logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verminder je suikerinname met 100% suikervrij voor kinderen

9789000349807_100suikervrijvoorkinderen_voor_web Heb je That Sugar Film al gezien? Dat drukt je wel met de neus op de feiten: het eten wat je binnen krijgt is doorspekt met suiker. Soms is dat heel duidelijk aanwezig (denk aan jam, hagelslag en suikerbrood), maar ook in ons gewone brood zit best wel wat suikers verwerkt. En wat dacht je van cruesli of fruityoghurt? Er zijn heel wat boosdoeners die onze suikerinname enorm verhogen. Tot wel 40 suikerklontjes per dag! Dat moet en kan anders, vonden Carola van Bemmelen en Ester Wiemer. Samen schreven ze 100% suikervrij voor kinderen; een praktisch boek voor ouders, waarmee die hun kinderen kunnen helpen minder suiker te eten.

Gezond gezin

Zoals je al leest is dit boek vooral geschreven om ook kinderen suikervrij te laten leven. Want eerlijk is eerlijk: jij kunt best wel wat laten staan, zonder er al te veel van te merken. Kinderen zijn echter in de groei, en hebben heel andere voedingsstoffen nodig. Daar moet je niet zonder meer in gaan rommelen, zonder kennis en kunde. Feit is wel dat zodra je de suikerinname verminderd, je kind veel minder kans heeft op tandbederf en overgewicht. Ook zijn er steeds meer verbanden gelegd tussen zoet eten en allergieën, gedragsproblemen en diabetes. Maar hoe ga je om met opa’s en oma’s die alleen maar zoet willen geven? Wat geef je mee naar school en hoe vier je suikervrij een verjaardagsfeestje? Carola en Ester geven daarnaast ook tips en spelletjes die kinderen bewuster maken van hoeveel suiker ze eten en welke problemen kunnen ontstaan. En uiteraard geeft dit boek veel praktische basisrecepten voor kindergerechten waar het hele gezin van smult.

Challenge accepted

Dat alles wordt verpakt in een hippe challenge. Een uitdaging, die je met het hele gezin kunt aangaan. In het boek staan genoeg handvatten om dit goed in te leiden, en het is natuurlijk aan te raden om eerst het boek te lezen, zodat je alvast de nodige basiskennis in huis hebt. In het boek zelf staan naast recepten voor lunch en ontbijt ook tips voor traktaties, en dagmenu’s die je kunt aanhouden. Dat scheelt dus weer het nodige zoekwerk op het internet en in kookboeken. Heb je de Sugarfree Challenge voltooid, dan kun je er mee doorgaan in fase 2 of gaan voor een suikerarm voedingspatroon, waarbij je wat minder streng bent in het eten van suiker.

Stijlvol

Het boek is vlot en makkelijk leesbaar geschreven, voorzien van hippe cartooneske jaren-70 illustraties. . Ondanks de technische feitjes over voedingsmiddelentechnologie is alles op een begrijpelijke manier verteld en geschreven. En eerlijk gezegd is het ook wel een beetje choquerend. Ik had geen idee dat er toch nog een flinke portie suikers zat in brood! Toch maar eens kijken of ik bij ons iedereen met de neuzen richting de sugarchallenge kan krijgen, het lijkt me een interessant experiment. Daarnaast is het wel een tikje streng: zelfs melk moet er aan geloven, en boter wordt ook vaak vervangen door kokosvet en kokosolie. Dat gaat me dan weer een stapje te ver. Waarschijnlijk zouden wij dan ook uitkomen op de suikerarme variant. En daarmee hebben we met deze bagage in onze mentale rugzak al een vliegende start. Meer weten over de Sugarchallenge? Ga dan naar www.sugarchallenge.nl 100% suikervrij voor kinderen, Carola van Bemmelen en Ester Wiemer Unieboek het Spectrum, 190 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789000349807

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.