logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Verlichting, Stephen King

Er is iets bijzonders aan Scott Carey. Hij blijft er hetzelfde uitzien, maar verliest langzaam zijn gewicht. Zelfs wanneer hij halters optilt, wijst de weegschaal niets zwaarders aan. Hij weegt met kleren hetzelfde als zonder kleren. Toch zoekt Scott de media niet op, aan zijn lijf geen polonaise. In plaats daarvan zoekt hij contact met de gepensioneerde huisarts van het stadje Castle Rock (die ken je vast uit andere verhalen van Stephen King), Bob Ellis. Hij is direct geïnteresseerd, maar ook bezorgd. Waar stopt het gewichtsverlies van Scott?

Burenruzie

Het meest kan Scott zich ergeren aan de burenruzie die hij heeft met zijn twee buurvrouwen. Het draait allemaal om poepende hondjes in zijn tuin, maar wanneer hij de dames daar op aanspreekt, reageren ze buitengewoon fel. Het lesbische stel wordt dan ook niet bepaald geaccepteerd in het dorpje. Grotendeels vanwege hun geaardheid, maar hun vrolijke karakter werkt daar ook niet echt aan mee. Zonde, want door de vete met de rest van het dorp dreigt hun restaurant onderuit te gaan. Scott ziet langzaam maar zeker hoe de vrouwen door de andere dorpelingen behandeld worden en probeert het tij te keren – hoewel dat niet bepaald van harte gaat.

Bijzondere man

Dat maakt Scott zo bijzonder. Hij wordt iedere dag een halve tot een hele kilo lichter, heeft een geweldige opdracht binnengehaald als designer en weet dat zijn eindstreep ooit behaald zal worden. Toch maakt hij zich druk om zijn buurvrouwen en hun relatie met de rest van het dorp. Het duurt even voor hij een manier weet te bedenken waarop hij de vrouwen in een beter daglicht kan zetten. Daar komt zijn lagere gewicht zeker bij kijken, want er zijn nog al wat vooroordelen waar een zwaarlijvige man mee te maken krijgt, ook al is hij stiekem zo licht als een veertje. EN hij heeft bovendien het voordeel dat zijn spieren nog werken alsof hij op zijn volle gewicht heeft. Dat geeft hem buitengewone mogelijkheden… bijvoorbeeld om mee te doen aan de jaarlijkse hardloopwedstrijd!

Ga direct naar Verlichting op BOL.com.


Recensie over Verlichting

CooleSuggesties topper

Dit boek is heel anders dan de andere boeken van Stephen King, hoewel ook hier een licht luguber randje aan zit. Het verhaal is magisch realistisch en zit vol vertrouwen, acceptatie en tolerantie. Duidelijke boodschappen die gehoord mogen worden. Het verhaal is vlot geschreven en pakkend verteld. Je krijgt meteen een band met Scott en kunt je ook een beeld vormen van de andere personages in het verhaal. Dat maakt dat het je zeker op het einde zonder twijfel bij de strot grijpt.

Score: 9


Informatie

Verlichting,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House Of Books, 128 pagina’s, Hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789044354966. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.