logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is de ultieme volgorde om alle Spider-Man films te kijken

De verschillende Spider-Man filmseries hebben elk hun eigen unieke benadering, stijl en verhaallijnen. Daarmee zie je meteen dat de stripboekenseries ook verschillende verhaallijnen zijn. De verhalen van Spider-Man zijn drie keer verfilmd (en een keer als animatiefilm verschenen). Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de Sam Raimi-trilogie, de Marc Webb-duologie, de Marvel Cinematic Universe (MCU) Spider-Man films, en de animatiefilms in het Spider-Verse.

Sam Raimi’s Spider-Man Trilogy (2002-2007)

Films

 1. Spider-Man (2002) – De oorsprong van Peter Parker als Spider-Man met Green Goblin als grootste tegenstander.
 2. Spider-Man 2 (2004) – Peter worstelt met zijn dubbele leven en neemt het op tegen Doctor Octopus.
 3. Spider-Man 3 (2007) – Peter krijgt te maken met meerdere vijanden (waaronder Sandman) en de invloed van het symbiote kostuum, dat een eigen serie heeft gekregen in de Venom-films.

Kenmerken

In de Spider-Man films van Sam Raimi nam Tobey Maguire de superheldenrol op zich. De films zijn best diep en duiken op de persoonlijke groei en morele dilemma’s van Peter Parker. Daarnaast hebben deze Spider-Man films een sterke nadruk op de romantische relatie tussen Peter Parker en Mary Jane Watson. Peter blijft om Mary Jane heendraaien en heeft een echte knipperlichtrelatie met haar.

Deze filmserie komt het dichtst bij het originele oorsprongverhaal. Natuurlijk mag de beroemde quote: “met de beroemde quote “With great power comes great responsibility.” niet ontbreken! De nostalgische effecten en cartooneske acties benadrukken de koppeling met de Spider-Man comics.

Ga direct naar Spider-Man films van Sam Raimi op BOL.com.

Marc Webb’s The Amazing Spider-Man Series

Een paar jaar later werden de avonturen van Spider-Man nieuw leven ingeblazen door Marc Webb, die de gelijknamige comicreeks gebruikte als basis. Deze ‘reeks’ bestaat overigens slechts uit twee films.

 1. The Amazing Spider-Man (2012) – Een nieuwe oorsprong voor Peter Parker, met de Lizard als de vijand. Lees onze recensie over The Amazing Spider-Man.
 2. The Amazing Spider-Man 2 (2014) – Peter confronteert Electro, Green Goblin en Rhino terwijl hij zijn verleden ontdekt. Lees onze recensie over The Amazing Spider-Man 2.

Kenmerken

In The Amazing Spider-Man films van Marc Webb is het Andrew Garfield die de rol van superheld op zich neemt. Veel fans vinden hem de beste Peter Parker tot nu toe – maar we horen graag ook jouw mening hierover! De films richten zich op de moderne tienerjaren van Peter Parker, met een nadruk op zijn wetenschappelijke vaardigheden en de mysterieuze verdwijning van zijn ouders. Mary Jane Watson is nergens te bekennen in deze films. In plaats daarvan richt hij zijn pijlen succesvol op Gwen Stacy… hoewel dat niet al te best afloopt. De films richten zich meer op Peter Parker als wetenschapper, waarbij hij bijvoorbeeld zijn web-schieters uitvindt. De films zijn moderner, maar ook wat duisterder dan de eerste filmreeks.

Ga direct naar The Amazing Spider-Man films op BOL.com.

Marvel Cinematic Universe (MCU) Spider-Man

Hoewel Spider-Man uit de Marvel-stal komt, had Sony Pictures een contract gesloten over deze superheld voordat Disney zich ontfermde over de superhelden-grootheid. Daardoor heeft de Marvel-franchise van Disney een beetje een haat-liefdeverhouding met onze kruipende superheld. Toch kun je hem in verschillende films zien, zoals:

 1. Captain America: Civil War (2016) – Spider-Man maakt zijn eerste verschijning in het MCU.
 2. Spider-Man: Homecoming (2017) – Peter Parker probeert zijn leven als scholier en superheld in balans te houden. Daarbij moet hij het opnemen tegen Vulture. Lees onze recensie over Spider-Man: Homecoming.
 3. Avengers: Infinity War (2018) – Spider-Man vecht samen met de Avengers tegen Thanos.
 4. Avengers: Endgame (2019) – Spider-Man helpt de Avengers in hun laatste gevecht tegen Thanos.
 5. Spider-Man: Far From Home (2019) – Peter gaat op vakantie naar Europa en neemt het op tegen Mysterio. Lees onze recensie over Spider-Man: Far From Home.
 6. Spider-Man: No Way Home (2021) – Peter worstelt met de gevolgen van zijn onthulde identiteit en ontmoet Spider-Men uit andere universa (en dus ook letterlijk uit de eerdere filmfranchises: Andrew Garfield en Tobey Maguire bundelen hun krachten met Tom Holland). Een behoorlijk aantal schurken uit de eerdere filmfranchises, zoals Green Goblin, Doctor Octopus, Electro en Lizard, maken hun entree in één hectische actiefilm. Lees onze recensie over Spider-Man: No Way Home.

