logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit verandert er voor leningen in 2021

Door alle financiële crisissen van de afgelopen jaren, zijn banken en financiële instellingen flink gaan nadenken over hun beleid met betrekking tot leningen. Waar ze voorheen scheutig strooiden met persoonlijke leningen, torenhoge (aflossingsvrije) hypotheken en doorlopende kredieten, is er steeds meer gematigdheid te zien. En let wel: er is niets mis met geld lenen, maar geld lenen kost geld. Je betaalt rente over het bedrag, waardoor je in feite meer betaalt voor een bepaald product of dienst. Sparen is ons devies! Bovendien geeft sparen een grotere voldoening dan wanneer je het op afbetaling koopt of wanneer je het betaalt met een lening.

Veranderingen in 2021

Dit jaar zijn er een aantal veranderingen op het gebied van lenen. Het maximale bedrag wat je kunt lenen wordt namelijk flink aan banden gelegd. Dat heeft niet alleen betrekking op het afsluiten van nieuwe leningen, ook het oversluiten van leningen zal hierdoor lastiger worden. Het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van je gezinssituatie en je inkomen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden, alleenstaanden met kinderen, samenwonenden zonder kinderen en samenwonenden met kinderen. Aan de hand daarvan wordt gekeken – met behulp van cijfers van bijvoorbeeld het NIBUD – wat je overhoud voor het levensonderhoud. Aan de hand daarvan wordt het maximale leenbedrag bepaald. Het punt zit hem in het bedrag voor levensonderhoud: dat is in 2021 flink naar omhoog bijgesteld. Overigens worden de regels voor het berekenen van de maximale lening per 1 april 2021 nog verder aangepast.

Opslag bij levensonderhoud

Het gezamenlijke inkomen min de maandelijkse hypotheek- of huurlasten en min de maandelijkse kosten voor het levensonderhoud laten dus een restbedrag over, dat deels beschikbaar is voor de maandlasten van de af te sluiten lening. Maar dat is nog niet alles. Geldverstrekkers hebben te maken met ‘opslagkosten’, een soort marge die ze moeten hanteren op de ingeschatte kosten voor het levensonderhoud. Die zijn in 2021 flink opgehoogd:

GezinssituatieOpslag 2020Opslag 2021
Alleenstaand€ 40€ 275
Alleenstaand + kinderen€ 226€ 451
Gehuwd/samenwonend€ 119€ 326
Gehuwd/samenwonend + kinderen€ 224€ 408

Oversluiten van leningen in 2021

Dat wordt knap lastig, zeker als je in 2020 of daarvoor een hogere lening hebt afgesloten dan nu mogelijk is. Daardoor zullen veel consumenten vast zitten in een duurdere lening, terwijl ze mogelijkerwijs goedkoper uit kunnen zijn door gebruik te maken van lagere rentestanden. Een oplossing is het deels aflossen van de openstaande, duurdere lening, zodat je onder het drempelbedrag uitkomt van de grenzen van 2021. Op dat moment is het weer wel mogelijk om een lening over te sluiten.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.