logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Upload, Amazon Prime

Science fiction en komedie is niet al te vaak met elkaar vermengd. Er moet altijd iets spannends zitten aan sci-fi series en films. Daar denkt Greg Daniels, bedenkervan bijvoorbeeld The Office en Parks and Recreation heel anders over. Hij kwam deze maand met de sci-fi-komedie-mysterie serie Upload. Een bijzondere serie, met thema’s als kapitalisme, verlies, het hiernamaals… en veel humor. Wij bekeken de serie en mogen onze mening geven!

Upload10 medium

2033

Het bizarre aan de serie is dat hij niet eens zo ver in de toekomst speelt. De serie neemt je namelijk mee naar het jaar 2033, waar het gelukt is om het hiernamaals te hacken en er flink geld aan te verdienen. Er is namelijk een techniek uitgevonden waarmee je jouw hele bewustzijn op het moment van overlijden kunt uploaden en jezelf kan laten uploaden naar een digitale gemeenschap. Vandaar de naam Upload, uiteraard. Je kunt vanuit dat hiernamaals nog altijd communiceren met de levende wereld via VR en smartphones, maar voor de rest ben je in feite een digitaal bestand dat aankopen kan blijven doen… lang na de dood.

Leven na de dood

De serie begint met het volgen van een jonge app-ontwikkelaar: Nathan Brown. Hij heeft een tamelijk ongelukkige relatie met de oppervlakkige, naar steenrijke Ingrid. Na een bizar ongeluk met zijn zelfrijdende auto wordt hij zwaargewond naar het ziekenhuis gestuurd. Daar weet Ingrid hem over te halen om zichzelf te laten uploaden naar hun familie-uploadwereld. Hoe meer geld, des te luxer het hiernamaals! Na kort twijfelen besluit hij zich te laten uploaden. Hij merkt echter al snel dat deze nieuwe wereld nog lang niet perfect is. Er zijn pop-upadvertenties en in-app-aankopen, haperingen en alles wat in rekening wordt gebracht op Nathan’s account wordt beheerd door zijn nog levende vriendin. Gelukkig krijgt Nathan een goede band met een medewerker van de klantenservice voor de Upload-gemeenschap, en al snel ontstaat er een hechte vriendschap tussen Nathan en Nora. Ze spreken over van alles en nog wat, dus ook over de bizarre omstandigheden waardoor Nathan is komen te overlijden.

Upload7 medium

Recensie over Upload

Dit is echt een geweldige serie. Hij steekt niet alleen slim in elkaar, hij is ook mooi en geloofwaardig realistisch vormgegeven. De serie is een kritische noot naar onze huidige maatschappij, waar geld en macht belangrijke elementen zijn. Het hiernamaals wordt ingezet om meer geld te verdienen. Daarmee wordt ons een satirische spiegel voorgehouden. Dat elementen als privacy, veiligheid en het kiezen voor je identiteit een rol spelen, mag duidelijk zijn. Het is een verfrissende serie, die een beetje op gang moet komen. Dankzij een paar mysteries krijg je ook echt het gevoel dat je de serie moet volgen en kijken.

Score: 8


Informatie

Titel: Upload
Uitgever: Amazon
Tijdsduur: 10×45 minuten
Genre: science fiction.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouder

streaming-banner-prime-video

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.