logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Unmatched, Gevecht der legendes, White Goblin Games


Unmatched: Gevecht der legendes is een unieke battlegame, dat je speelt met een speelbord en actiekaarten. Het unieke aan dit spel is wel dat je moet verdedigen en vechten, maar ook dat ieder personage – iedere legende, als je wilt – uniek is in zijn strategie. Naast jouw personage krijg je bovendien de beschikking over een sidekick die kan aanvallen en verdedigen. Is je legende verslagen, dan is het game over voor jouw team. Offer die minions dus op zodra het kan! Tactiek en geluk gaan hier dus hand in hand. Hoe ga jij om met de kaarten die het lot je toebedeeld? Wij ontvingen het spel voor een review en veranderden onze keukentafel tot strijdtoneel.

Vechten met kaarten

Gevecht der legendes bestaat uit vier helden. Iedere held heeft bovendien unieke vaardigheden die zijn spel behoorlijk kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten dat sommige kaarten alleen uitgevoerd kunnen worden door de legende zelf, andere kaarten weer door de sidekicks… en sommige kaarten door allebei. Wanneer je jouw personage verplaatst, mag je een nieuwe kaart pakken van de stapel. Maximaal mag je 15 kaarten op handen hebben, maar je begint met vijf kaarten. Iedere beurt bestaat uit twee acties. Dat kan verplaatsen zijn, maar ook het spelen van een kaart (wat vaak inhoudt dat je aanvalt). Het is bovendien praktisch om in de gaten te houden welke personages op afstand kunnen vechten, en welke personages close-combat benodigen.

Vier helden in de strijd

Daarnaast is er een verschil Koning Arthur offert kaarten om zijn aanvallen te versterken en kan de hulp inroepen van Merlijns magie – mits hij de juiste kaarten trekt. Alice is terug uit Wonderland met een gigantisch vorpal-zwaard en de Jabberwock aan haar zijde terwijl ze groeit en krimpt om voordelen te behalen bij aanval en verdediging. Medusa valt graag vanop afstand aan en laat haar drie harpijen je achtervolgen, maar één verwoestende blik kan het gevecht snel beëindigen. Sinbad groeit in macht naarmate hij ervaring opdoet op elk van zijn reizen. Speel Reizen-kaarten en je kunt je verder verplaatsen per beurt… maar ook je aanvallen worden sterker wanneer je de juiste kaarten speelt.

Vechten geblazen

Het speelbord – dat aan twee kanten is bedrukt – bestaat uit een aantal strijdtonelen. Deze strijdvelden hebben geen invloed op jouw personage, maar beperken de bewegingsvrijheid wel een beetje. Je mag namelijk alleen vijanden aanvallen die in hetzelfde terrein aanwezig zijn (voor afstandsaanvallen) of direct naast je staan. De gevechten zijn snel en duidelijk. Je hebt kaarten waarmee je kunt aanvallen en kaarten waarmee je kunt verdedigen (en combinatiekaarten, waarmee je beide kunt). Deze kaarten hebben een waarde. Die waardes vergelijk je met elkaar en streep je tegen elkaar weg. Het levensaantal houd je bij op een praktische draaischijf, zowel voor jouw legende als voor je sidekick.


Recensie over Unmatched: Gevecht der legendes

CooleSuggesties topper

Unmatched is een plaatje om te zien en een feest om te spelen. Dat feest begint al als je de doos opent: de kunststof inzet is sfeervol vormgegeven en heeft voor iedere legende een eigen plekje. De pionnen zijn briljant vormgegeven, jammer dat de bijbehorende minions bestaan uit kunststof fiches. De aangepaste life-trackers passen bij je karakter en de kaarten vormen een geweldig geheel. Het wordt een dynamische strijd, waarbij je goed moet lezen en moet plannen… als je kaarten dat toelaten. Lees de speciale vaardigheden en effecten goed, ze maken het verschil tussen winnen of verliezen.

Score: 9


Informatie

Titel: Unmatched: Gevecht der legendes
Uitgever: White Goblin Games
Genre: strategie
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 39.95 euro.
Ga voor meer informatie naar de website van Unmatched: Gevecht der legendes.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.