Een van onze goede voornemens van vorig jaar was om minder vlees te eten. Dat is prima gelukt, al zeg ik het zelf: minstens twee keer per week hebben we een échte vegetarische maaltijd op tafel gezet, bij de overige dagen is vlees tot een minimum beperkt of eten we een vleesvervanger. Ja, om beter te voldoen aan ons voornemen scharen we dat bij de categorie ‘vlees’. Misschien ook wel om de overstap voor de kinderen wat makkelijker te maken. We ontvingen onlangs een paar interessante kookboeken met vegetarische en zelfs vegan recepten. Welke dat zijn en wat we er van vonden?
Recensie over Lekker lokaal, Laura de Grave
Lekker Lokaal bevat een aantal praktische recepten die niet alleen vegetarisch zijn, maar ook heel makkelijk om te maken. Je hoeft voor deze recepten echt geen ster in de keuken te zijn – het zijn recepten die je makkelijk doordeweeks kunt maken. Een ander groot voordeel van dit kookboek is bovendien dat Laura de Grave gebruikmaakt van lokale ingrediënten. Dat is niet alleen gezond en vers, maar ook goed voor het milieu: veel van de producten in de supermarkt komen namelijk van andere landen, wat een grote impact heeft op de CO2 uitstoot! Leuk detail: je kunt makkelijker ‘de boer op’ en écht lokaal gaan eten door verschillende groente- en fruitsoorten bij boeren in jouw omgeving te kopen. Hoe gaaf is dat? Voor in het boek vind je een kalender met verschillende groente- en fruitsoorten uitgesplitst per maand, zodat je vast kunt plannen wat je wanneer kunt eten. De recepten zijn goed afgemeten op de producten, zodat je redelijk verspillingsvrij kunt koken. Niet alle ingrediënten zijn even eenvoudig verkrijgbaar, zoals zeewier of zeekraal. Daarnaast lijkt Laura een subtiele voorliefde te hebben voor bieten – die komen regelmatig terug in haar recepten.
Score: 8
Ga direct naar Lekker Lokaal op BOL.com.
Recensie over Healthy Vegan Bosh
We hebben inmiddels heel wat kookboeken van het Britse BOSH! voorbij zien komen. Health Vegan Bosh! is een mooie mix tussen achtergrondinformatie en smaakvolle recepten. De mannen achter Bosh proberen hun leven volledig vegan in te richten, dat zie je natuurlijk ook terug in hun voedingspatroon. Daarbij maken ze trouwens dankbaar gebruik van de vele vegan producten, zoals vleesvervangers en vegan kaas of zuivel. Vind je het niet erg om af en toe af te stappen van vegan voedsel, kun je daar kiezen voor de gangbare producten. De recepten in Health Vegan Bosh! zijn stuk voor stuk zonder vlees en zuivel, bpvendoen met minder suiker en vet, maar boordevol smaak! BOSH! duikt hierbij op de aziatische keuken, waar veel kruiden en specerijen gebruikt worden om die smaak een oppepper te geven. Healthy vegan is meer dan een receptenboek en begint met een uitgebreid hoofdstuk over voedingshacks en lifestyle-tips voor een gezond vegan lifestyle. Het boek bevat gezonde familiemaaltijden, lunchideeën, snacks en toetjes boordevol vitaminen en smaak. Alles vegan, alles smaakvol – en regelmatig behoorlijk pittig!
Score: 7
Ga direct naar BOSH – Healthy Vegan op BOL.com.
Recensie over Plants only kitchen
Ook de brit Gaz Oakley heeft zich op de vegan keuken toegelegd. Op YouTube laat hij met veel succes zien hoe je recepten bereid op de vegan wijze – daar heeft hij meer dan 1,2 miljoen volgers. Ook op Instagram doet deze influencer het goed: de kracht van beelden doet soms wonderen. De recepten van Plants Only Kitchen zijn vrij eenvoudig, zeker als je het vergelijkt met de recepten van de jongens achter Bosh. Naast vegan heeft hij ook een symbooltje voor glutenvrije recepten, hoewel dat bij vegetarische groentegerechten vrij eenvoudig te realiseren is. In Plants Only Kitchen vind je recepten voor de hele dag, van pasta’s en curry’s tot soep, vegaburgers en desserts. Minpunt vind ik wel dat er vrij makkelijk en veel toevlucht wordt genomen tot vegan alternatieven voor boter en zuivel. Ook worden sommige recepten glutenvrij door glutenvrije bloem. Tja, dan maak je het jezelf soms wel erg makkelijk! Ik ben bij dit soort boeken juist op zoek naar manieren om bijvoorbeeld boter of eieren écht te vervangen door andere ingrediënten! Pluspunten zijn de eenvoudige recepten, de ingrediënten die in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar zijn en de sfeervolle fotografie.
Score: 7
Ga direct naar Plants Only Kitchen op BOL.com.
Recensie over Verrukkelijk vegetarisch
Verrukkelijk vegetarisch is een fijne mix van verschillende vegetarische gerechten van over de hele wereld. Zowel de Aziatische als de Mexicaanse keuken komt voorbij, maar ook wat minder pittige gerechten passeren de revue. Het fijne is dat dit boek geen gebruikmaakt van vleesvervangers en zelfs bij de nagerechten wordt boter vervangen door andere ingrediënten, zoals avocado of abrikozen. Dat maakt dit boekje al een wanna-have. In de meer dan 80 veggie recepten worden wel tal van kruiden en specerijen gebruikt om de gerechten op smaak te brengen. Dat zorgt wellicht voor een iets hogere drempel, afhankelijk van de inhoud van je huidige kruidenkastjes. Vrijwel alle ingrediënten zijn overigens in iedere supermarkt te vinden, wat het een erg toegankelijk boek maakt om in de keuken te hebben. Zin in een hamburger? Misschien kan de ‘big red beet burger’ je honger stillen. Liever Mexicaans? Probeer dan eens de ‘hot salsa quesadilla’s’! Een fijn boek met een mooie variëteit aan recepten en een sfeervolle fotografie.
Score: 8
Ga direct naar Verrukkelijk vegetarisch op BOL.com.