logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verander de kleur van je licht met niets meer dan een enkele ledlamp


  recensie-philips-sceneswitch-packshot-1 Licht is heel belangrijk. Als slechtziende ben ik me daar maar wat bewust van. Voor mij gaat op dat ik relatief veel licht nodig heb. Op mijn kantoor is dat heel eenvoudig. Daar is een lichtplan aangemeten die voor mij zo min mogelijk belastend is en een zo optimaal mogelijk klimaat schept. Thuis is dat een ander verhaal. Daar wil je soms ook wel gezelligheid met gedimd licht, of met een warmere tint licht. En dat kan! Al jaren zijn er verschillende opties op te markt, zoals Philips Hue en Osram Lightify, maar er is ook een andere manier. Een manier die nog eenvoudiger te installeren is en wat ‘gewoner’ in gebruik, zonder smartphones of tablets. En die manier heet Philips SceneSwitch.

philips-sceneswitch_eu-product_three_settingsScene wisselen

De SceneSwitch van Philips ziet er uit als een heel normale led-lamp, en is vooralsnog alleen verkrijgbaar in een variant met een E27-fitting. Daardoor kun je ‘m zo’n beetje in alle lampen indraaien. Heb je dat gedaan, dan heb je die lamp meteen voorzien van een dim- en sfeerfunctie. Ook al zit er geen dimmer op de lamp! Je kunt de standen van de SceneSwitch zelfs instellen met de bestaande muurschakelaar. In de lamp zelf zit namelijk een functie die de lampkleur en de intensiteit aanpast in drie modi. De eerste stand is de stand op vol vermogen. Op dit moment geeft hij 60 watt licht af in lichtkleur 2700K. De SceneSwitch verbruikt op dat moment 8W energie. Lekker fel licht, om actief mee bezig te zijn. Schakel je de lamp nu snel een keertje uit en aan, dan gaat hij een tandje lager. De lamp schakelt terug naar een energieverbruik van 5W. De lichtopbrengst is dan nog altijd 25 watt, met een iets warmere lichtkleur van 2500K. Genoeg voor ‘gewone mensen’ om bij te lezen, je moet het vergelijken met de lichtopbrengst van een bedlampje. Schakel je de lamp nog een keer snel in en uit, dan heb je de echte sfeerstand. De lamp verbruikt nog 2W, en geeft ongeveer 8 watt licht af met een warme kleurtemperatuur van 2200K. Dat is ongeveer de kleur van gezellig kaarslicht. Daarmee kan de lamp perfect gebruikt worden als ondersteuning van een romantisch kaarsje! Of als nachtlamp op de overloop, bijvoorbeeld.

Blijven schakelen

In de praktijk betekent dit dat je nog al eens moet schakelen om de sfeer van je licht aan te passen. Of niet? In de praktijk blijkt het namelijk zo te zijn dat je toch wel vaak eenzelfde lichtstand gebruikt. En dat is voor de Philips SceneSwitch ook geen enkel probleem. Als je namelijk de lamp een langere tijd uit laat, zal hij gewoon weer beginnen waar hij was geëindigd. Bij de lichtintensiteit van jouw keuze, dus. En wil je een keer wat romantischer licht of juist wat feller licht, dan heb je daar gewoon de mogelijkheid toe. Met één druk op de knop! Dat maakt de SceneSwitch wel zo praktisch, een stukje praktischer boven bijvoorbeeld de Hue of andere connected verlichting. Je kunt hem namelijk aanpassen met je lichtschakelaar, in plaats van het zoeken naar je smartphone of tablet. Bepaalde functies ontbreken wel als je ze vergelijkt met soort connected lampen, zoals tijdschakelfuncties en de verbinding met the internet of things zoals een reactie van de lampen op je thermostaat iets dergelijks. Philips SceneSwitch Prijs: 10 euro


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.