logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Het verhaal van Koning Schaak


Schaken is iets wat een beetje bij de elite hoort – tenminste… dat is wat heel veel mensen denken. Niets is minderwaar, want het is voor iedereen. Een strijd vol strategie, doorzettingsvermogen en slimme tactieken die je gebruikt om je tegenstander te verslaan. Maar hoe begin je met dit lastige spel vol regels en uitzonderingen? Koning Schaak zorgt dat jonge spelers een fijne introductie krijgen tot dit imposante strategiespel.

Het Verhaal van Koning Schaak is één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2022. Stem mee en bepaal wie de publieksprijs wint… en maak daarbij zelf ook kans om in de prijzen te vallen!

Kiddieproof

Het Verhaal van Koning Schaak is een mix tussen het alom bekende schaakbord en een vrolijk (maar spannend) verhaal tussen twee koningen, die ruzie met elkaar hebben. De regels van het schaken worden met behulp van acht verhalen uitgelegd. Om kinderen daarmee te helpen, zitten er in de doos vrolijke tekeningen op karton, die je achter de schaakstukken kunt zetten. Zo worden de torens ineens een stuk echter, maar komen vooral de koning, koningin en de pionnen veel meer tot leven. Die kaarten maken het schaakspel dus alvast een stuk vrolijker, maar zorgen ook dat de schaakstukken overeenkomen met de figuren in het verhaal. Een slimme zet, maar wel met een klein minpuntje (daarover dadelijk meer).

Compleet pakket

Het verhaal van Koning Schaak is een heel compleet pakket, met een dubbelzijdig schaakbord (een zijde past bij de verhalen en de opdrachten uit de handleiding, de andere is een ‘saai’ schaakbord met letters en cijfers aan de zijkant), twee opbergzakken voor de schaakstukken, de schaakstukken zelf natuurlijk – met daarbij de vrolijke kaartjes, en twee soorten fiches, die je bij de mini-opdrachten moet gebruiken om je wegwijs te maken in de wondere wereld van het schaken. Het minpunt zit hem in de kartonnetjes en de opbergzakjes. Hoewel die zakjes heel fijn zijn om alles op te bergen en tevoorschijn te halen, werkt dat namelijk niet zo praktisch met de kartonnen figuren erop!

Challenges

Je leert met Het Verhaal van Koning Schaak schaken met behulp van kleine challenges. Ieder van de acht hoofdstukken behandelt namelijk een nieuw schaakstuk, waarmee jij aan de slag gaat tijdens het spel. Je begint bijvoorbeeld in het eerste hoofdstuk met het verhaal van Koning Schaak, de witte koning die maar één stapje kan doen omdat zijn broekzakken vol eten zitten. Zo krijg je ook uitleg over de lopers, de rechte torens en natuurlijk de speelse pionnen, de kinderen die rondrennen in het veld. Voor oudere kinderen zijn de challenges misschien wat langdradig, maar het is zeker een leuke en speelse manier om kennis te maken met het schaakspel.


Recensie over Het Verhaal van Koning Schaak

Dankzij de vrolijke vormgeving en het leuke verhaal is dit een briljante manier om jonge kinderen de regels van het schaken bij te brengen. De grappige kartonnen figuurtjes maken het een leuke introductie. Zijn kinderen bekend met de regels, dan stap je in no-time over naar de ‘echte’ schaakstukken door de kartonnetjes te verwijderen. Ook het spelbord is uitgerust met twee zijden: een kant die past bij het verhaal en de challenges, eentje voor de ervaren spelers. Dat maakt dit spel een echt meegroeispel. Let wel dat het verhaal vooral gericht is op jongere kinderen, ik denk dat het verhaal het meeste impact heeft op kinderen tot en met ongeveer 8 jaar. Daarna is het misschien wat te speels en langdradig. Maar: schaken zelf is voor alle leeftijden en je zult veel plezier beleven aan het mooi vormgegeven spel met de grote, kunststof schaakstukken.

Score: 8


Informatie

Titel: Het Verhaal van Koning Schaak
Uitgever: Megableu
Genre: Strategiespel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 1 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 4 jaar.
Adviesprijs: 39.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.