen, dan leg je ze dus op de fruitschaal. Wil je dat ze langzaam rijpen? Leg ze dan apart!
 • Eieren kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden – zo liggen ze immers ook in de winkel. In de koelkast vinden ze het ook prima, het geeft ze een paar dagen extra te leven.
 • Wel in de koelkast: appels, druiven, bloemkoor, broccoli, aardbeien
 • Niet in de koelkast: tomaten, aubergine, wortels, citroen, paprika en komkommer
 • Gesneden groenten of fruit? In de koelkast ermee! En het liefst luchtdicht opgeborgen.

Kennis vergaren

Schaam je niet als je niet alles wist: bijna 78% van de mensen weet niet hoe lang je groenten en fruit kunt bewaren, en zo’n 77% heeft geen idee of dat nu het beste in de koelkast kan of niet. Aldus Albert Heijn, die hier onderzoek naar heeft gedaan. Geschrokken van deze resultaten? Je kunt zelf je kennis verbeteren door te kijken op de site van Albert Heijn en het Voedingscentrum. Deze partijen hebben namelijk de handen ineengeslagen om de kennis van mensen wat op te vijzelen.

IMG_9440

Vers houden

Als tegenprestatie voor dit onderzoek kun je bij Albert Heijn sparen voor vershouddozen van Royal VKB. Deze handige dozen klikken solide dicht. Met het bijbehorende pompje kun je de lucht uit de bakjes halen, waardoor de inhoud aanzienlijk langer vers blijft. Tien keer pompen is meer dan genoeg. Lucht is namelijk één van de grootste bronnen van verderf! De bakjes mogen gewoon in de vaatwasser worden schoongemaakt, mits in het bovenste rek van de vaatwasser. In de magnetron gebruiken mag ook volgens Royal VKB, maar dan slechts 3 minuten op 600 watt. Zonder deksel, anders kan er te veel druk ontstaan in het bakje! Briljante tip: gebruik ze om je vlees te marineren. Dankzij het vaccuum zuigen verkort je de marineertijd aanzienlijk!

IMG_9439

Kliekjesdag

De vershouddozen maken het je een stukje makkelijker om restjes te bewaren en een ander moment weer op te warmen. Daarmee kun je heel eenvoudig voedselverspilling tegengaan! Daarnaast bespaart het je natuurlijk ook weer wat geld. Dubbel voordeel dus.

Alvast een paar tips:

 • Zorg ervoor dat je je eten zo snel mogelijk weer in de koelkast zet en dat je het goed afsluit in een vershouddoos. Laat restjes eerst afkoelen, maar zet ze wel binnen 2 uur in de koelkast.
 • Rauwe producten (zoals vlees en vis) zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
 • Zorg dat je koelkast op 4 graden staat. Producten bederven dan veel minder snel.
 • Kliekjes kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies.
 • Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken (2 minuten) voordat je ze gaat invriezen. Je kunt de groente nu nog maanden bewaren.
 • Brood droogt uit in de koelkast. Bewaar het daarom afgesloten in een broodtrommel of keukenkastje. Of vries het in.

Een samenvatting over het onderzoek van Albert Heijn:

Uit het onderzoek blijkt dat vooral respondenten tussen de 60-65 jaar (61,7%) aarzelen over hoe lang voedsel bewaard kan worden. Tegelijkertijd twijfelt zo’n 55% van de jongvolwassenen (25-29 jaar) vooral over waar ze voedsel het beste kunnen bewaren (gekoeld, niet gekoeld). De producten waar de meeste onzekerheid over bestaat zijn vlees (53,8%), kliekjes (44,2%) en groenten (32,4%). Opvallend is dat 40% van de jongvolwassenen (25-29 jaar) zich regelmatig afvraagt op welke manier fruit moet worden bewaard. Ouderen dubben daar een stuk minder vaak over.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.