Kenmerken

Hoewel John Watts de Spider-Manfilms voor zijn rekening nam, zijn de overige MCU-films van verschillende regisseurs. Wel is het telkens de energieke en vrolijke Tom Holland die zich in het blauw-rode pakje liet proppen. Door de verweving in het MCU is er niet zozeer een heel duidelijke verhaallijn. Soms leek het belangrijker om crossovers te maken met andere Marvel-helden. Er zit dan ook heel wat humor en actie in de films, met een nadruk op de uitdagingen en onzekerheden van het tiener-zijn.
Deze Spider-Man films passen perfect in het MCU plaatje qua grafische stijl en humor: het is scherp, snel, hectisch en heeft een enorm tempo. Bijzonder in deze serie is dat Peter Parker leerling is van Tony Stark/Iron Man. Iron Man begeleidt hem als superheld en begint hem een beetje als opvolger te zien. Een belangrijke introductie in deze filmreeks: ‘No Way Home’ introduceert het concept van het multiversum in de Spider-Man films, waarbij eerdere Spider-Man acteurs terugkeren.

Ga direct naar Marvel’s Spider-Man films op BOL.com.

Animatiefilms: Spider-Verse

Een geanimeerde kijk op het Spider-Man universum:

 1. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) – Miles Morales ontdekt dat hij niet de enige Spider-Man is en ontmoet Spider-Personages uit verschillende dimensies. Lees onze recensie over Spider-Man: Into the Spider-Verse.
 2. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023) – Het vervolg op de avonturen van Miles Morales en de Spider-Personages uit verschillende dimensies. Lees onze recensie over Spider-Man: Across the Spider-Verse.

Kenmerken

De Spider-Versefilms zijn geregisseerd door Bob Persichetti, Peter Ramsey, en Rodney Rothman (Into the Spider-Verse); Kemp Powers, Joaquim Dos Santos, en Justin K. Thompson (Across the Spider-Verse). De stem van Miles Morales wordt ingesproken door Shameik Moore. Deze animatiefilms duiken dieper in op het multiversum, waarbij iedere dimensie een compleet andere Spider-Personage blijken te hebben. Dat schept oneindig veel mogelijkheden! De animatiestijl is uniek en creatief, het vermengt 2D met 3D op een bizar knappe manier.

Elke serie biedt een unieke kijk op het iconische personage Spider-Man, waardoor fans meerdere facetten van Peter Parker en zijn alter ego kunnen verkennen.

Ga direct naar Spider-Verse op BOL.com.

Extra: Venom Films

Hoewel Venom geen directe Spider-Man films zijn, zijn ze gerelateerd aan het Spider-Man universum en bieden ze extra context:

 1. Venom (2018) – Het verhaal van Eddie Brock en zijn symbiose met Venom. Lees onze recensie over Venom.
 2. Venom: Let There Be Carnage (2021) – Het vervolg op Venom’s verhaal met de introductie van Carnage. Lees onze recensie over Venom: Let There Be Carnage.

Ga direct naar Venom op BOL.com.

Overige Films

Hoewel deze films minder direct verbonden zijn met de hoofdreeks, bieden ze context en breiden ze het Spider-Man universum uit:

 1. Morbius (2022) – Een film over de antiheld Morbius, verbonden aan het grotere Spider-Man universum. Lees onze recensie over Morbius.

Ga direct naar Morbius op BOL.com.

Volgorde voor compleet overzicht:

Als je een compleet overzicht wilt hebben van alle gebeurtenissen in het Spider-Man universum, kun je deze volgorde aanhouden:

 1. Spider-Man (2002)
 2. Spider-Man 2 (2004)
 3. Spider-Man 3 (2007)
 4. The Amazing Spider-Man (2012)
 5. The Amazing Spider-Man 2 (2014)
 6. Captain America: Civil War (2016)
 7. Spider-Man: Homecoming (2017)
 8. Venom (2018)
 9. Avengers: Infinity War (2018)
 10. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
 11. Avengers: Endgame (2019)
 12. Spider-Man: Far From Home (2019)
 13. Venom: Let There Be Carnage (2021)
 14. Morbius (2022)
 15. Spider-Man: No Way Home (2021)
 16. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Deze volgorde helpt je om de evolutie van het Spider-Man personage en zijn diverse verschijningen in verschillende universa te volgen.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.