logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Veel voorkomende vragen bij huizenkopers


Een huis kopen is een belangrijke, maar vooral een leuke volgende stap in je leven. Tegelijkertijd komt er best wat bij kijken, wat het proces niet altijd even gemakkelijk maakt. Dat er daardoor vragen ontstaan, is alleen maar logisch. Herken je jezelf in deze situatie? Lees dan vooral verder! Dit artikel kan best wel eens iets voor jou zijn. Hieronder beantwoorden we namelijk vragen die vaak ontstaan bij (nieuwe) huizenkopers.

Is het mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld?

Kun je een huis kopen zonder een eigen inleg? Dat is een vraag die veel huizenzoekers bezighoudt. Helaas is het niet mogelijk om een woning aan te schaffen zonder zelf wat geld in te leggen. Vroeger kon het wel, maar tegenwoordig niet meer. Sinds begin 2018 is het niet meer toe te staan om meer geld te lenen dan de aanschafprijs van de woning. Met andere woorden: bijkomende kosten moet je zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper. Maar daarover straks meer.

Zijn de rentes nu hoog of laag?

Veel mensen kijken naar de stand van de huidige hypotheekrente om te bepalen of het verstandig is om nu een huis te kopen of om nog even te wachten. Logisch, want hoe hoger de huidige rente is, hoe meer je moet betalen voor je hypotheek. Op dit moment betaal je ongeveer 3.75% tot zo’n 4.25% aan hypotheekrente als je een annuïteitenhypotheek afsluit. We hebben het dan over een periode van 10 jaar waarin de rente vaststaat.

Houd er rekening mee dat de rentes die we hierboven noemen niet voor jou hoeven te gelden. Er zijn namelijk een aantal zaken die bepalen welke rente je uiteindelijk gaat betalen.

Ten eerste staan de hypotheekrentes nooit stil. Ze veranderen continu. Het ene kwartaal kun je dus een andere rente betalen dan het kwartaal erop. Bovendien rekenen de verschillende banken verschillende rentes. Banken zijn tenslotte redelijk vrij om te bepalen welke rente ze willen rekenen over het geld dat ze uitlenen. Ook kan het zijn dat je een opslag moet betalen. Dat is een verhoging van je hypotheekrente, bijvoorbeeld omdat je relatief veel geld leent ten opzichte van de waarde van het huis dat je wilt kopen.

Hoeveel zijn de kosten koper?

We noemden het net al even kort, maar het is tegenwoordig niet meer mogelijk om de kosten koper – kosten die je moet betalen om een huis op naam te krijgen – mee te nemen bij de financiering. Je moet deze kosten dus uit eigen zak kunnen betalen. Niet zo gek dat veel mensen zich afvragen hoeveel procent is kosten koper. Het antwoord op die vraag is echter niet heel eenvoudig.

De kosten koper bestaan voor een groot deel uit overdrachtsbelasting. De hoogte van die belasting verschilt per situatie. Koop je een nieuwbouwwoning, of ben je onder de 35 jaar en koop je een eerste huis voor minder dan € 510.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. In de meeste andere gevallen betaal je 2% over de woningwaarde, maar koop je een huis dat niet je hoofdverblijf wordt, dan betaal je 10.4%. Zoals je merkt kan de hoogte van de kosten koper dus behoorlijk variëren.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.