logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Upgrade je huis – verbouw je zolder (1: het ontwerp)


zolderkamer schetsAls huiseigenaar sta je soms voor knap lastige beslissingen. Soms is het namelijk zo dat het lijkt alsof je uit je huis groeit. Zoals in ons geval: we hebben een gemiddelde tussenwoning met drie slaapkamers. Twee daarvan zijn lekker groot (ongeveer 4×3 meter) en dan is er nog een kleine kamer, van ongeveer 3×2 meter. Groot genoeg als kinderslaapkamer, maar de klein om er ook echt in de spelen of wanneer de kinderen groter worden. En die beperking begon langzaam parten te spelen, naarmate onze jongste telg groter wordt. In feite is er ook niet zo’n groot probleem aan een kleine kamer, maar eerlijk is het niet, als je oudere broer twee keer zo veel slaapkamerruimte heeft, nietwaar? Dus keken we eens kritisch naar ons huis.

Zolder

En daarbij viel ons oog meteen op de zolder. Dat is een zolder als zo veel zolders: een kleine voorzolder met de verwarmingsketel en wat opbergruimte en een heel grote zolderruimte die doorloopt tot in de nok, tegen alle muren opbergkasten en in het midden wasrekken en … loze ruimte! Oh ja – en mijn ‘mancave’ 🙂 maar die loze ruimte, dat knaagde. Dus begonnen we aan het nobele plan om die zolderkamer op te delen in twee stukken. Daarbij hebben we het voordeel dat één zijde van ons huis voorzien is van een dakkapel – dat schept licht en ruimte. Maar hoe pak je dat aan, een zolder verdelen in twee kamers?

Schetsen

Als je iets gaat verbouwen, moet je natuurlijk goed nadenken over wat je nu precies wilt. Wat is het doel van je kamer? In ons geval was dat vrij duidelijk: een vierde slaapkamer. Waarbij de kleine slaapkamer op de tweede verdieping deels bergzolder gaat worden (we hebben om één of andere reden tamelijk veel boeken – die nu in boekenkasten op zolder staan. Die passen perfect in de kleine slaapkamer. Daarbij zou er zelfs nog genoeg zijn voor een coole man-cave! Met dat in ons achterhoofd zijn we gaan schetsen. De tussenmuur tussen de voorzolder en de hoofdzolder bestaat in ons geval uit een gipswand. Daarin zat een louvre-deur van ongeveer 1,40 meter breed. Rechts van die deur zit een lichtschakelaar, die naar een plafondlamp loopt. Om daarmee te gaan rommelen vond ik zonde van de tijd en energie. Het begin was gemaakt: het bestaande kozijn werd het beginpunt van onze kamer. Daarnaast vonden we het ook niet mooi als je halverwege de kamer helemaal tot in de nok gaat. Dat wordt een smalle, enge nis waar je niets mee doet. Dus: het wordt een muur met een verlaagd plafond. Rechts (de ruimte met de dakkapel) wordt de slaapkamer, de linkerruimte wordt opbergzolder en ruimte voor een paar wasrekken. Boven op het plafond van de slaapkamer komt wat extra opbergruimte. Het plan is gemaakt! Nu nog de uitwerking…

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.