logo-liggend-wit-donkerblauw

Dit is de ultieme volgorde om Mission Impossible te kijken

De originele M:I -televisieserie, beter bekend als Mission: Impossible, liep zeven seizoenen, van 1966 tot 1973. Het was een heel populaire serie en is onder de fans nog altijd erg populair. Er kwam zelfs een vervolg van twee seizoenen, van 1988 en 1990, maar deze serie was minder populair. Het uitgangspunt van de serie was trouwens hetzelfde: de Impossible Mission Force (IMF) kreeg iedere aflevering de taak om een geheime missie uit te voeren, waarvan iedereen dacht dat hij onmogelijk zou zijn. In 1996 besloten filmmakers dat het tijd was om het concept naar het grote doek te brengen, wat inmiddels zes films heeft opgeleverd. En dit is de juiste volgorde om alle Mission-Impossible films te kijken.

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Mission Impossible-films in chronologische volgorde

De tijdlijn van de Mission: Impossible-films is heel eenvoudig. Als je de serie films bekijkt in de volgorde waarin ze zijn uitgekomen, zit je al gebakken. Toch zetten wij ze even voor je op een rij, vooral omdat ze na de derde film zijn afgestapt van het handige nummertje. Daarnaast vertellen we kort waar iedere film over gaat, zodat er misschien al meteen een belletje gaat rinkelen als je het avontuur van het IMF-team van Ethan Hunt leest. Hier is een overzicht van de Mission: Impossible-films in chronologische volgorde.

Ga direct naar Mission Impossible boxset op BOL.com.

Mission: Impossible

Mission: Impossible (1996) is de eerste film uit deze super succesvolle filmreeks. Het zet het originele verhaal op zijn kop, wat destijds heel wat fans voor het hoofd heeft gestoten. Het verhaal neemt je mee naar Praag, waar een heel team van IMF-agenten tijdens een missie wordt gedood. Ethan Hunt (een rol van Tom Cruise) blijft over, wat hem meteen tot hoofdverdachte bombardeert. Hij zou een mol zijn en al zijn collega’s hebben geofferd. Om zijn onschuld te bewijzen, gaat Hunt op de vlucht op zoek naar de echte mol, met de bedoeling ze te stoppen voordat ze nog meer schade aanrichten. Naast Cruise en Rhames, zie je in Mission: Impossible ook John Voigt als Jim Phelps, een van de personages uit de originele serie, en Vanessa Redgraveal als wapenhandelaar Max. Deze film heeft het hoogste thriller-gehalte uit de hele franchise, de vervolgfilms steunen meer op actie en stunts. Toch is dit die film met het ultieme moment waarin Cruise naar beneden wordt gelaten aan een draadje, waarbij hij tot vlak boven de vloer valt…

Ga direct naar Mission Impossible op BOL.com.

Mission: Impossible 2

Vier jaar later kwam Mission: Impossible 2 (2000), geregisseerd door John Woo. Hierin krijgt Hunt de taak om een ​​biochemisch wapen genaamd “Chimera” te vinden en te vernietigen. De schurk van deze missie is een voormalig IMF-agent genaamd Sean Ambrose, gespeeld door Dougray Scott. We zien Thandiwe Newton als Nyah Nordoff-Hall, Ambrose’s ex-vriendin die Hunt helpt zijn taak te volbrengen, maar ook Brendan Gleesonal als John C. McCloy, de CEO van Biocyte. Biocyte is de ontwikkelaar van zowel het Chimera-wapen als diens tegengif, Bellerophon. Ambrose wil een pandemie starten zodat hij miljarden dollars kan verdienen door het tegengif te verkopen, en Hunt en Nyah moeten het virus veiligstellen voordat het te laat is.

Ga direct naar Mission: Impossible 2 op BOL.com.

Mission: Impossible 3

De derde Mission: Impossible-film volgde zes jaar later en kwam in 2006 uit. In deze film leer je Michelle Monaghan kennen als Hunts verloofde Julia Meade, maar ook Simon Pegg als de komische noot Benji Dunn, een IMF-technicus en vertrouwde teamgenoot van Hunt. Ook Laurence Fishburne maakt hier zijn intrede in het trouwe team van Hunt, hoewel kort en vluchtig. In Mission: Impossible III probeert Hunt zich terug te trekken uit het veldwerk en zich te settelen met Julia, maar de organisatie lijkt hem niet te laten gaan. Hij wordt ingeschakeld om een ​​ontvoerde agent te redden en de wapenhandelaar Owen Davian (Seymour Hoffman) te stoppen. Van hem moet hij de “Rabbit’s Foot” ontvangen, waarop geheime informatie verstopt zou zijn. Hoewel Hunt voor Julia verbergt dat hij geheim agent is, komt ze toch in gevaar. Mission: Impossible III is geregisseerd door JJ Abrams.

