logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Van de vegan bakker, Rodolphe Landemaine


Naarmate steeds meer mensen minder vlees gaan eten, is er een nieuwe stroming flink in opmars: veganisten. Mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken. Dat kan soms voor flinke uitdagingen zorgen, zo blijkt, als je gebruikmaakt van de standaardkeuken. Ga je bijvoorbeeld bakken, dan wordt er al snel ei, boter en melk gebruikt… en volgens de vegan richtlijnen is dat een echte no-go. Rodolphe Landemaine laat in zijn boek Van de vegan bakker zien dat het ook anders kan.

Vegan vervangers

Van de vegan bakker leer je hoe je makkelijk ingrediënten kunt verwisselen voor vegan producten. En dat blijkt nog helemaal niet zo lastig. Zo kun je boter heel makkelijk vervangen door margarine (die volledig plantaardig is!) of olie, gebruik je aquafaba als eiwit en plantaardige dranken als vervanger voor melk. Eieren worden eigenlijk grotendeels vermeden in dit boek. Voor echt eiwit wordt aquafaba gebruikt (en je leert hoe je het zelf maakt!), eidooiers worden vervangen door maizena als bindmiddel. En zo kun je, zonder rare bokkensprongen met alternatieve middelen, heel wat klassiekers op tafel toveren!

Het geheim van de smid

Nu stel ik het hierboven heel eenvoudig, maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Als je ingrediënten vervangt of weglaat, moet je ze compenseren met andere hoeveelheiden. En in het ene recept vervang je boter beter door margarine, in het andere liever door olie. Die verhoudingen zijn door Landemaine tot in de puntjes verfijnt en afgestemd, zodat het resultaat nog altijd overeenkomt met je verwachtingen. De smaak en structuur is soms iets anders, maar dat ligt soms ook aan de receptuur en de verwachting zelf. In een tulband zou ik bijvoorbeeld nooit gist verwerken, maar bakpoeder, voor een cake-achtig resultaat, terwijl die van Landemaine eerder naar brood neigt.


Ga direct naar Van de vegan bakker op BOL.com.

Recensie over Van de vegan bakker

CooleSuggesties topper

Voor veel mensen klinkt vegan als een vies woord. Iets dat je met heel veel vreemde ingrediënten voor elkaar moet krijgen, waarbij het resultaat in de verste verte niet meer lijkt op het origineel. Rodolphe Landemaine laat zien dat het ook anders kan. Met eenvoudige vervangingen en vooral het spelen met de verhoudingen van het recept weet hij smakelijke resultaten neer te zetten. Zo komt vegan ineens een stukje dichter bij, waarbij het vaak zelfs ontzettend makkelijk is om dierlijke producten weg te laten. Eens proberen? Ik zou het zeker doen.

Score: 9


Informatie

Titel: Van de vegan bakker
Auteur:
Uitgever: Good Cook
Aantal pagina’s: 176
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789461432544
Prijs: 20.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.