logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vegetarisch recept: Faking Eend


Echte Peking eend bereiden is nogal een onderneming. Maar mijn freestyle versie zonder dier bleek juist heel erg lekker én zo gepiept. De kenmerkende smaak komt namelijk niet van de eend, maar van de hoisinsaus. Pekingpaddo’s, oftewel: faking eend. Aldus Karin Luiten, in haar kookboek Vegetarisch zonder pakjes en zakjes. Wij mochten dit recept delen, omdat vandaag de Week zonder vlees begint!


Recept: Faking Eend

Faking EendVoorbereiding: 1 uur en 15 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: China
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 600 g shiitakes
  • 1 komkommer
  • 4 lente-ui
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes

  • Voor de marinade
  • 2 el hoisinsaus
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 el sesamolie + extra
  • 1 uitgeperste knoflookteen
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • zout & peper uit de molen

  • Voor de pannenkoekjes
  • 250 g bloem
  • 150 ml kokend water
  • snuf zout
  • sesamolie

Zo maak je het

  1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Snij de shiitakes in dikke reepjes, schep erdoor en laat een uur staan.
  2. Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C. Spreid de shiitakes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 minuten in de hete oven.
  3. Snij de komkommer en lente-ui alvast in dunne reepjes van zo’n 8 cm lang.
  4. Pannenkoekjes: Zeef bloem en zout boven een kom. Giet al roerend met een vork het kokende water erbij tot het klontert. Kneed kort tot een bal. Laat afgedekt een half uur rusten.
  5. Kneed 5 minuten stevig tot een soepel deeg. Laat weer een half uur rusten.
  6. Rol uit tot een dikke worst, snij in 16 gelijke stukjes. Rol op een licht bebloemd werkblad uit tot koekjes van Ø 6 cm. Kwast de helft in met sesamolie, sandwich er steeds 2 op elkaar.
  7. Rol ze samen opnieuw uit met de deegroller, nu zo dun mogelijk, tot ongeveer Ø 14 cm.
  8. Laat twee koekenpannen met antiaanbaklaag zonder olie heet worden. Bak de 8 dubbele pannenkoekjes op middelhoog vuur ± 1 minuut per kant. Trek meteen uit de pan met vuurvaste vingers (stoom!) uit elkaar en stapel op.
  9. Serveren: Zet alles op tafel. Beleg de pannenkoekjes met hoisinsaus, shiitakes, komkommer en lente-ui, rol/vouw op en eet. Gewoon met de hand.
  10. Tip 1: Hou de pannenkoekjes warm onder een deksel, gestapeld op een bord bovenop een pan kokend water. Of maak ze van tevoren en warm ze even op in de magnetron, afgedekt met plastic tegen het uitdrogen.
  11. Tip 2: Zelf pannenkoekjes maken is leuk om te doen en lekker, maar best veel werk, zeg ik er eerlijk bij, en perfect dun en rond krijg je ze zelf toch nooit. Je kunt ze ook gewoon kant-en-klaar kopen bij de toko (diepvries).

Vega zonder pakjes & Zakjes Bron: Vega zonder pakjes & Zakjes, Karin Luiten
Klik hier voor onze review over Vega zonder pakjes & Zakjes.
Ga direct naar Vega zonder pakjes & Zakjes op BOL.com.
Dit recept is met toestemming geplaatst.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.