logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het verhaal van Antwerpen, Bart De Wever

Sommige verhalen verdienen het om keer op keer verteld te worden. Omdat ze ons hebben gevormd of omdat ze een flinke impact hebben gehad op een stad of gebied. Of omdat het gewoon toffe verhalen zijn, waar je telkens weer van kunt genieten. In Het verhaal van Antwerpen neemt burgemeester Bart De Wever je mee door de geschiedenis van deze fantastische stad, om in 33 hoofdstukken belangrijke of opmerkelijke gebeurtenissen met je te delen. Dat heeft hij overigens niet alleen gedaan: De Wever geeft toe dat het meeste werk is verzet door woordvoerder en ghostwriter Johan Vermant.

Vertelling van de meester

Het toffe van Het verhaal van Antwerpen is dat je duidelijk merkt dat De Wever van huis uit historicus is. Nu denk ik persoonlijk terug aan oersaaie en kurkdroge geschiedenislessen, dat is hier zeker niet het geval (gelukkig maar). Wel is duidelijk dat er wordt gelet op de juiste punten. De juiste bronnen worden geraadpleegd, de juiste feiten met elkaar in verband gebracht. Dankzij het sausje van vertelkunst dat De Wever over de geschiedkundige feiten is gelegd, komt Het verhaal van Antwerpen echt tot leven. En daarbij gaat hij letterlijk duizenden jaren terug in de tijd, om met flinke sprongen naar het heden te vertellen.

Vanuit Antwerpse blikken

Hoewel je mwerkt dat er een gedegen onderzoek is gedaan voor het schrijven van dit boek, maakt De Wever (op geschiedkundig vlak) een bijzondere uitschieter. Zijn vertellen is namelijk niet bepaald objectief, maar geschreven vanuit Antwerpenaren. Hij kiest zijn bekende namen dan ook met zorg, het standpunt regelmatig vanuit de Antwerpse bestuurders. Door de vele opstootjes en conflicten, variërend van de Romeinen tot de Spanjaarden, is het dan ook altijd Antwerpen ‘tegen de rest’. Zelfs meningsverschillen tussen het Antwerpse bestuur en de Brusselse regering wordt niet onder stoelen of banken geschoven.


Ga direct naar Het verhaal van Antwerpen op BOL.com.

Recensie over Het verhaal van Antwerpen

Het Verhaal van Antwerpen is een bijzondere vertelling over deze prachtige stad. Burgemeester Bart De Wever en Johan Vermant zijn bevlogen schrijvers, die precies weten hoe ze je aan het papier gekluisterd moeten houden. In 33 hoofdstukken bespreekt hij opmerkelijke gebeurtenissen die de stad hebben gevormd of beïnvloed, met veel historische bronnen en bekende namen die erbij betrokken waren. Daarbij valt de voorkeur voor en het standpunt vanuit Antwerpen zeker op: het is een eerbetoon, een lofzang voor de stad, maar meermaals ook een klaagzang over de gang van zaken.

Score: 8


Informatie

Titel: Het verhaal van Antwerpen
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 620
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464019360
Prijs: 39.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.