Veel Nederlanders onzeker over het gebruik van de oven

De oven is volgens veel Nederlanders onmisbaar. Uit onderzoek van Bosch blijkt dat de oven in de top 5 van meest onmisbare apparaten staat. Hoewel de oven een gewaardeerd gezinslid is, is toch een derde van de Nederlanders wat onzeker wanneer ze hun oven instellen. Meer dan een kwart van de Nederlanders is zelfs bang om een ovengerecht te verpesten. Nederlanders gebruiken de oven dan ook vooral om broodjes en kant-en-klare maaltijden zoals lasagnes mee op te warmen. Het wordt dus tijd voor wat creatievere creaties, die niet meer kunnen mislukken! bosch oven Ovengewoontes

Een normale oven is in Nederlandse huishoudens niet meer weg te denken, maar hoe vaak gebruiken we de oven eigenlijk? Verrassend genoeg gebruiken mannen de oven vaker op dagelijkse basis dan vrouwen (8% versus 6%)! Drie kwart van de mannen gebruikt de oven voornamelijk voor het afbakken van (stok)brood, terwijl een even grote groep vrouwen de oven het meest gebruikt voor het bereiden van kant-en-klaar maaltijden, zoals pizza’s. Echt koken met de oven wordt helaas een stuk minder vaak gedaan. Slechts één op de drie Nederlanders braadt weleens vlees in de oven en een enkeling gebruikt de oven om groenten te grillen. Taarten en koeken bakken is een stuk populairder en wordt door 62% van de Nederlanders als een belangrijke oventaak genoemd.

Een helpende hand

Nederlanders halen dus lang niet alles uit hun oven. Dit heeft wellicht te maken met de angst die 27% voelt om met de oven te koken. Doordat zij geen zicht hebben op het gerecht, zijn zij bang het te verpesten. Uit het onderzoek blijkt verder:

  • 66% wil een oven die weet en aangeeft wanneer een gerecht klaar is
  • 53% wil een oven die automatisch temperatuur en vochtigheid in- en bijstelt
  • 40% wil graag tips ‘n’ tricks voor ovengebruik

Bosch introduceert een nieuwe ovenlijn: de Serie 8. De nieuwe ovens zijn uitgerust met een PerfectBake sensor. Deze meet het zuurstofgehalte in de oven, dat wordt omgerekend naar het vochtgehalte. Als het gerecht, bijvoorbeeld een cake, optimaal gebakken is, volgt een signaal zodat de cake uit de oven kan worden gehaald. Het enige wat ingedrukt hoeft te worden is ‘cake in blik’ in de assist-functie. De oven regelt de rest.

bosch oven statistieken

Meten op 3 punten

In de ons omringende landen doet men niet anders: het braden van vlees in de oven. Vlees wordt dan ook veel lekkerder in de oven. Maar ook hier komt de onzekerheid van de Nederlanders weer om de hoek kijken. Wanneer is het vlees gaar? Droogt het niet uit? Met de PerfectRoast-thermometer is ook het mislukken van vlees voorgoed verleden tijd. Deze kerntemperatuurmeter beschikt niet over 1, maar over 3 meetpunten, waardoor de temperatuur heel precies gemeten wordt. Ook hier geldt: toets de functie ‘Hele Kip’ in en de oven weet met behulp van de PerfectRoast-thermometer wanneer de kip perfect gegaard is. Voor degenen die liever zelf de touwtjes in handen houden: alle instellingen kunnen heel precies handmatig bediend worden.

Bosch-Serie-8-ovensDesign wint prijzen

Ook het geheel nieuwe design van de Bosch-ovens is niet onopgemerkt gebleven. Het heeft inmiddels verschillende designprijzen gewonnen, zoals de prestigieuze Red Dot design-award.

De overige functies van de Bosch Serie 8 ovenlijn op een rijtje:

  • Het 4D heteluchtsysteem verspreidt met een nieuw soort ventilator de hete lucht gelijkmatig over de oven. De stille en efficiënte EcoSilenceDrive motor zorgt bovendien dat dit proces gesprekken in de keuken niet verstoord.
  • Het strakke design van roestvrij staal en glas is een lust voor het oog. Als kers op de taart is de oven uitgerust met een intuïtieve bedieningsring. Deze is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor maximaal gemak in de navigatie door het menu en Bosch Assist.

***

*Over het onderzoek

Dit onderzoek is in juli 2015 uitgevoerd in opdracht van Bosch door Kien Onderzoek onder 543 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.