logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Veiligheid boven alles: in de kooi ermee!

Veiligheid boven alles. Voor iedereen op de werkvloer, zelfs voor mij als tekstschrijver komt er een stukje gezondheid en veiligheid bij kijken. Niet alleen tijdens het werken zelf, maar ook als er even nood aan de man is. Lees: paniek in de tent. Want wat als er brand uitbreekt? Dan moet het hele kantoor worden ontruimd over de brandtrappen aan de buitenkant van het gebouw. Geloof me bovendien dat niet iedereen even goed met zo’n stresssituatie zal omgaan: mensen raken in paniek en doen rare dingen. Juist op die momenten gaat het mis, wanneer mensen zelf in veiligheid willen komen. We vroegen aan onze kooiladderspecialist om advies.

Kooi om de ladder

Als het gaat om vluchtroutes, heeft ieder kantoor wel een metalen brandtrap over de muur lopen. Die trap loopt nooit zo maar naar beneden. Er zitten bochten in. Misschien heb je wel een lange, verticale trap naar beneden lopen. In de panieksituatie die ontstaat bij een brand kan het zo maar voorkomen dat mensen onvoorzichtig worden en te snel handelen. Door een kooi om de trap te plaatsen kunnen vervelende ongelukken voorkomen worden: mensen worden simpelweg tegengehouden door de kooi, die als een koepel om de trap wordt gezet. Wel zo veilig! Bovendien is het volgens de wetgeving van de ARBO verplicht om een dergelijke constructie om de vluchtroute te plaatsen. Iedereen moet immers veilig het pand kunnen verlaten in geval van nood.

Dakterras in veiligheid

Maar het hoeft niet alleen baat te hebben in een situatie van uiterste paniek. Stel: je hebt een dakterras dat via een trap aan de buitenzijde van het tpand te bereiken is. Ook dan is het verstandig om een stukje veiligheid in te bouwen door de trap te voorzien van een extra kooi. Denk bovendien aan een dakrandbeveiliging. Die hoeft helemaal niet zo zwaar en imposant te zijn, een slimme aluminium buizenconstructie net net zo effectief en minstens zo veilig zijn.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.