logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Vega atlas, Isabel Boerdam

Tradities in de keuken verschillen over de hele wereld. Ieder land en iedere cultuur heeft zo zijn eigen gebruiken, technieken en maaltijden waar ze van genieten. De een staat uren in de keuken of laat gerechten makkelijk een dagje sudderen, bij de ander moet alles snel op tafel staan. Nederland is wat dat betreft heel behouden. Broodmaaltijden als lunch, aardappelen, groente en vlees als avondeten. Weinig spannends aan, toch? Dat was tot voor kort ook zo. Zo’n 30, 40 jaar geleden is daar verandering in gekomen en zijn we diverser en internationaler gaan eten. Toch moet ‘vlees’ nog altijd op ons menu staan.

Bekijk hier alle Kookbijbels en Kook-atlassen.

Vleesvervangers

Ook daar komt schoorvoetend verandering in. Nog altijd moet vlees deel uitmaken van onze avondmaaltijd, anders heb je volgens sommigen gewoon niet gegeten. De aandacht voor vegetarisch en vegan maakt dat veel mensen ook uitkijken naar alternatieven, maar dan komen ze snel in de vleesvervangers terecht. Toch het idee dat je vlees hebt gegeten, zonder echt vlees op je bord te hebben gehad. Het zijn prima alternatieven, maar het kan ook anders. Het kan ook écht vegetarisch. En hoewel wij daar in de Nederlandse keuken niet zo veel ervaring mee hebben, is dat in veel andere landen wel anders!

Internationale vegetariërs

In de Vega Atlas neemt Isabel Boerdam, de vrouw achter het blog De Hippe Vegetariër en culinair meesterbrein (die je misschien ook kent van de vegabijbel), je mee op reis overd de hele wereld. Ieder hoofdstuk neemt je mee naar een ander gebied op de aarde, waar je een aantal klassieke gerechten krijgt voorgeschoteld die volledig vegetarisch zijn. Want ja – ieder land heeft zo zijn bekende vegetarische recepten, zoals shakshuka met platbrood en zoete erwtensoep met kokos en gember. Toch heeft Isabel er in veel recepten voor gekozen om grote klassieke gerechten met vlees om te bouwen tot een vegetarische evenknie.

Moderne klassiekers

Op deze manier leer je hoe je standaard gerechten kunt ombouwen tot vegetarische varianten, zonder in te boeten op smaak of structuur. Denk aan de vegetarische balletjes bij ikea, maar ook stoofvlees van jackfruit of zwammen en walnoten als gehakt. Het kan gewoon! Tijdens je reis door de vegetarische wereld zul je heel wat nieuwe gerechten ontdekken. Het fijne bij deze kookatlas is wel dat Isabel natuurlijk gewoon uit Nederland komt en ook in de Nederlandse winkels haar boodschappen moet doen. Hoewel je soms wat onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen zult tegenkomen, liggen ze voor iedereen in het handbereik in de grotere supermarkten of buitenlandse winkeltjes die in ieder dorp wel te vinden zijn. De recepten zelf zijn toegankelijk en eigentijds. Ieder recept wordt ingeleid met een leuke tekst en heeft een duidelijk stappenplan (hoewel die stappen soms wat kleiner mogen zijn). Kleurrijke foto’s laten het gewenste resultaat zien.


Ga direct naar De Vega Atlas op BOL.com.

Recensie over De Vega Atlas

De Vega Atlas vormt de internationale keuken om tot een vegetarisch paradijs. Weg met de saaie groentenschotels en kant-en-klare vleesvervangers: je kunt ieder denkbaar recept maken in een vegetarische variant. Dankzij de kennis en ervaring van Isabelle lukt het bijzonder goed om hier een smakelijk geheel van te maken. De 160 recepten zijn gevarieerd en veelzijdig, verrassend en grappig. Bovendien heb je met vlees vaak veel minder lang nodig om ze te bereiden, wat een mooie tijdwinst oplevert. De Vega Atlas is geschikt voor ervaren vegetariërs die hun horizon willen verruimen, maar ook voor mensen die het vlees wat vaker achterwege willen laten. Ikzelf had ook graag een aantal echt klassieke vegetarische gerechten willen zien.

Score: 8


Informatie

Titel: De Vega Atlas
Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 376
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048861446
Prijs: 35 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.