logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De Vanderbeekers, Karina van Glaser

De Vanderbeekers wonen in een typisch New Yorkse woning, zoals je die kent uit de vele Amerikaanse films en televisieseries. Het is een levendig gezin met vijf kinderen van vier tot twaalf jaar en drie huisdieren. Ze wonen inmiddels zes jaar in de onderste twee verdiepingen (waarvan één eigenlijk de kelder is) van hun herenhuis in Harlem en hebben dus heel wat mooie herinneringen opgebouwd. Dat staat allemaal te veranderen op het moment dat hun huisbaas het huurcontract niet meer verlengd.

Nieuwe woning

Twee weken voordat het huurcontract op 1 januari afloopt, vertelt hun huisbaas meneer Beiderman dat hij hun huurovereenkomst niet verlengt. Ze zullen moeten verhuizen! Hun woning wordt al getoond aan mogelijke nieuwe huurders, de Vanderbeekers zijn druk op zoek naar een nieuwe woonruimte. En de kinderen? Die kunnen dit niet laten gebeuren. Ze bedenken verschillende plannen om meneer Beiderman van gedachten te laten veranderen!

De familie Vanderbeeker

De kinderen zijn leuk en energiek. De twee oudste tweelingmeisjes van groep 7 zijn Jessie en Isa. De volgende is de enige jongen, Oliver. Dan komt Hyacinth en tenslotte de vierjarige Laney. Elk heeft een eigen persoonlijkheid en een groot deel van de betrokkenheid en het conflict in het verhaal komen voort uit de manier waarop de broers en zussen met elkaar omgaan. Het leuke is ook dat iedereen compleet anders omgaat met dit probleem. Ieder van hen pakt meneer Beiderman aan op zijn of haar eigen manier, waarbij ze zichzelf op verschillende punten flink ontwikkelen.

Leefomgeving

Hoewel een stad iets groots en onpersoonlijks is, zijn wijken het tegenovergestelde in dit boek: het is een leefgemeenschap, waar iedereen elkaar kent en er voor elkaar is in moeilijke tijden. Zo hebben ook de Vanderbeekers een plekje veroverd in deze kleine samenleving. Iedereen draagt de kinderen een warm hart toe, en meneer en mevrouw Vanderbeeker staan altijd voor iedereen klaar. Dat ze moeten verhuizen, komt dus echt als een klap voor de hele omgeving. Maar dat is tegen dovemansoren gezegd: meneer Beiderman laat zich nooit zien, aan niemand. Zelfs meneer Vanderbeeker heeft zijn huisbaas nog nooit ontmoet. Hoe dring je door tot zo’n kluizenaar?


Ga direct naar De Vanderbeekers op BOL.com.

Recensie over De Vanderbeekers

De Vanderbeekers zijn teder en leuk. Het is misschien een tikje zoetsappig, zoals de serie Full House (en diens vervolg), maar dat past wel mooi in het idyllische plaatje van een all-American family. Het is een sfeervol kerstverhaal, dat zich slechts in vijf dagen afspeelt. Die tijd is makkelijk te vergeten, omdat er zo ontzettend veel gebeurt. Elk Vanderbeeker-kind heeft een plan om meneer Beiderman van gedachten te laten veranderen… maar geen enkel plan lijkt te werken. Jammer is wel dat de naam Beiderman op verschillende manieren wordt geschreven: ik ben ook Bijlerman en Bijdeman tegengekomen.

Score: 7


Informatie

Titel: De Vanderbeekers
Auteur:
Illustrator: Jennifer Thermes
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789000379958
Prijs: 17.99 euro

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Lidwien Biekmann avatar
    Lidwien Biekmann

    Beste Dennis, leuke recensie van dit boek dat ik heb vertaald, maar ik heb wel een opmerking. Dat de naam Beiderman op verschillende manieren wordt gespeld komt doordat het jongste kind, Laney, die naam steeds verkeerd uitspreekt. Het is bedoeld als grapje!
    Verder vinden mijn collega’s en ik het altijd fijn als in recensies ook de naam van de vertaler wordt vermeld. Succes met je website en met vriendelijke groet, Lidwien Biekmann


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.