logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Unlock! Jason Ward

Ben jij bekend met het escape-room kaartspel Unlock? Het wordt in Nederland uitgegeven door Asmodee en is in verschillende toffe varianten verkrijgbaar. Uitgeverij MUS heeft hier slim op ingespeeld en is een samenwerking aangegaan met Asmodee om een escape room puzzelboek te schrijven… met 3 ontsnappingsavonturen. Net als in het spel zelf!

Weinig verschil

In feite is er dan ook heel weinig verschil met het kaartspel Unlock! en dit puzzelboek. Het verhaal komt vrijwel geheel overeen en ook hier heb je geen fysieke afgesloten ruimte om uit te ontsnappen. Je moet het vooral hebben van je fantasie. De kracht van het boek is dan weer wel dat het de mogelijkheid bied (en aangrijpt) om een spannend verhaal te vertellen. Het is hier eerder de vraag: kom je uit de afgesloten ruimte? dan kom je uit de afgesloten ruimte binnen het uur? Mocht je er een wedstrijdje van willen maken, kun je er een puntentelling aan koppelen. Probeer dan wel de puzzels op aparte blaadjes over te nemen en in te vullen, want zodra je in het boek schrijft… kun je het wel vergeten. Als bonus op dit systeem is dat de puzzels uitgebreider zijn… en talrijker bovendien. Gelukkig kun je een boek makkelijk even dichtklappen en o een ander moment weer oppakken.

Verschillende opdrachten

In dit boek moet je puzzels oplossen, voorwerpen combineren, codes ontcijferen, net als in het spel Unlock! Om ze tot een goed einde te brengen, is het belangrijk om creatief te blijven denken en alles te combineren dat je denkt te weten. De puzzels ukn je soms in het boek maken, maar het is ook praktisch om een schrijfblok en pen bij de hand te houden voor het opschrijven van aanwijzingen of tips, die je in een latere puzzel misschien weer nodig hebt. Ook kun je daar opschrijven welke voorwerpen je hebt gevonden en op welke pagina die staan. Het boek is zelfcorrigerend, je ziet meteen wanneer je een fout hebt gemaakt. Dat is soms een tikje confronterend, maar wel prettig om de hele escape room te voltooien.


Ga direct naar Unlock! Puzzelboek op BOL.com.

Recensie over Unlock! Puzzelboek

Het Unlock! puzzelboek doet precies wat het belooft – en wat je ervan verwacht. Het is volledig in stijl met het kaartspel Unlock, maar neemt een deel van de tijdsdruk weg. Het gaat daarentegen juist om het neerzetten van spannende puzzels, die je telkens weer op een ander niveau uitdagen. Het boek is schitterend vormgegeven en wordt aan elkaar gepraat met een spannend verhaal. In de puzzels zit een soort zelfregulerend systeem, waarmee je fouten opspoort (en wat je wel punten kost, natuurlijk) waardoor er toch een soort wedstrijdselement ontstaat.

Score: 8


Informatie

Titel: Unlock! Puzzelboek
Auteur:
Illustrator: Cyril Demaegd
Uitgever: Uitgeverij MUS
Aantal pagina’s: 224
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 16 jaar
ISBN: 9789045327280
Prijs: 19.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.