Vergeten apparatuur: de afzuigkap

Als je een keuken gaat inrichten, dan zijn er een heleboel elementen waar je op gaat letten. Welke deurtjes wil je in je keuken – van welk materiaal moeten ze zijn, welke kleur en welke stijl? Het aanrechtblad krijgt vervolgens evenveel aandacht. Daarna wordt de keuken volgestopt met apparatuur: welke koelkast of vriezer komt er in, hoe energiezuinig is de vaatwasser (en kan er alles in) en hoe veel functies moet je oven hebben? Hoe wil je koken? Op gas, inductie of een andere techniek? De hamvraag: welk apparaat ben ik vergeten?

Luchtig onderwerp

Juist: de afzuigkap! En dat terwijl die net zo onmisbaar is als de kookplaat in een keuken. Zonder afzuigkap zou het namelijk maar een vochtige, stinkende bende worden in je keuken – een gaarkeuken van geuren, vocht dat zich overal aan vastklampt… en bovendien valt een afzuigkamp direct op als je een keuken binnenstapt. Zeker als je geen bovenkastjes hebt is zo’n apparaat toch een eyecatcher, waar je best al in een eerder stadium rekening mee had kunnen houden. Schande!

High tech

Een afzuigkap heeft een belangrijke functie in de keuken. In huis, zelfs, want de geur en het vocht dringt natuurlijk snel door naar andere ruimtes in huis. Om dat te voorkomen heb je verschillende technieken ter beschikking waar je afzuigkap over kan zien. Zo zijn er afzuigkappen die je op een mechanische ventilatie kunt aansluiten. Zo heb je geen motor nodig in de afzuigkap zelf. Een andere geniale techniek vind ik de circulatietechniek, waarbij de lucht meteen gefilterd en gezuiverd wordt door een koolstoffilter. Zo kun je een keuken echt als een eiland plaatsen, je hebt immers geen buis meer nodig naar buiten (die vaak veel te lang zijn, maar dat is weer een ander verhaal)

Niet in het oog

Vind je afzuigkappen maar lelijke dingen? Dan is een Downdraft-model perfect voor jou! Zo’n downdraft afzuigkap staat dichter op de kookplaat dan een normale afzuigkap en trekt de lucht naar beneden. Dat voorkomt dat de lucht en de stoom uitwaaieren en niet in de afzuigkap terecht komen. Heel efficiënt, dus! In downdraft afzuigkappen heb je twee varianten. De eerste is een model dat echt is geïntegreerd in het aanrechtblad, en die de lucht naar beneden zuigt. Een andere variant is een afzuigkap die omhoog schuift als je hem aanzet. Het voordeel is dat je meteen gebruik kunt maken van ingebouwde lampjes. Het coolste daarbij is dat de downdraft afzuigkappen in het aanrechtblad kunnen wegzinken als je ze niet gebruikt. Met 1 druk op een knop zakt de afzuigkap netjes weg in het oppervlak, compleet met de ingebouwde lampjes. Hoe gaaf is dat?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.