logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Veilige online shopping tips voor de feestdagen en Black Friday


Met de feestdagen in aantocht en Black Friday eind deze week zullen cybercriminelen deze periode proberen te verzilveren met gerichte scams die de festiviteiten kunnen verpesten. Deze scams kunnen van alles zijn, van het nabootsen van pakketbezorgingsservices tot online aanbiedingen die te goed om waar te zijn op kwaadwillende websites, evenals neprestituties en sms-phishing. 

Volgens het 2016 Norton Cybersecurity Insights Report zijn er bij één op de negen Nederlandse slachtoffers van cybercrime het afgelopen jaar de bankgegevens gestolen als het gevolg van online shoppen. En onder de 2.4 miljoen Nederlanders die slachtoffer zijn geweest van cybercrime is er bij elf procent sprake geweest van identiteitsdiefstal. 

Om dit soort narigheden dit jaar te voorkomen heeft Symantec de populairste scams op een rijtje gezet, evenals wat tips om ervoor te zorgen dat je veilig online kan shoppen tijdens de feestdagen. 

Tips om veilig online te winkelen:

  • Als het te mooi is om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook – We houden allemaal van koopjes en cybercriminelen weten dit. Val niet voor de lage prijzen, hoe gratis of goedkoop producten ook lijken, het kan uiteindelijk erg kostbaar zijn. Cybercriminelen zijn experts in het creëren van identieke websites van je favoriete merk. Winkel alleen bij bekende online plekken om te voorkomen dat je wordt opgelicht via je creditcard.
  • Let op nep-websitelinks – Probeer geen tijd te besparen door op een e-mail te klikken die je direct naar jouw favoriete winkel lijkt te leiden. Typ het adres van de winkel direct in de browser.
  • Ga zorgvuldig om met je wachtwoorden – Gebruik een complex wachtwoord voor elk online account dat je hebt en werk je wachtwoorden regelmatig bij. Sterke wachtwoorden zijn een combinatie van cijfers, symbolen en letters in zowel hoofd- als kleine letters, zoals “RU1)oLp1-1”.
  • Organiseer je online shopping – Maak een e-mailaccount aan die specifiek bedoeld is voor jouw online shopping. Zorg dat het account zo min mogelijk informatie bevat en gebruik het dan ook voor niets anders zoals online bankieren, zakelijke correspondentie of familiezaken.
  • Bescherm je bankgegevens – Kijk altijd uit voor het ‘hangslot’ icoon in de browser wanneer je een online betaling doet. Dit symbool geeft aan dat de website die je bezoekt gebruik maakt van encryptie om je te beschermen, zodat cybercriminelen uw persoonlijke gegevens niet kunnen achterhalen. Laat een website nooit je creditcard gegevens onthouden, typ de gegevens steeds opnieuw in wanneer je opnieuw wilt winkelen.
  • Online betalingen –Vermijd het gebruik van openbare of gedeelde computers of draadloze netwerken om een online betaling te doen. Hackers kunnen eenvoudig de informatie van uw account en inloggegevens vastleggen en zo uw geld stelen. Gebruik een aparte creditcard met een weinig kredietlimiet voor online aankopen.
  • Is je internetbeveiligingssoftware up-to-date? – Voeg een beveiligingssoftware-update toe aan je Black Friday boodschappenlijstje. Cybercriminelen zijn geavanceerder dan ooit tevoren en springen in op elke sociale trend om malware te verspreiden en je persoonlijke gegevens te stelen.
  • Controleer je afschrijvingen – Controleer zo vaak mogelijk de afschrijvingen van je creditcard om te controleren op onverwachte transacties.

Wat zijn de scams die de feestdagen kunnen verpesten?

  • Klik en ontvang
    • Pas op voor e-mails op uw computers en mobiele apparaten die aangeven dat je zojuist een pakket hebt ontvangen dat je niet verwacht van het postkantoor of van een bekende verzender. Wees op je hoede voor elk bericht dat vraagt om een formulier in te vullen of om persoonlijke informatie te verstrekken.
  • Aanbieding alarm
    • Online vouchers of codes zijn erg populair, maar kijk uit voor de aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn en je naar een kwaadwillende website leiden die u om je creditcardinformatie en andere persoonlijke gegevens vraagt. Veel van deze nep-aanbiedingen zullen je proberen te lokken met beloften om gratis producten te winnen. Als je nog nooit van het bedrijf hebt gehoord, of als het logo van het bekende bedrijf er op de een of andere manier enigszins anders uitziet, ga daar meteen weg. Je kan ook e-mails of sms-berichten ontvangen over de ‘hot’ of moeilijk te krijgen producten van dit jaar die je naar frauduleuze websites leiden. Deze scam kan ook tevoorschijn komen op social media zoals Facebook.
  • Sms-phishing
    • Sommige oplichters sturen sms’jes om mensen te waarschuwen voor verdachte activiteiten bij hun financiële account en vragen hen om een vals nummer te bellen waar ze worden gevraagd om gevoelige informatie te delen. Als je zo’n berichtje ontvangt, neem dan rechtstreeks contact op met jouw financiële instelling in plaats van met het nummer uit het bericht. Op die manier weet je dat je echt praat met jouw bank of creditcardmaatschappij, en niet met een oplichter. Het is net als phishing, maar het gebeurt via de telefoon. Wanneer ongevraagde bellers contact opnemen, moet je altijd vragen namens welk bedrijf zij bellen, vervolgens ophangen en het daadwerkelijke telefoonnummer van die instelling bellen dat op de website staat vermeld.
  • Neprestituties
    • Als je veel online winkelt, let dan op voor spam-phishing-e-mails voor neprestituties. Het kan eruit zien alsof het van een legitieme winkel komt en iets aangeeft zoals “verkeerde transactie” of “klik voor terugbetaling”, maar de schuldigen willen gewoon dat je doorklikt, jouw gegevens verliest of jouw apparaat opent voor malware.
  • Nepwebsites
    • Neppe shopping sites kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van de echte websites en zelfs legitieme sites kunnen worden gekaapt. Deze nepsites zijn vaak afhankelijk van kopers die de echte webadressen van populaire websites verkeerd intypen of op berichten van valse leveranciers klikken die een soortgelijk adres hebben. Dus langzamer werken en controleren op wat je hebt geklikt of getypt. Anders zou je onsmakelijke content kunnen zien of je apparaat kunnen infecteren met malware.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.