logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Urbanista Paris bluetooth oordopjes


True Wireless oordopjes zijn helemaal hip en hot. De oordopjes, die je niet met elkaar verbind via een kabel en die je dus echt los in je oren hangt, hebben dan ook genoeg voordelen ten opzichte van de klassieke oordopjes, die met een kabel aan elkaar verbonden zijn… maar ook een paar beperkingen. Jammer genoeg nemen veel van deze oordopjes het ontwerp van de immens populaire AirPods over, zonder zelf echt na de te denken over een eigen identiteit. De Urbanista Paris oordopjes hebben ook dit herkenbare ontwerp, maar geven wel een eigen draai aan het ontwerp, waardoor ze een uniek product op de markt neerzetten.

Pluspunten

Laten we meteen beginnen met een opvallende zet: hoewel de Urbanista Paris oordopjes op de Airpods lijken door hun ‘steeltje’ dat onder aan je oor bungelt, is er een groot verschil – dat in mijn ogen een groot voordeel is ten opzichte van de Airbpods. De siliconen oortjes zitten beter. Ze zorgen voor betere isolatie en helpen met passieve ruisonderdrukking. Het ontwerp is heerlijk minimalistisch en strak, in subtiele en volwassen kleuren. Wij mochten ze testen in een mosgroene kleur, maar ze zijn ook verkrijgbaar in roze, zwart en wit, allen met een metal-shine finish. De accu in de oordopjes gaan zo’n 5 uur mee, de oplaadcassette bevat genoeg energie om ze drie keer op te laden.

Hardware en ontwerp

Ook deze oordopjes worden geleverd in een fancy doosje, die tevens dient als oplaadstation voor de dopjes. Het doosje gaat eenvoudig open en het doosje houd geweldig goed vast. Je hebt een prettige grip op de case, hij ligt heerlijk in de hand en voelt heel degelijk aan. Het ontwerp is netjes en de magnetische sluiting is sterk genoeg om zelfs de sterkste schokken te weerstaan. Het doosje is overigens oplaadbaar via een universeel Qi oplaadstation, wat erg praktisch is! De dopjes hebben een siliconen oortje, waardoor ze heel goed blijven zitten – ook als je even een sprintje moet trekken of wanneer je ze in de sportschool in hebt. Bovendien sluiten ze meer van je omgeving af, waardoor je meer aandacht hebt voor de muziek. Hoewel er een tweetal extra setjes oordopjes worden meegeleverd, zaten de standaard dopjes perfect.

Geluidskwaliteit

Wanneer je de dopjes voor het eerst met je smartphone koppelt, hoor je even een tijdelijke ruis, die na een paar seconden weer verdwijnt. Deze ruis is ook merkbaar bij momenten van stilte en ruis, wat opmerkelijk is maar niet echt storend bleek te zijn. Het geluid is wat zwaar en laag – hoewel je het profiel kunt aanpassen op de muziekinstellingen van je smartphone. Ondanks het zware en lage geluid is de rest wel netjes verdeeld en klinkt het alsof je in een warm bad wordt gedompeld. Door dit geluidsprofiel zijn de dopjes overigens meer geschikt voor wat meer bombastische, zware nummers dan het lichte werk of het luisteren naar audioboeken. Het geluid klinkt ook het best wanneer hij niet te hard wordt ingezet, maar op zachte volumes tot ongeveer 75% klinkt alles nog goed. En veel harder moet je ’t ook niet willen zetten, natuurlijk. De microfoon is helder en duidelijk. Dankzij het steelontwerp wijst de microfoon al de goede kant op en kan er heel gericht geluid worden opgenomen.

Bediening

De bediening van de Urbanista Paris-oordopjes is wat eenvoudig. Je kunt het volume verhogen en verlagen, nummers overslaan en Google Assistent of SIRI activeren. Erg praktisch, zo hoef je niet telkens je telefoon uit je tas of zak te halen om je muziek te regelen. Zo bedien je de Urbanista headphone:

Twee keer op het R-logo tikken – Activeert de Google Assistent / SIRI
Twee keer op beide oordopjes tikken – beantwoordt of beëindigt telefoongesprekken
Twee keer de linkeroortelefoon aanraken – Pauzeert en speelt muziek
Eén keer tikken op de linkeroortelefoon verlaagt het volume
Eén keer tikken op de rechteroortelefoon verhoogt het volume
Als je de linkeroortelefoon twee seconden ingedrukt houdt, wordt een nummer achteruitgeslagen
Als je de rechteroortelefoon twee seconden vasthoudt, wordt een nummer vooruit gesprongen

Ga direct naar Urbanista koptelefoons op BOL.com.


Recensie over Urbanista Paris

De Urbanista Paris verovert een mooi plekje in het middensegment van de markt – niet alleen qua kwaliteit, maar ook voor de prijsstelling van 99 euro is het een mooi product voor een goede prijs. Het geluid is dik in orde – en je krijgt een mooi pakketje aan features en gimmicks. De vormgeving is modern en strak, wat stoerder en volwassener dan de Apple AirPods – met rubber oortjes. De draagcase is mooi, praktisch én compact. Ze zijn solide, stijlvol en erg functioneel.

Score: 8


Informatie

Urbanista Paris, Urbanista
Meer weten?
Prijs: 99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.