De idee is geboren om de zolder een make-over te geven en op te delen in twee kamers. Rechts komt een slaapkamer. Die zijde van de zolder is al voorzien van een dakkapel, waardoor er een mooie basis is. De grootte van de ruimte wordt bepaald door de bestaande deuropening. Die deur zit nagenoeg in het midden van de scheidingsmuur tussen de voorzolder en hoofdzolder, met rechts ervan een lichtschakelaar. Zonde om die helemaal af te breken! Aangezien we gaan werken met een verlaagd plafond is het ook niet nodig om de muur precies in het midden te plaatsen.
Materiaal berekenen
Nu is het zaak om uit te tellen hoe veel houd we nodig hebben, en wat voor hout. Omdat we een gipswand gaan plaatsen is dat eigenlijk vrij simpel. Het ‘geraamte’ bestaat uit latten van “5 bij 7”, wat in feite 46mm bij >72mm is. Kleinigheidje blijf je houden. Die moeten om de dertig centimeter recht omhoog komen. Gipsplaten zijn namelijk 60cm breed. Ze moeten aan de zijkanten vastgezet worden, maar ook middenin. Zo blijven ze mooi strak. Onder op de grond komen houten latten (ook 5×7) en aan de bovenkant van het geraamte komt ook een lat van 5×7. Die wordt op zijn plek gehouden door dikkere balken, welke uiteindelijk tevens voor het plafond zorgen. Die plafondbalken (wij kozen voor 6×12) hoeven niet om de 30 centimeter: per 40 à 50cm is genoeg voor een draagvlak voor plafondplaten. Onder die plafondbalken schroeven we uiteindelijk latten om het plafond iets later te maken, zodat hij onder de steunbalk van het plafond uitkomt. Zo krijgen we een mooi, strak plafond. Heb je een schets gemaakt, dan kun je uitrekenen hoe veel houd je nodig hebt. Plus nog wat meer – het zou zuur zijn als je te weinig bestelt! Omdat het hout lang moet zijn weten we al dat het niet in een auto gaat passen. Wij kozen voor het bestellen bij een groothandel. Dat scheelt echt enorm in de prijs op de bouwmarkt.
Rechte muur berekenen
Het is natuurlijk de bedoeling dat jouw gipswand haaks op de bestaande muren komt te staan. Je zou kunnen werken met een gigantische winkelhaak, maar er is ook een eenvoudig trucje voor: 60x80x100. Die regel maakt gebruik van de Stelling van Pythagoras – je weet wel: A2 + B2 = C2. Maar dan al uitgerekend. Ten eerste: leg de grondbalk neer op de plek waar jouw tussenwand moet komen. Teken vervolgens vanuit dat punt 60cm af op de balk, en 80 cm op de muur. De afstand tussen die twee punten moet nu 1 meter zijn. Is dat niet zo, dan ligt je balk schuin en moet je hem iets kantelen. Voilá, je basis is haaks gelegd. Vastmaken, die basis!
Basis leggen
Het is de bedoeling dat je houden balken (5x7cm) rechtop gaat neerzetten. Aan de onderkant schroef je ze nu heel eenvoudig vast op de balken die je zojuist hebt neergelegd, maar boven moet je ze ook vastmaken. Daar voer je dus eenzelfde trucje uit, hoewel je nu gebruik kunt maken van de onderste balk. Als die loodrecht boven elkaar hangen, is het goed. Heb je een plat plafond, dan kun je de balken daar direct op vastmaken. Heb je een schuin plafond, zoals wij, dan maak je eerst een paar draagbalken die haaks op je constructie lopen. In ons geval van de ene dakbalk naar de andere dakbalk. Op de slaapkamer dienen die dwarsbalken als verlaagd plafond, maar vanuit de wasruimte willen we de mogelijkheid hebben om dat verlaagde plafond in te zetten als kleine bergzolder. Daar maken we de dwarsbalken dus niet allemaal dicht. Maar: dat is voor later zorg. Eerst het geraamte neerzetten!
Ga je toch liever niet zelf aan de slag? Dan kun je zo’n klus natuurlijk makkelijk uitbesteden. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een aannemer in de regio.