logo-liggend-wit-donkerblauw

Rondreis door Flevoland 1: Rondom Lelystad


Flevoland MS Waddenzee 2

Flevoland is een gebied dat letterlijk te weinig aandacht krijgt in ons land. Het is een relatief nieuw gebied, de drooglegging is nog niet zo gek lang geleden voltooid, vanaf 1942 is men begonnen met de bewoning van het drooggelegde eiland. Het was een flinke klus, met nieuwe kansen en mogelijkheden voor de Nederlandse bevolking. Naast de drooglegging van het eiland is ook de Flevopolder drooggelegd, waarbij de eilanden Urk en Schokland ineens omgeven zijn door land. Dat alles maakt Flevoland ontzettend veelzijdig en uniek: nieuwe steden, oude dorpen (Urk, bijvoorbeeld) en ontzettend veel natuur. Wij maakten een trip door Flevoland om samen met VisitFlevoland een aantal van de leukste plekjes van Flevoland te ontdekken!

Eerste kennismaking

Onze eerste kennismaking was in Lelystad, de hoofdstad van Flevoland en naast Almere de enige stad met een treinstation in Flevoland. Vanuit het centraal station vertrokken we naar Batavialand, een grootse werf waar bijvoorbeeld een replica van de Batavia ligt (en waar continu gewerkt wordt aan nieuwe projecten, zoals een 60 meter lang kleed, waarop de geschiedenis van Flevoland is geborduurd. Het is één van de nieuwste bezienswaardigheden in dit maritieme museum, met een mooi verhaal.

MS Waddenzee

Na ons korte bezoekje bij Batavialand, mochten we aan boord bij de MS Waddenzee: een schip dat al in 1920 gebruikt werd als veerschip op de waddenzee, dat zelfs gebruikt werd door het Koninklijk Huis om naar de waddeneilanden te trekken. Op de MS Waddenzee beleefden we de Polderexperience: een rondvaart over het IJsselmeer, naar het originele werkeiland (een voormalig eiland dat aan het einde van de eerste dijk is ontstaan om onderdak te bieden aan de werklieden. Inmiddels is het eiland onderdeel van Lelystad geworden en zijn de huizen gewoon in gebruik als woonhuizen). Daarbij voeren we ook langs de kust van Lelystad en passeren we een aantal sluizen. Aan boord van het schip mag je vrij rondlopen, wat een absolute aanrader is. Niet alleen om het authentieke schip nader te bewonderen, maar zo ontdek je ook heel wat over de geschiedenis van het schip en van Lelystad. In de bagageruimte zijn er bijvoorbeeld oude koffers verzameld, die ieder een eigen verhaal vertellen over de mensen die ooit gebruik hebben gemaakt van het schip. Zo maak je een reis door de tijd van 1920 tot nu. Onze polderexperience maakten we ’s avonds mee, wat een aantal schitterende tafereeltjes oplevert. De zonsondergang leverde geweldige plaatjes op en zette Flevoland in een gouden licht. Een indrukwekkende ervaring en een geweldige kennismaking met Flevoland.

Bijzonder overnachten

Net buiten Lelystad, binnen het bereik van speelparadijs Ballorig en zwembad/sportpark De Koploper, vind je camping Buytenplaets Suydersee. De vriendelijke eigenaar vertelde ons dat hij de camping samen met zijn vrouw vier jaar geleden heeft overgenomen en nieuw leven heeft ingeblazen. En hoe! De camping bied plaats voor campers en caravans, maar dat is nog niet het meest bijzondere. Dat zijn namelijk de unieke overnachtigsplekken waar je uit kunt kiezen. Zo staan er op deze camping pipowagens, gipsywagens, echte boomhutten (die gebouwd zijn in een boom), een rioolbuis die is omgebouwd tot slaapplek en zeecontainers waarin je kunt verblijven. Stuk voor stuk stralen ze een unieke sfeer uit, die past bij de overnachtigsplek zelf. Dat maakt nieuwsgierig naar de andere overnachtingsplekken. Let wel: veel van deze verblijven zijn geschikt voor maximaal twee personen. Ikzelf verbleef een nacht in de pipowagen, die er heel knus en huislijk uitzag. De warme sfeer wordt binnen uitgedragen in een kleurrijk behang, een houten balkenplafond en een sfeervolle inrichting. Echt glamping: je hebt alle voorzieningen binnen handbereik – inclusief een opgemaakt bed en een waterkoker, maar hebt op Buytenplaets Suydersee wel het campingleven, dat van tijd tot tijd draait om het verzorgde en goed bijgehouden sanitaire gebouw. De natuurlijke omgeving, nette faciliteiten en de unieke styling maken Buytenplaets Suydersee een praktische uitvalsbasis om Flevoland te ontdekken. Ben je met kinderen op pad? Dan heb je genoeg entertainment binnen bereik!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] zijn wij te gast geweest bij Buytenplaets Suydersee. Tijdens onze Rondreis door Flevoland hebben we een nachtje mogen doorbrengen in een van de unieke overnachtingsplekken die deze locatie […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.