logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vegeratische BBQ: ga jij ook voor plantaardig?

Het is weer zomer! Tijd om je BBQ uit de schuur te halen en te genieten van de zon en een zomer vol BBQ-feestjes. Om je inspireren deed Beyond Meat een onderzoek naar de BBQ-plannen van Nederlanders voor deze zomer. Zo til je je BBQ naar een hoger niveau!

32% van de Nederlanders kiest voor plantaardig vlees op de BBQ

Hoewel je misschien denkt dat Nederlanders van plan zijn vooral met gewoon vlees te gaan barbecueën, is 32% van de Nederlanders van plan om in 2022 deze zomer plantaardig vlees op de BBQ te leggen. Tot 25% van de Nederlanders denkt zelfs dat ze in de toekomst waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk volledig plantaardig gaan barbecueën.

“Het is fantastisch om te zien dat Nederlanders open-minded en nieuwsgierig zijn naar plantaardig vlees. Bijna een derde van de Nederlanders kiest deze zomer voor plantaardig vlees op de BBQ. We willen ook de rest van het land laten zien hoe lekker en gemakkelijk het is om plantaardig vlees te grillen met ons assortiment Beyond Meat-producten, die grillen en smaken als dierlijk vlees.”

Bram Meijer, Marketing Director EMEA. bij Beyond Meat

Toenemende interesse in duurzaamheid

Een van de redenen waarom Nederlanders deze zomer van plan zijn om te kiezen voor plantaardig vlees op de BBQ lijkt onze toenemende interesse in duurzaamheid. Zeventien procent van de Nederlanders houdt hier rekening mee bij hun keuze voor een BBQ product. Een andere mogelijke oorzaak is dat Nederlanders een relaxte houding hebben ten opzichte van BBQ-gasten die graag plantaardig vlees op de BBQ grillen. Vierenvijftig procent van de Nederlanders voorziet flexitariërs probleemloos van plantaardig vlees.

Smaakvol plantaardig vlees

Hoewel we het geen probleem vinden onze gasten te voorzien van plantaardig vlees, maken Nederlanders zich toch een beetje zorgen over het barbecueën voor gasten die geen dierlijk vlees eten. Drieëndertig procent van de Nederlanders is zelf bang dat plantaardig vlees niet zo lekker zal smaken als dierlijk vlees en 17% is bang dat hun gasten het misschien niet lekker zullen vinden.

Voor Nederlandse BBQ-fans die nog geen lekkere plantaardige producten kennen, lost Beyond Meat die uitdaging op. Beyond Meat producten zijn gemaakt om net zo’n lekkere structuur te hebben als hun dierlijke tegenhangers. De Beyond Burger, de Beyond Sausage, Beyond Meatballs en ook Beyond Mince, het plantaardige gehakt waarvan je zelf burgers kunt maken, kan net zo goed op de BBQ worden bereid als de bekende klassiekers.

Bovendien gebruiken de producten van Beyond Meat significant minder natuurlijke hulpbronnen dan dierlijk vlees. Zo vereist de productie van een Beyond Burger in de VS gemiddeld 99% minder water, 93% minder land, bijna 50% minder energie en veroorzaken deze producten 90% minder uitstoot van broeikasgassen dan een Amerikaanse Amerikaanse beefburger (ca.113 gram).

Inspiratie voor een geslaagde BBQ

Om Nederlanders te inspireren voor hun zomerse BBQ-party’s, geeft Beyond Meat je 5 tips om van jouw plant-based zomerbarbecue een gegarandeerd succes te maken:

Tip 1: Zorg dat je grill uitrusting op orde is

Geef je barbecue een poetsbeurt en plaats hem veilig op een meter afstand van muren of hekken. Draag hittebestendige barbecuehandschoenen en houd een spatel en tang bij de hand. Draag ook een barbecueschort, want die beschermt je tegen hitte en spetters. Overweeg een milieuvriendelijke elektrische barbecue. Daarmee is de temperatuur makkelijk te regelen en deze is makkelijk schoon te maken. Met een houtskoolbarbecue krijg je echter die rijke, rokerige smaak. Een voedselthermometer is ook een aanrader.

Tip 2 – Verwarm de BBQ altijd voor

Verwarm de barbecue altijd eerst voor tot de gewenste kooktemperatuur en grill met de deksel erop zodat de rook circuleert, helemaal in het plantaardige vlees doordringt en de smaak verbetert. Het plantaardige vlees is nog sneller gaar ook en je bespaart tijd en brandstof. Bij de 50/50 kookmethode gebruik je een combinatie van directe hitte aan de ene kant en indirect koken aan de andere buitenkant, wat je helpt om een mooie schroei op je plantaardige vlees te krijgen voordat het langzaam goudbruin wordt aan de buitenkant.

Tip 3 – Kies voor plantaardig eiwit van hoge kwaliteit voor het beste resultaat

Beyond Meat burgers zijn perfect geschikt voor de grill. Ze kunnen het beste worden gegrild boven een open vuur gedurende ongeveer 3 minuten per kant op middelhoog vuur. Bak ze tot een interne temperatuur van 74°C is bereikt. Als je van een beetje grill lijnen op je burger houdt, bak deze dan iets langer.

De Beyond Sausage bak je het beste op laag tot middelhoog vuur. Blijf draaien terwijl je het bakt. Het duurt ongeveer 9-11 minuten om 74°C te bereiken. Leg het worstje daarna in een hotdogbroodje & top af met je favoriete kruiden. Probeer bijvoorbeeld piccalilly, mosterd, gegrilde uien of jalapenos pepers.

Voor de BBQ is Beyond Mince erg lekker als het is gekruid en gewikkeld op een lange houten of roestvrijstalen spies voor de grill. Bak de spies op middelhoog vuur – 1-2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte (de interne temperatuur moet altijd 74°C zijn). Serveer met tabouleh, plantaardige knoflook feta, verse tomaten en komkommer om je gasten extra blij te maken.

Tip 4 – Vergeet je gerecht niet te kruiden

Voeg je kruidenmengsel toe en/of marineer je plantaardige vlees. Bonus tip: marineer na het koken. Week het plantaardige vlees na het grillen in een saus en verwarm het vlak voor het opdienen weer op de grill.

Tip 5 – Onthoud dat kleuren je BBQ-gasten hongerig maken

De looks van je BBQ zijn belangrijk voor je gasten, dus ga voor een vrolijke mix & match van kleuren en texturen op je BBQ. Dit geldt zowel voor het eten als voor de aankleding op je BBQ-tafel. Bloemen doen het altijd goed op een BBQ-tafel en omdat de tijden al duur genoeg zijn, pluk je die natuurlijk gewoon uit je eigen tuin.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.