logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Verboden kleuren, Margriet du Maine

Verboden kleuren is een spannend fantasy-avontuur met een rijke, duistere geschiedenis. Het neemt je mee naar de wonderlijke land van het welvarende Witland. Iedereen leeft er in vrede, er is genoeg eten, geld en werk. Toch is er één smet op te merken. Kinderen met gekleurde haren en ogen worden meteen weggenomen bij hun ouders. Met harde hand, wel te verstaan!

Colorieten

Kinderen met gekleurde haren en gekleurde ogen zijn namelijk colorieten, mensen met magische gaven. De kleur haar en ogen hebben te maken met de gave die ze hebben. Heb je groen haar, dan ligt je gave in de plantenwereld of het leven. Is het blauw, dan moet je denken aan water of het weer. Maar in Witland is er dus geen coloriet te bekennen. Waarom niet? Dat weet eigenlijk niemand. Er is lange tijd geleden oorlog geweest tussen de ‘normale mensen’ en de colorieten, veroorzaakt door de koning van Goudland. Hij vreesde voor de colorieten en meldde dat ze allemaal moesten sterven.

Drieluik

Toch gebeurt het dat colorieten in het geheim kunnen opgroeien. Dat maken ook Regen en Wilg mee. Regen is een norse meid met blauw haar, die in een weeshuis opgroeit. Als er mensen komen kijken, is zij de eerste die zich verstopt. Ze is dan ook niet echt vrolijk of hartelijk, zoals je begrijpt. Toch wordt ze op een dag meegenomen door Maan, een rustige dame die deel uitmaakt van een verzetsgroep. Daarmee zal Regens leven compleet veranderen!

Dan is er Wilg, een jongen die samen met zijn panter in het bos weet te overleven met alles wat hij vind (en steelt). Hij kan met dieren en planten communiceren, ook al heeft hij niet door hoe alles precies werkt. Hij is van huis weggelopen, omdat hij bang is dat hij ooit zal worden opgepakt – en daarmee zijn ouders zal kwetsen.

Tot slot is er Bloesem, een dienstmeisje in een rijke familie. Als haar ouders een zoontje krijgen met knalrood haar, krijgt de jonge Bloesem voor het eerst te maken met onrecht. Haar broertje wordt zomaar afgenomen! Dat kan ze niet op zich laten zitten. Bloesem besluit haar broertje terug te halen. Dat plan krijgt ineens meer vorm als ze Wilg betrapt als hij kaas steelt in het huis waar ze werkt. Samen met Wilg trekt ze op pad naar de plek waar zij denkt dat de colorieten gevangen worden. Tijdens hun reis komen ze Regen tegen, die zich met alle sarcastische tegenzin die ze kan vinden bij hen voegt.

Gevaarlijke reis

Deze reis is natuurlijk niet zonder gevaren. Iedereen is fel tegen colorieten, wat ervoor zorgt dat ze zoveel mogelijk verborgen moeten blijven. Toch ontdekken ze langzaam meer over de geschiedenis van de landen en de strijd tegen colorieten. Ze ontdekken ook dat er Blauwe Reigers zijn, mensen die zich verzetten tegen dat gruwelijke besluit. Deze ‘Winddansers’ hebben zich over de hele wereld verspreid en geven daarmee zo nu en dan een veilige haven voor ons drietal, terwijl zij op zoek gaan naar de verloren colorieten. Ieder met zijn eigen reden, ieder met zijn eigen bagage…


Ga direct naar Verboden kleuren op BOL.com.

Recensie over Verboden kleuren

Verboden kleuren is een spannend boek over discriminatie en magie, met heel veel avontuur en een mooie hoeveelheid actie. De reis loopt alles behalve voorspoedig. Ieder hoofdstuk krijgt één van onze hoofdrolspelers het woord in het verhaal. Dat valt op door de gedachtekronkels die cursief worden opgetekend. Veel voegen die niet toe aan het verhaal, maar het is wel een bijzondere insteek. De gedachtegang maakt het verhaal een beetje persoonlijker en legt de nadruk wat meer op de emoties en de perosonlijke ontwikkeling die onze drie jongeren meemaken. En dat gebeurt absoluut. De personen hebben een gedegen achtergrondverhaal en maken alle drie een goede ontwikkeling door. Het is knap om te zien dat er niet één, maar drie hoofdpersonen aan te wijzen zijn.

Score: 8


Informatie

Titel: Verboden kleuren
Auteur:
Uitgever: De Vier Windstreken
Aantal pagina’s: 352
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789051168020
Prijs: 16.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.