Veiligheid gaat boven alles, maar stijl is ook heel belangrijk. Gelukkig zijn de technologische ontwikkelingen zo ver, dat je die twee prima kunt combineren op je motor of scooter. Zo zijn er meer dan genoeg scooterhelmen waar je echt mee gezien mag worden, die een stukje van je identiteit kunnen uitdragen.
Welke helm soorten zijn er?
Je kunt helmen indelen in drie categorieën: Jethelmen, Integraalhelmen en Systeemhelmen.
- Jethelmen vind ik persoonlijk de prettigste, maar helaas zijn ze ook de minst veilige (en de minst warme). Het grootste voordeel van deze helm is dat je kin vrij is. Je ziet dus je hele gezicht en je kunt makkelijk communiceren met iemand die voor je staat.
- Ingetraalhelmen hebben een extra bescherming rondom je kaak en kin. Daardoor bieden ze meer bescherming, meer veiligheid. Ze bedekken echter een groter stuk van je gezicht en zijn voor brildragers, zoals ikzelf, moeilijker op te zetten, puur vanwege die extra band voor het gezicht.
- De Systeemhelmen bieden het beste van beide werelden. Ze hebben een opklapbaar vizier, dat extra veiligheid biedt wanneer het omlaag geklapt is. Praat je met iemand, dan klap je het vizier omhoog en kun je makkelijk praten. Eenmaal neergeklapt biedt het de extra bescherming van je kaak en kin! Mijn favoriet is de Shark Openline Prime Mat: een stijlvolle en compacte helm die niet alleen heel veelzijdig is, maar ook bijzonder veilig.
In stijl
Wanneer je kijkt naar modellen en merken, spreken de Shark helmen me persoonlijk erg aan. Ze zijn namelijk stoer, maar tegelijkertijd redelijk neutraal qua uitstraling. Bovendien zitten ze vol handige functies, zoals een neerklapbaar zonnevizier en de mogelijkheid om de voering uit te wassen. De vizieren kun je snel los klikken, zodat je ze zelf kunt vervangen wanneer ze onverhoopt beschadigd of bekrast raken. Bovendien kun je deze helmen voorzien van bluetooth communicatie, waardoor je met je bijrijder kunt communiceren, instructies van je navigatie kunt volgen of zelfs naar muziek kunt luisteren die je streamt vanaf je smartphone!
De juiste maat
Natuurlijk is het belangrijk dat je helm goed zit: een te kleine helm zal je weinig comfort bieden, maar een te grote helm zorgt zelfs voor gevaarlijke situaties, omdat deze tijdens een ongeluk te veel bewegingsvrijheid heeft om je hoofd en zo behoorlijk wat schade kan berokkenen. Zorg dus goed dat je helm goed past. Als indicatie kun je daarvoor de maattabel gebruiken die je op de website vindt, maar bij twijfel is het aan te raden ze ook echt te passen en te ervaren. Zo ontdek je ook hoe je de helm optimaal gebruikt. Je zou niet de eerste zijn die pas na een tijdje ontdekt dat de helm een zonnevizier heeft, die je als een zonnebril naar beneden kunt klappen!