logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak gamen plezieriger met een VPN


Gamen is tegenwoordig een wereldwijd fenomeen geworden waar gigantisch veel geld mee te verdienen valt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan games als Fortnite, League of Legends of World of Warcraft. Hoewel dit niveau lastig te bereiken is als parttime gamer, zijn er wel een aantal dingen die je game-ervaring sterk gaan verbeteren. Hierbij kun je denken aan verschillende hardware upgrades, maar ook software upgrades gaan je hierbij helpen. Een van deze software upgrades is de installatie van een VPN.

Wat is een VPN?

Een VPN is een app of programma dat verschillende voordelen biedt wanneer je over het internet surft. Als je een VPN hebt geïnstalleerd, worden jouw gegevens namelijk via een externe server naar het internet verzonden. Hierdoor neemt jouw computer als het ware het IP-adres van de externe server aan. Hierdoor is het voor hackers niet mogelijk om data te onderscheppen die jij naar het web verzendt.

Andersom werkt dit hetzelfde. Wanneer je namelijk data ophaalt vanaf het internet, wordt deze ook versleuteld verzonden naar jouw apparaat. Ook deze data kan daardoor niet onderschept worden door kwaadwillenden. Dit maakt een VPN-verbinding dan ook erg interessant, aangezien je niet bang hoeft te zijn dat je tijdens het gamen te maken krijgt met virussen, hacks of aanvallen. Maak je veel gebruik van Google Chrome, dan levert een zoekopdracht naar ‘VPN Chrome’ op Google je de beste zoekresultaten voor deze browser (of u kunt deze downloaden).

Speel de beste games als eerste

Lanceerdata van games kunnen per regio enorm verschillen. Wanneer je een fanatieke gamer bent, wil je natuurlijk niet starten met een achterstand ten opzichte van de concurrentie. Het gebruik van een VPN is daarom aan te raden. Door de identiteit van de server aan te nemen, kun jij de games als eerste downloaden en daarmee ook als eerste spelen. Zeker op lange termijn heeft dit veel positieve effecten op je skills in de game. Je ontgrendelt namelijk eerder wapens dan de rest van de spelers.

Daarnaast zorgt een VPN ervoor dat je te allen tijde kan gamen met jouw account, zonder dat deze content geblokkeerd is op de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Hierdoor kun je dus ook altijd je eigen account van Playstation of Xbox gebruiken. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je op reis bent of bij een vriend in het buitenland aan het gamen bent.

Kleinere kans op vertragingen

De zogenaamde ‘ping’ is de tijd waarmee je apparaat data verzendt en ontvangt. Hoe lager de ping is, hoe beter je spelcomputer kan connecten met het internet en hoe sneller je kunt reageren tijdens het gamen. Door het gebruik van een VPN, kun je eigenhandig een locatie uitzoeken die gaat zorgen voor een lagere ping. Dit gaat je in de onlinewereld veel voordeel opleveren. Je bent namelijk beter in staat om verbinding te maken met verschillende servers en krijgt en verzendt bovendien meer data per seconde. Hierdoor ben je net een stapje sneller dan je concurrentie.

Bescherm je data

Zoals eerder gezegd is het cruciaal om je data te beschermen tijdens het gamen. Wanneer je gebruikmaakt van een gameconsole is dit misschien minder gevaarlijk, maar vooral bij het gebruik van je smartphone loop je een verhoogd risico. Als we kijken naar een gameconsole, wordt hier relatief weinig persoonlijke data op ontvangen of verzonden. Dat komt omdat het gamen bij dit soort apparaten centraal staat. Er is dus een verlaagde kans op hacks, omdat het voor hackers simpelweg minder rendabel is om dit soort apparaten te hacken.

Bij smartphones en computers is dit echter een stuk gevaarlijker. Dit zijn namelijk apparaten waar veel persoonlijke data staat opgeslagen, maar ook mee verzonden en ontvangen wordt. Hierdoor is dit voor hackers een erg interessante bron om data vandaan te halen of te onderscheppen. Wanneer je geen gebruikmaakt van een VPN, kunnen hackers heel specifiek zien welk IP-adres er gebruikt wordt voor het verzenden en ontvangen van data. Maak je echter gebruik van een VPN, dan maakt je computer of smartphone verbinding met een externe server. Deze data is daardoor niet te onderscheppen, omdat deze versleuteld wordt verzonden en ontvangen.

Zoals je ziet zijn er voldoende voordelen voor het gebruik van een VPN tijdens het gamen. Onder andere de snelheid, veiligheid en het eerder benaderen van games zijn grote voordelen. Ook het feit dat je in principe overal de games kunt spelen die jij maar wilt, kan gezien worden als een voordeel. Tot slot gaat het natuurlijk ook de prestatie achter je computer verbeteren, aangezien de snelheid vele malen hoger ligt dan bij je concurrenten!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.