Boek recensie: Vega zonder pakjes en zakjes


vegacover def

Karin Luiten zet zich al jaren in om mensen aan het denken te zetten over ‘wat is gemakkelijk in de keuken’. Of beter gezegd: om mensen aan het verstand proberen te brengen dat je ook zelf in een mum van tijd eenzelfde kruidenmengsel in elkaar kunt draaien, zonder daarvoor naar ‘de grote merken’ te hoeven stappen. Want zout, kruiden en specerijen bij elkaar strooien, dat kan werkelijk iedereen. En dan kun je zelf bepalen hoevéél zout je toevoegt… en houd je alle overbodige bestanddelen netjes buiten de deur (en je mond). Ook een fijne bijkomstigheid: zelf wat lepels kruiden bij elkaar scheppen is stukken goedkoper dan zo’n kant-en-klaar zakje.

Vega zonder pakjes en zakjes

De titels van de kookboeken van Karin Luiten zijn ook zo klaar als een klontje. Je weet in dit geval meteen waar je aan toe bent. Vegetarische recepten, zonder dat je naar pakjes en zakjes hoeft te grijpen. Voor je met dit boek begint krijg je nog even wat uitleg over een goed en gevarieerd vegetarisch dieet. Je kunt daarbij namelijk grijpen naar de standaard vleesvervangers, maar dat is helemaal niet nodig. Met de juiste ingrediënten krijg je toch alle voedingsstoffen binnen. Combineer die met wat smaakmakers, kruiden en de juiste bereidingswijze, en je hebt heerlijke maaltijden zonder vlees op tafel.

Benieuwd naar een recept: Kijk hier het recept: Faking Eend zonder pakjes en zakjes!

Alsof ze er bij staat

Er is nog iets bijzonders aan de kookboeken van deze auteur. Ze zijn namelijk heel casual geschreven, alsof ze zijn ingetypt op het moment dat Karin de recepten deelt met een goede kennis of familielid. Dat houdt in dat de recepten makkelijk (en soms zelfs leuk) zijn om te lezen. De inleidingen geven de recepten een extra dimensie en een fijne toelichting, de stappen worden helder omschreven en Karin vertelt regelmatig nog wat extra tips en suggesties om het koken wat te vereenvoudigen of om je een extra keuze te geven. Heel erg fijn!

Compacte vormgeving

Heb ik dan geen minpunten? Nou, dat wel, natuurlijk. Het grootste minpunt is eigenlijk de vormgeving van het boek. De recepten zijn ingedeeld in vier kolommen: een kolom met een kleine toelichting, een smallere kolom met de ingrediëntenlijst en twee kolommen met de bereidingswijze. Die laatste twee zijn daardoor vrij krap. Het lettertype is namelijk prettig groot, waardoor er niet veel woorden op één regel passen. Die korte zinnen maken de leesbaarheid niet groot. Daarnaast had ik liever een duidelijk opsommingsteken (of cijfer) gezien in plaats van het – symbool om iedere nieuwe stap aan te geven.


Ga direct naar Vega zonder pakjes en zakjes op BOL.com.

Recensie over Vega zonder pakjes en zakjes

De kookboeken uit de reeks ‘zonder pakjes en zakjes’ hebben een geweldige groei doorgemaakt in al die jaren. Een ding is gelijkgebleven: de makkelijke manieren om smakelijke en toegankelijke gerechten op tafel te zetten… zonder pakjes en zakjes. De recepten in dit kookboek zijn geschikt voor de normale doordeweekse dag, waarbij je natuurlijk weet dat vlees niet op het menu staat. Daarmee is het een ideaal boek voor de vegetariërs of de flexitariërs onder ons. Ondanks de leuk geschreven recepten, tips en toelichtingen zou het kookboek baat hebben gehad met een iets ruimere opzet in de opmaak; een behoorlijk aantal recepten heeft de tekst in vier kolommen staan, wat simpelweg te veel is.

Score: 8


Informatie

Titel: Vega zonder pakjes en zakjes
Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s: 248
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464041255
Prijs: 26.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.