logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Umbrador, Marieke Smithuis

Umbrador neemt je mee op een magisch avontuur naar de fantasiewereld Umbrador, waar schaduwwezens (mensen met bijzondere gaven) gebukt gaan onder een gemene tiran. Daarin speelt Jinna, een meisje dat opgroeit in onze mensenwereld, een heel belangrijke rol. Alleen weet ze dat nog niet! Hoewel ze het wel vreemd vind dat iedereen een schaduw heeft, behalve zij. Jinna is een weesmeisje, dat op haar elfde wordt geadopteerd door de gemene tante Agaath. Ze krijgt zelfs een hond, Scharrie. Haar tante lijkt ergens op te wachten, maar op wat?

Uitnodiging

Tot Jinna op een avond een bijzondere reflectie zit in een raam. Ze ziet een bosrijke omgeving en een schitterend huisje. Daar zou ze wel willen zijn! En voor ze het weet… is ze daar ook echt. Het bleek een magische uitnodiging te zijn van Doortje, een bijzondere vrouw die emoties kan aanvoelen bij anderen. Doortje neemt Jinna in haar huis en leert haar van alles over het bosleven en de wereld waarin ze leven: Umbrador. Langzaam leert Jinna alles over kruiden en mossen, over geneeskunde en over de verschillende schaduwwezens die je in Umbrador kunt vinden. Ook leert ze over Fulgis, de gemene tiran die de hele wereld tot een winters landschap wil omvormen.

Verzet

Natuurlijk is er een clubje verzetstrijders, die zich afzet tegen deze gemene man. Doortje maakt hier ook onderdeel van uit, waardoor Jinna langzaam kennismaakt met verschillende mensen binnen dat verzet. Ook leert ze dat ze magische krachten heeft, hoewel nog niet helemaal duidelijk is welke dat zijn. Haar schaduw ontwikkelt zich langzaam maar zeker en ze leert steeds nieuwe dingen over Umbrador en over zichzelf. Haar achtergrond speelt hierbij ook een belangrijke rol: iedereen kijkt naar haar op, ze heeft blijkbaar een belangrijke rol te spelen!


Ga direct naar Umbrador op BOL.com.

Recensie over Umbrador

Umbrador is een slim geschreven boek vol onverwachte plottwists en grappige wendingen. Sommige personages zijn zo eigenwijs of lief dat je ze meteen in een hokje stopt, maar zoals Marieke Smithuis je laat zien: niet alles is wat het lijkt! Daardoor is het een heel prettig avontuur om in te dwalen en je in te verliezen. De magische wereld is soms een beetje chaotisch en behoorlijk breed om in dit ene boek te verpakken, maar het is prima gelukt om er een logisch en overzichtelijk geheel van te maken. Het spannende avontuur eindigt in een episch gevecht, waarbij de epiloog je tekst en uitleg geeft over alle gebeurtenissen.

Score: 8


Informatie

Titel: Umbrador
Auteur:
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 365
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789045129099
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.