logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Veiligheid voorop: sta stevig in je veiligheidsschoenen


Voor veel ondernemingen en bedrijven zijn felle richtlijnen als het aankomt op veiligheid en zorg voor je klanten. Maar er is altijd meer dan je zou denken. Je kunt met kleine elementen ook zorgen voor een goede veiligheid voor jezelf, zodat je onbezorgd verder kunt met waar je goed in bent. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen. Daarbij denk je misschien aan die grote, zwarte veiligheidsschoenen die je kent uit de bouwwereld, waar je met gemak een flinke stapel bakstenen op kunt laten vallen, maar er is veel meer dan dat.

Veiligheid in kleine details

Niet iedereen sjouwt namelijk met zware voorwerpen. Veiligheid zit hem soms in heel kleine details, die je een fiks ongeluk kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld eens aan een kok. Die heeft eerder baat bij schoenen met een stevige anti-slipzool, voor wanneer de vloer nat is, of een betere hittebestendigheid als iemand een pan soep omgooit (waarbij die anti-slipzool ook weer van pas komt). Je hebt dan helemaal niet direct een robuust uitziende schoen nodig. Zelfs Puma heeft sneakers in haar assortiment die hittebestendig zijn tot 300 graden, waterafstotend is en voorzien is van een anti-slipzool. Bovendien zijn deze schoenen heel comfortabel om de hele dat op te lopen, dankzij de schokabsorberende zool! Zelfs de neus is afgewerkt met glasvezel materiaal, waardoor het de nodige schokken tegenhoudt.

Elektrostatisch

Werk je met elektronica? Dan is het verstandig te kiezen voor een schoen die elektrostatische ladingen snel afvoert, zodat de spullen waarmee je werkt niet beschadigd raken. Of juist schoenen die heel goed isoleren, waardoor de stroom zich geen weg door jouw lichaam kan banen bij een ongelukje. Dat is namelijk alles behalve comfortabel! Ook dit soort schoenen wordt steeds vaker uitgewerkt in een vlot uitziende sneaker of een vlotte leren schoen, zodat je ze ook buiten je werk om zonder schroom kunt dragen.

Het juiste model

Het kiezen van een veiligheidsschoen bestaat dus uit verschillende onderdelen. Aan de ene kant kijk je wat je nodig hebt. En denk daarbij gerust wat meer richting ‘worst case scenario’. Nee, je zult in de keuken geen pan soep omgooien… maar wat als het toch gebeurt? Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn! Denk dus verder dan je neus lang is en ga voor de optimale veiligheid, het liefst een stapje verder dan de geadviseerde veiligheid. Denk ook na over de vormfactor van je schoen. Wil je een lage schoen? Dan zijn je enkels onbeschermd. Een hogere schoen biedt meer steun en veiligheid, maar daarbij boet je wel in op flexibiliteit van je voeten. Heb je al die afwegingen gemaakt? Dan kies je de schoen die bij jouw karakter en werkplek past. En bedenk: een gladde, zwarte schoen ziet er misschien lomp en robuust uit op het plaatje, als je zorgt dat hij goed gepoetst is, kan hij – afhankelijk van het zoolprofiel – prima doorgaan als ‘nette schoen’,

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.