logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Van boek naar kunstervaring: Mendelstov en Heptakosmoj

Zeven jaar werkte schrijver en beeldend kunstenaar Mellius aan zijn magisch-realistische roman Mendelstov. Wij mochten het ontvangen en lezen, daarover dadelijk meer. Bijzonder is namelijk dat dit post-apocalyptische fantasyboek is omgevormd tot een kunstbeleving, die je iedere eerste zondag van de maand zelf kunt beleven. Wij vertellen je graag over het boek Mendelstov en laten je kennismaken met de bijbehorende real-life ervaring, Heptakosmoj (of Zeven Werelden).

Mendelstov

Het boek Mendelstov is een dagboekvertelling, geschreven door de 24-jarige Oxzana Mendelstova. Ze woont in een toekomstige wereld, op een plek waar het er alles behalve rooskleurig uitziet. De wereld wordt namelijk geteistert door de Schuwpest, ofwel de Inter Human Allergy (IHA). Ben je daarmee besmet, dan verkalkt het lichaam van binnenuit. Het probleem is, dat het niet echt een overdraagbare ziekte is. Het activeert zichzelf zodra je langere tijd in de buurt van iemand anders blijft voor een periode langer dan 2 dagen. Mensen leven dus solitair, maar zoeken elkaar zoveel mogelijk op tijdens feesten en bijeenkomsten. De behoefte aan menselijk contact is er natuurlijk nog wel.

Intrigerende fantasywereld

De wereld van Mendelstov is een beetje dubbel. Aan de ene kant worden links gelegd met een grijs verleden (het gebied waarin Oxzana Mendelstova opgroeid heette ooit Siberïe) maar aan de andere kant roept het signalen op waaruit blijkt dat er weinig meer over is van het nu, dat bijna alles is vergeten. De wereld die wordt geschetst is een sobere wereld, met Mad-Max-achtige voertigen en races, de sektarische invloed van de Azorieten met onderverdelingen in vrouwelijke Guards en mannelijke overheersers, en een overduidelijke nadruk op zang en klank. De zangers van Mendelstova’s dorpje kunnen bijvoorbeeld Zegels openen, magische voorwerpen die hen tot nu toe behoeden van de Schuwpest. De vrouwelijke garde moeten het redden zonder tong… heeft dat iets met elkaar te maken? De omschrijvingen van de techno-achtige muziek zijn zo expliciet, dat andere scènes er soms wat schril tegenover staan. Alsof het leven leeg is zonder de muzikale klanken. Oxzana beseft dat ze één van de krachtigste zangers is van het dorpje en verlaat haar beschermde bestaan om het op te nemen tegen het kwaad… tegen de wereld. Samen met haar beste vriend, een rammelende vrachtwagen en vier paarden begint ze aan haar ontdekkingstocht. Langzaam maar zeker ontdekt ze steeds meer van de geschiedenis van de Schuwpest, over de Azorieten en hoe goed en kwaad soms in elkaar overlopen.


Ga direct naar Mendelstov op BOL.com.

Recensie over Mendelstov

Het 599-pagina’s dikke boek Mendelstov is een wonderlijke mix van stijlen. Het neemt je mee naar de toekomst, naar een Rusland dat blijkbaar een heel grote stempel op de wereld heeft gezet en met Azorieten die de wereld in bedwang houden… of wat daar nog van over is. Hoewel techniek nauwelijks meer aan de orde is, worden er wel technofeesten gehouden, die in geuren en kleuren worden omschreven met esoterische elementen. Ook de races met motoren op het ijs, die vaak gepaard gaan met geweld, worden tot in details omschreven. De conversaties tussen de verschillende personages, met name tussen Oxzana en haar vriend (die flink gefriendzoned is, kan ik je vertellen) is daarentegen best stug en terughoudend. De stijlen lijken daarmee soms te wrijven tussen heel gepassioneerd en gedetailleerd, tot wat afstandelijk. Het taalgebruik is daarbij iets te rijk naar mijn smaak, dat zou soms best wat populistischer mogen zijn. De wereld die Mellius heeft neergezet is goed uitgedacht, maar door de wat zware schrijfstijl heeft het me niet echt kunnen pakken – het was voor mij geen pageturner.

Score: 7


Informatie

Titel: Mendelstov
Auteur:
Uitgever: Lokovsky’s Dream NV
Aantal pagina’s: 599
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789493061002
Prijs: 27.50 euro

Van boek naar kunstervaring

Het boek Mendelstov is onderdeel van Heptakosmoj of Zeven Werelden, de dynamische kunstervaring waaraan Mellius al sinds jaren aan het bouwen is. Met bouwstenen in de vorm van woorden, muziek, video’s en foto’s, met verf, potlood, papier, brons, zilver, textiel en emulsie. In zijn kolossale atelier in hotspot Noord, aan het Amsterdamse IJ, werkt hij in alle vrijheid aan de verbeelding van fascinerende stelsels van ongekende formaten. Zijn mythische universum getuigt van psychologische diepgang en maatschappelijke relevantie. Mellius laat zien dat er meer werelden zijn dan die waarin we dagelijks verkeren: parallelle werelden uit dromen, uit fantasie, uit vorige levens. Heptakosmoj is een project dat ongetwijfeld nooit af komt. Een project waarbij de reis het doel is. En waarbij reusachtige schilderijen, enorme installaties, archetypische oerbeelden en textiele werkvormen, kortom, beeldende kunst, hand in hand gaat met literaire verbeelding. Wie Mendelstov wil ervaren, kiest voor de reis: die leest het boek, bezoekt het atelier, volgt de audiotour en dompelt onder.

Over Mellius

Mellius Klijnstra komt uit een vooraanstaande architectenfamilie in Utrecht. Zijn grootvader, Mellius Jan Klijnstra, ontwierp vele landhuizen in de provincie. Vader, oom en neef: allen werden ze architect. Maar Mellius koos anders. Na de middelbare school volgde hij de Hogere Textielschool, waarna hij als ontwerper in de kledingindustrie belandde. Een jaar of tien geleden besloot hij het roer om te gooien. Hij bleef polo spelen, snowboarden en mountainbiken, maar zette zich eerst en vooral aan de bouw van het mythische universum dat hem al zo lang voor ogen stond. Als interdisciplinair kunstenaar. Voor de uitbeelding van dit universum gebruikt hij drie ateliers. Bezoekers zijn welkom op open dagen in Amsterdam Noord aan de Aambeeldstraat 28, elke eerste zondag van de maand, vanaf 6 februari 2022. Zij zullen ongetwijfeld versteld staan.

Tickets (alleen online te bestellen)
Entree plus e-boek: € 12,50
Kinderen tot en met 12 jaar en cjp: gratis

De Ateliers

Atelier I. Aambeeldstraat 28, 1021 KB Amsterdam
Atelier II. Amsterdam Noord
Atelier III. Nightglow Nurseries Amstelveen

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.