logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verander je interieur met een lamp


Je zult er niet al te vaak bij stilstaan, maar een lamp is een heel sfeerbepalend item in je interieur! Niet alleen wanneer de lamp aan is, maar ook als de lamp niet brand zorgt het voor een bepaalde sfeer en uitstraling in de ruimte. Kies het model en het materiaal dan ook met zorg uit. Ik zal een voorbeeldje geven aan de hand van mijn kantoortje. Sinds een maand of vier ben ik namelijk zelfstandig ondernemer: freelance tekstschrijver. Daarvoor heb ik de kleinste kamer – de slaapkamer van mijn jongste zoon – toegeëingend. Geen nood, Bram heeft een mooie upgrade gekregen op zolder, waar hij twee keer zo veel ruimte heeft. Twee dingen waren wel blijven hangen: de gordijnen en zijn lamp.

Het model lamp bepaalt de sfeer

Niet dat die lamp heel kinderlijk was. Het was een relatief basic lamp, met drie kleiner wordende cirkels stof die naar beneden hingen, met bovenin een peertje. Sfeervol voor een slaapkamer, maar voor een kantoortje? Minder. Tijd voor een upgrade! Ik bracht een bezoekje aan Directlampen.nl en was eigenlijk meteen overdonderd door de keuze en het aanbod. Het bleek dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed wist wat ik wilde in mijn kantoor. Ga ik voor een heel praktische plafonnière, een hanglamp of juist voor spotjes?

Kies het model lamp

Iedere lamp heeft natuurlijk zijn voordelen en zijn nadelen. Plafonnières zijn praktisch en geven een neutraal licht af. Handig als basisverlichting voor de ruimte. Helaas is mijn kantoortje niet bizar groot en heb ik weinig ruimte voor meer lampen… dat zou dus betekenen dat ik me baad in een zee van licht. Dat gaat hem dus niet worden. Een hanglamp dan wellicht. Die heb je in allerlei soorten en maten. Persoonlijk vind ik die nieuwe industriële stijl helemaal te gek, zo’n forse lamp aan een ketting zou ik graag boven mijn bureau willen. Praktisch gezien gaat hem dat ook niet worden. Het lichtpunt zit namelijk in het midden van de ruimte. Het plafond is slechts 2,40 meter hoog, ik ben 1,85m lang. Dat is niet veel ruimte voor zo’n forse lamp! Gelukkig is er nog een derde categorie: de spotjes. En die zijn er ook in een industriële stijl! Ik was meteen verliefd op deze vier spotjes. Ieder spotje heeft een eigen richting. Door de grote lampen is er nog steeds een zee van licht, wat voor mij als slechtziende erg prettig is, maar dan indirect, via de muren. En als de lamp uit is, zorgt het voor een stukje sfeer in de ruimte. Een tikje mancave in het kantoor – dat moet kunnen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.