In november is het World Vegan Month. Deze maand staat in het teken van het ontdekken van de smaakvolle en veelzijdige vegan keuken. Veel mensen denken nog steeds dat veganistisch eten smaakloos en saai is, en weten vaak niet waar ze moeten beginnen. We hebben daarom enkele heerlijke comfort food recepten voor je die niet alleen 100% plantaardig zijn, maar ook perfect bij het koude herfstweer passen! Het zijn makkelijke recepten voor elke dag, die je helpen om op een gemakkelijke manier kennis te maken met de vegan keuken. Bekijk hier meer vegan recepten en artikelen op onze website.
Indiase rijstpudding met chai kruiden
Kruip op de bank en trakteer jezelf op deze heerlijke Indiase rijstpudding! Met dit recept maak je heerlijk comfortfood om je helemaal op je gemak te voelen tijdens deze steeds kouder wordende maanden. Geniet van de verrukkelijke geur van chai en de romige smaak van kokos. Helemaal herfst-proof en ook nog eens vegan!
Recept: Indiase rijstpudding met chai kruiden
Voorbereiding: 0 uur en 30 minutenBereidingstijd: 0 uur en 45 minuten
Soort gerecht: Nagerecht
Keuken: India
Genoeg voor: 4-6
Dit heb je nodig
- 100 g Tilda Pure Basmati rijst
- 1 liter kokosnootdrink
- 3-4 kardemonpeulen, gekneusd
- 75 g gedroogde vijgen, in reepjes
- 50 g kristalsuiker
- 20 g ongezouten pistachenoten, grof gehakt
- 20 ongezouten amandelen, grof gehakt
- 2 tl chai kruiden
- 10 g gedroogde, eetbare rozenblaadjes
- 1-2 el (geroosterde) kokossnippers
- zonnebloemolie, om in te bakken
Zo maak je het
- Was eerst grondig de basmati rijst, totdat het water helder is. Laat vervolgens de rijst nog 20 minuten weken in lauw water voor extra smeuïge pudding. Giet vervolgens af.
- Verwarm een diepe pan op middel-laag vuur. Voeg hier een scheut zonnebloemolie en de gekneusde kardemompeulen aan toe. Voeg nu ook de rijst toe en laat dit even kort meebakken tot het begint te geuren.
- Voeg de kokosnootdrink toe en roer dit goed door. Verhoog nu het vuur naar middelhoog vuur. Blijf dit ook af en toe roeren totdat de kokosnootdrink begint te koken. Verlaag dan het vuur, maar zorg ervoor dat het mengsel wel blijft koken.
- Laat het geheel ongeveer 25-30 minuten koken totdat het mengsel is ingedikt. Blijf elke 2-3 minuten roeren zodat de rijst niet aan de pan gaat plakken.
- Zijn jouw kokossnippers niet geroosterd? Rooster ze dan ondertussen. Verwarm de oven op 180 graden en leg de kokossnippers op een bakplaat. Laat ze 4-6 minuten roosteren tot ze goudbruin zijn.
- Voeg de suiker en chai kruiden aan de pan toe. Ook kan je nu de vijgen en ongezouten noten toevoegen, maar bewaar wat om te garneren.
- Laat dit geheel nog ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker is opgelost. Proef even of de rijst zacht genoeg is, laat anders het geheel op laag vuur nog iets verder doorkoken. Dit geldt ook voor de dikte van de rijstpudding. Wil je de pudding iets dikker? Laat het geheel dan nog even doorkoken. Vergeet niet dat de pudding wel nog in zal dikken wanneer deze afkoelt.
- Haal de pan van het vuur en laat de pudding nog heel eventjes afkoelen, of laat het een paar uur afkoelen en serveer het koud. Je kan eventueel de rijstpap verdunnen door wat extra kokosnootdrink toe te voegen. Garneer met de gedroogde rozenblaadjes, de nootjes, vijgen en geroosterde kokossnippers. Eet smakelijk!
Fotocredits: Tilda