logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: Veganz snackrepen


Ik vind het altijd heerlijk om nieuwe producten uit te proberen en te proeven. Nieuwe recepten, nieuwe manieren om bekende ingrediënten te gebruiken… het is allemaal top. Het is dan ook altijd een geweldig leuke verrassing als er een pakketje met nieuwe producten wordt afgeleverd – zeker als zo’n pakketje ‘out of the blue’ bij je bezorgd wordt. Een van die verrassingen kwam van Veganz, een Duits merk met snackrepen dat via de Albert Heijn supermarkten een plekje in de Nederlandse harten probeert te veroveren.

Vegan snackreep

Het speerpunt van Veganz zit hem al in de naam: het zijn vegan producten die je tot je neemt, dus zonder enige vorm van dierlijke ingrediënten. Geen vlees dus (dat is wel logisch), maar ook geen ei, gelatine of melk. En dat is lastiger, vooral met chocolade! Toch is het Veganz bijzonder goed gelukt om smakelijke producten te presenteren, ieder met unieke eigenschappen en structuren. Ze zijn misschien een tikje zoeter dan hun non-vegan concurrenten, maar dat komt ook door de gekozen en beschikbare alternatieven voor bepaalde ingrediënten. De structuur, smaak en vooral de bite zijn erg goed en zeker niet klef of droog, zoals de meeste snackrepen zijn. Ze zijn gewoon erg lekker: bijdragen aan een beter milieu was nog nooit zo lekker!

Veganz staat voor transparantie. Daarom staat er op de verpakking al wat de impact op het klimaat was voor de productie van jouw product: hoeveel water is er gebruikt, hoe draagt het product bij aan de dierenwelzijn en wordt het regenwoud beschermd? De producten bevatten geen kunstmatige toevoegingen, palmolie of soja. Alle ingrediënten zijn biologisch.

Het assortiment van Veganz bestaat vooralsnog uit drie producten, die ik hieronder per stuk zal bespreken.

Veganz Wafer Choc Bar Hazel

Je mag natuurlijk geen vergelijkingen maken met andere merken of producten, maar deze snackreep ziet er uit als twee Kinder Bueno’s naast elkaar. Het bevat luchtige koek, gevuld met hazelnootcrème en overgoten met pure chocolade – heerlijk zacht en romig, maar wel met een volwassen smaak. Dit is van de drie producten verreweg de meest krokante snack, gemaakt van volledig natuurlijke en biologische ingrediënten. Hij is zelfs verpakt in een composteerbare verpakking, maar dat zie je natuurlijk niet direct. Het zou daarom zomaar kunnen zijn dat je commentaar krijgt als je dit in de groene kliko deponeert….

Veganz Protein Choc bar white almond crisp

Proteïnerepen zijn vaak vast en ietwat taai, en dat is ook bij deze reep het geval. De basis van deze reep is een zachte crème, die wat taai en chewy is. Daar bovenop ligt een zachte crèmevulling van geroosterde amandelen en het geheel is omhuld met witte chocolade. Dat zorgt voor een stevige reep, waar je weer een tijdje op vooruit kunt. De proteïnen zijn afkomstig van rijst, erwt, soja en pompoenzaad. De reep is zoet en krokant, romig en heeft een aangename bite. De witte chocolade maakt de zachte smaak van de crèmevulling echt af, met de nasmaak van amandel als kers op de taart.

Veganz Choc Bar Coconut

Van deze drie repen is dit toch wel mijn favoriet. Het is een tropische verrassing van een zachte vulling, die heerlijk fijn en romig is, omhuld met knapperige melkchocolade. Tja, dit is echt een guilty pleasure (die helemaal niet zo guilty is, dankzij de inspanningen van Veganz). Als ik toch aan het vergelijken ben: je zou het een zijdezachte Bounty kunnen noemen (maar dan zonder die vervelende stukjes kokos die tussen je tanden gaan zitten). De zachte smaak is heerlijk en echt genieten.

Je kunt de producten van Veganz kopen bij Albert Heijn.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.