logo-liggend-wit-donkerblauw

Verken het universum op je PS4 met No Man’s Sky


no mans sky Eerlijk is eerlijk: toen ik de game No Man’s Sky aanvroeg, had ik eigenlijk geen idee wat me te wachten stond. Het verhaal van de game is namelijk best wel hoogdravend: je mag op ontdekkingsreis door het universum. Say what? Dat klinkt stoer, maar dat soort games hebben we al vaker gezien. Het blijken vaak rechtlijnige crawlers of shooters te zijn waar weinig plezier aan te beleven is. No Man’s Sky blijkt echter heel anders te zijn. Vetter, verslavender en grootser dan je ooit hebt kunnen denken.

Universum-groot

No Man’s Sky begint op een verlaten planeet. Jij bent neergestort met je ruimteschip, en moet hem zien te repareren. Dat doe je met middelen die je in je omgeving vind, zoals ijzer, zink, koolstof, plutonium (ja, echt!) en nog veel meer. Soms kun je de grondstoffen verkrijgen uit planten (met het vierkantje) of door stenen of planten te vernietigen met je lasergun. Die grondstoffen kun je in een handomdraai omsmeden tot bruikbare materialen, die je weer kunt gebruiken om je ruimteschip te fixen. Klinkt best wel Minecraftig, en dat is het ook wel een beetje. Tenminste: als het aankomt op het verzamelen van grondstoffen en het bouwen van items. Je kunt daarmee echter geen huizen of trappen bouwen, houd daar rekening mee! Heb je eenmaal je ruimteschip gerepareerd, dan kun je de ruimte in om een beter schip te maken en nieuwe planeten te ontdekken. Mega-cool, en mega-groot. Vliegend door de ruimte zie je alle planeten aan je voorbij vliegen, en je kunt ze allemaal bezoeken en ontdekken! Creatures_1457011421

Overleven

In de eerste paar planeten – tenminste, als je het verhaal braaf volgt – ga je er voor zorgen dat je ruimteschip optimaal functioneert en presteert. Je zoekt naar hyperdrive-elementen, teleportatie-apparatuur en ondertussen kun je jouw exo-pak upgraden met bijvoorbeeld een beter geweer om de plaatselijke beestenbende neer te kunnen schieten en een groter uithoudingsvermogen. Want weet je wat het is, in de ruimte? Daar zul je echt voor jezelf moeten zorgen! Je hebt drie onderdelen die je in de gaten moet houden: je exo-pak (die de zuurstof, je schild en een hitte-bescherming regelen), je multi-tool (waarbij je mining-laser het belangrijkste middel is) en je ruimtschip. Al deze drie elementen moet je regelmatig opladen met grondstoffen die je vind op de planeet. Het is dus plannen geblazen, want je hebt maar een beperkte bagage-ruimte. En vol is vol! Zorg dus voor wat organisch (roodgekleurd) materiaal voor je life support en je mining laser, en genoeg ijzer-elementen (geel) voor het opladen van je hitteschild en je gewone geweer. SunsetBots_1445969601

Grote werelden

In dat grote universum zweven natuurlijk niet de kleinste planeten. De werelden die je moet ontdekken (en dat moet je echt doen, want her en der verspreid liggen allerlei bouwtekeningen die je kunt gebruiken voor het upgraden van je exo-pak, multitool en ruimteschip!) zijn echt groot. Je bent vlot een half uur tot ee uur bezig om een level te voltooien, zonder de mogelijkheid om tussentijds te saven. Best wel een beperking vind ik, want daarmee is No Man’s Sky geen spel dat je even tussendoor kunt spelen. Er is in ieder geval genoeg te ontdekken (tip: gebruik L2 om alle nieuwe voorwerpen, planten en dieren te scannen voor je logboek!) in het universum. Iedere planeet is uniek en zal bij ieder nieuw bezoekje ook weer helemaal anders zijn. Een geweldige game voor alle ontdekkingsreizigers in de dop! Het spel is in alien-jibberish gesproken en Nederlands ondertiteld. Alle menu’s zijn in het Nederlands, en daardoor prima te begrijpen.

Informatie

No Man’s Sky, Playstation 4 Sony. Leeftijd: vanaf 7 jaar. Prijs: 60 euro

Games koop je online bij:

Walkers_1457011653

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.