logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Vegabijbel, Isabel Boerdam

Veel mensen zijn het er inmiddels wel over eens: vlees is helemaal niet zo gezond – en hoewel het bouwstoffen bevat die je lichaam nodig heeft, is het bovendien bijzonder belastend voor het milieu. Steeds meer mensen stappen daarom over op een vegetarisch dieet of gaan als flexitariër door het leven, waarbij ze vegetarisch eten afwisselen met zo nu en dan een stuk vlees. Wat veel mensen ervan weerhoudt om vegetarisch te gaan eten, is het gebrek aan kennis. Want wat eet je dan als vervanging voor dat stuk vlees? Hoe breng je variatie aan in je eten? In de Vegabijbel vind je 150 recepten en heel veel tips, zodat die zorg alvast wordt weggenomen.

Bekijk hier alle Kookbijbels en Kook-atlassen.

Alles in een boek

Eigenlijk is de Vegabijbel een perfect beginpunt voor iedereen die minder vlees wil eten. Je hebt de hele vegetarische wereld, ingedikt en wel, voor je op tafel liggen. Er staan 150 compleet verschillende gerechten in, zodat je alle kanten op kunt. Ga je bijvoorbeeld voor de vegetarische variant van de Franse vleesstoof, een vegetarische paella of juist voor een wortel-walnootburger met ras el hanout?

Duidelijk ingedeeld

De Vegabijbel heeft een heel duidelijke indeling, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt en bovendien makkelijk kunt bladeren en zoeken. Zo begint het boek met een uitgebreide indeling, waarin je tips krijgt om makkelijker vegetarisch te eten en worden er de nodige feiten en fabels op tafel gelegd. Een mooi begin, want er zijn nog al wat vooroordelen over vegetarisch eten! Daarna gaat de Vegabijbel over op een aantal basistechnieken uit de keuken (handig voor beginnende koks) en een flink aantal basisrecepten, waar zo nu en dan naar wordt terugverwezen in de rest van het boek. Vervolgens stap je over op curry’s en stoofschotels, maaltijdsoepen, salades, pasta’s en lasagnes, wraps, quiches, frittatas, stamppotten en aardappelgerechten, rijstgerechten, burgers en balletjes – en natuurlijk mogen de feestgerechten ook niet ontbreken!

Een boek als ambassadeur

Als er iets is wat dit boek kenmerkt, dan is het wel de veelzijdigheid op alle fronten. Het is een prachtig boek om in huis te hebben en te gebruiken in de keuken. De recepten die er in staan zijn meestal geschikt voor de gemiddelde kok. Met wat tekst en uitleg kun je er als beginnend kok ook goed mee vooruit en zelfs voor de gevorderde kok staan er genoeg uitdagende gerechten in om mee vooruit te kunnen. Op de eerste plaats echter is het een ode aan vegetarisch eten: dit boek zou de perfecte ambassadeur zijn voor vega. Het laat zien dat het veelzijdig is, smakelijk, rijk en bovendien niet heel eng of bizar.

Ga direct naar Vegabijbel op BOL.com.


Recensie over De Vegabijbel

CooleSuggesties topper

De Bijbels van uitgeverij Carrera Culinair zijn een begrip op zich. Ze worden keer op keer geschreven door een expert op diens vakgebied, die van de hoed en de rand weet en er ook goed over kan vertellen. De Vegabijbel laat zien hoe veelzijdig vegetarisch eten nu echt is. Het is veel meer dan tofu en bonen, je kunt er alle kanten mee op. Grote kans dat je na een tijdje dat stukje vlees niet eens meer mist en steeds vaker vleesloos gaat koken.

Score: 9Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Vegabijbel,
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 496 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789048847082. Prijs: 31.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.