Ga direct naar Mission Impossible 3 op BOL.com.

Mission: Impossible 4 – Ghost protocol

Vanaf dit moment krijgen de films een ondertitel. Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) is een film vol spectaculaire actie. Nadat een missie vreselijk misgaat en het Kremlin zo’n beetje volledig ontploft, verwerpt de Amerikaanse regering het IMF in wat bekend staat als het ‘Ghost Protocol’. Ze trekken hun handen van het project, waardoor Hunt en zijn team zonder back-up achterblijven. Terwijl in eerdere missies van Hunt verraders en viruswapens betrokken waren, is het nu aan Hunt om een nucleaire oorlog te voorkomen. Hierbij moet Hunt moet zowel fysieke als emotionele ontberingen overwinnen en de wereld te redden. Regisseur Brad Bird, die je misschien kent van Iron Giant en Incredibles, maakte zijn live-actiondebuut met Ghost Protocol. Het is een spectaculaire actiefilm die tot de verbeelding spreekt. Een grote stap vooruit ten opzichte van de vorige drie, met bijvoorbeeld Cruise’s iconische klim tegen de Burj Khalifa.

Ga direct naar Mission Impossible 4 ghost protocol op BOL.com.

Mission: Impossible 5 – Rogue Nation

Mission: Impossible – Rogue Nation (2015) is de vijfde film in de Mission: Impossible-serie. Naast de vaste crew maak je kennis met Isla Faust, een MI6-agent die Hunt ontmoet terwijl hij undercover is in de misdaadorganisatie Syndicate. Faust is een lastige dubbelrol in de serie, omdat je nooit echt weet waar ze staat. Daardoor krijgt de film een frisse wind en een nieuwe laag intriges. Nadat Hunt is gevangengenomen door het Syndicate wordt hij gemarteld en ontsnapt hij met de hulp van Faust. Het Syndicate wil de wereldorde opnieuw neerzetten door middel van een reeks terroristische aanslagen. Natuurlijk krijgt Hunt de schuld van de misdaden, waardoor hij op de vlucht slaat. Een oude formule, die goed genoeg werkt. Regisseur Christopher McQuarrie zorgt ervoor dat het nieuw aanvoelt met buitengewone stunts en een diepere interesse in Hunt als personage. Het is geen wonder dat hij tot nu toe de enige filmmaker is die bij de franchise blijft voor meerdere sequels.

Ga direct naar Mission: Impossible 5 – Rogue Nation op BOL.com.

Mission: Impossible 6 – Fallout

Dit is misschien wel het grootste avontuur van de franchise tot nu toe. In Mission: Impossible – Fallout (2018) volg je Hunt, Faust en de rest van Hunt’s trouwe team in hun strijd om het Syndicate op te doeken. De organisatie is hervormd als de Apostelen, geleid door een onbekende figuur die bekend staat als John Lark. Nadat een missie om gestolen plutoniumkernen te beveiligen niet goed verloopt, wijst CIA-directeur Erika Sloane een toezichthouder toe aan het IMF-team. August Walker moet een oogje in het zeil houden tijdens de toekomstige missies van Hunt. Ondertussen leren we wapenhandelaar White Widow kennen, aka Alanna Mitsopolis. Zok weet hand te leggen op het vermiste plutonium en komt ineens als tussenpersoon tevoorschijn. Het wordt een hectisch verhaal, waarbij Hunt Lane (de schurk uit de vorige film) als ruilmiddel moet inzetten om de plutoniumkernen voor de CIA en het IMF in handen te krijgen. Natuurlijk gaat er bijna niets volgens plan, als Hunt ontdekt dat de persoon die bekend staat als Lark dichterbij is dan hij dacht. Deze film is echt een vervolg op Rogue Nation. Kijk ze dus kort na elkaar, als je kunt!

Ga direct naar Mission Impossible 6: Fallout op BOL.com.

Nieuwe Mission Impossible-films

Met elke nieuwe film wordt de Mission: Impossible -filmreeks beter. Maar wetende hoe goed de Mission: Impossible – Fallout van 2018 was, hoeveel beter kan het worden? Nou, fans hoeven niet te lang te wachten om erachter te komen, aangezien zowel Mission: Impossible 7 (2023) als Mission: Impossible 8 (2024) al zijn aangekondigd.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.