logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vergroen je tuin met haagplanten

Wat is het heerlijk om een tuin of tuintje te hebben. Zonde eigenlijk om het helemaal dicht te tegelen en geen groen over te laten voor insecten, vogels, vlinders en egels. Natuurlijk vergt een tuin wat onderhoud, maar een groen plaatsje achter of voor het huis, biedt leven, rust en een fijne plek om van een kopje koffie te genieten. Vergroen je tuin dan met haagplanten die weinig onderhoud nodig hebben. Dan heb je al het mooie van een tuin, zonder dat het onderhoud je al te veel tijd hoeft te kosten.

Haagplanten

Haagplanten zijn planten die geschikt zijn om een groene haag te creëren. Een haag is een fijne afzetting in de tuin. Hagen worden vooral gebruikt als tuinafscheiding. Bijvoorbeeld als alternatief voor de schutting of juist om gezellige hoekjes te creëren. Geen wonder dat hagen zo populair zijn om doolhoven mee te ontwerpen. Een haag kan bestaan uit coniferen, klimop (met een goed rek of een schutting om zich aan vast te klampen), Japanse hulst of Portugese laurier. Dit zijn de meest onderhoudsvrije haagplanten om uit te kiezen en blijven vaak het hele jaar door groen.

Onderhoud van de haag

Het belangrijkste onderhoud wat je aan een haag moet plegen is het snoeiwerk. Zorg dat je hiervoor een goed snoeiapparaat in je eigen schuur hebt liggen, want dat is al het halve werk. Het ligt aan het soort plant wat je kiest om een haag te maken hoe sterk je deze mag terugsnoeien. Ben je in een creatieve bui, dan kun je met snoeischaren en dergelijke ook vormsnoeistruiken creëren. Een vierkant, bol of een zwaan is altijd mooi om naar te kijken. Echter kosten dergelijke groene kunstwerken wel weer wat meer onderhoud, omdat je ze regelmatig moet bijsnoeien.

Beschutting voor mens en dier

Coniferen, klimop, hulst en laurier zijn planten en bomen die als groene haag een paradijs voor dieren kunnen zijn. Bovendien passen ze met gemak in een kleine tuin, doordat je zelf het volume van de haag kan bepalen door deze terug te snoeien. Vogels bouwen graag nesten in een conifeer bijvoorbeeld, maar een dergelijke haag biedt ook een toevluchtsoord voor egels en insecten. Een bloeiende klimop trekt daarnaast nog bijen, vlinders en hommels aan, waardoor je jaar na jaar geniet van schitterende witte bloemen. Daarnaast biedt een dergelijke haag schaduw in de tuin voor jou en beschutting tegen gluurders.

Haag en borders

Met haagplanten kun je verschillende hoekjes maken in de tuin of gewoon je hele plaatsje afzetten. Als je coniferen of laurier laag houdt, kun je er zelfs een border afzetting mee planten. Dat is dan weer leuk in de voortuin bijvoorbeeld. Tussen de hagen plant je dan leuke bloemen voor wat extra kleur. Door de border bescherm je de bloemen en kun je telkens op een andere manier de voorkant van je huis opfleuren. De border helpt tevens bij overwoekering van de andere planten. Dat maakt het onderhoud tevens een stuk makkelijker.

Goed voor het klimaat

Het planten van hagen is overigens ook heel goed voor het klimaat. Door de wereld te vergroenen met planten en bomen, zorgen we er voor dat we het klimaat weer in balans kunnen brengen. Extreme droogte en wateroverlast zal daardoor kunnen verminderen. Bovendien verminder je met groene perken het wateroverlast in je tuin aanzienlijk, omdat het de aarde in kan. Heb je daarnaast ook tegels in de tuin voor je terras? Zorg dan voor een goede afwatering naar bijvoorbeeld de hagen toe. Daar worden ze blij van en je hebt nog minder onderhoud aan je onderhoudsvrije haagplanten. Je hoeft ze immers niet van water te voorzien.

Maak het gemakkelijk; kies de gewenste hoogte

Wanneer je ervoor kiest om met haagplanten in de weer te gaan, dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je al volgroeide planten kopen, maar die zal je wellicht nog helemaal tot op de gewenste hoogte moeten terugsnoeien. Samen met het aanplanten ervan, kan dat veel werk zijn. Aan de andere kant; als je te jonge planten koopt, moet je weer lang wachten totdat je de gewenste mate van beschutting ervan krijgt. Bovendien hebben deze heel veel onderhoud nodig om te groeien. Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor het minste onderhoud en kies de haagplanten meteen in de gewenste hoogte uit. Je hoeft deze dan alleen nog maar te planten en volop te genieten van al dat mooie groen in je tuin. Laat die vogels, insecten en andere tuindieren maar komen en geniet samen van je onderhoudsvrije haag.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.