logo-liggend-wit-donkerblauw

Dit is de ultieme volgorde om alle Indiana Jones-films te kijken

Onlangs ging de vijfde Indiana Jones-film in première: een filmreeks die bijna 40 jaar geleden ontstond door een samenwerking met grootheden George Lucas en Steven Spielberg. De serie was geïnspireerd door de filmseries uit het begin van de 20e eeuw en ontworpen als een alternatief voor James Bond. Het bleek een schot in de roos: de naïeve, knorrige en avontuurlijke Indiana Jones werd fantastisch neergezet door Harrison Ford, waardoor bijna iedere film een succes bleek. Maar: in welke volgorde moet je deze films nu eigenlijk kijken? Wij zetten een aantal opties voor je op een rij.

Ga direct naar Indiana Jones op BOL.com.

Indiana Jones op volgorde van releasedatum

Natuurlijk kun je ze gewoon kijken zoals iedereen ze destijds in de bioscoop of op videoband heeft kunnen kijken: op volgorde van de releasedatum! Toch is die volgorde niet zaligmakend, maar daarover vertellen we je zo meer.

 1. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark – 1981
 2. Indiana Jones and the Temple of Doom – 1984
 3. Indiana Jones and the Last Crusade – 1989
 4. Indiana Jones and the Kingdom of the Chrystal Skull – 2008
 5. Indiana Jones and the Dial of Destiny – 2023

Oh: en dan was er nog een televisieserie in 1992-1993: The Young Indiana Jones Chronicles!

Alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde


Indiana Jones en de Temple of Doom (1984)

Indiana Jones and the Temple of Doom was de tweede Indiana Jones-film die werd uitgebracht, maar komt als eerste als je kijkt naar de tijd waarin de film zich afspeelt. Het avontuur van The Temple of Doom begint in 1935 in Shanghai, waar Idnaian Jones ontsnapt aan Chinese gangsters na een mislukte schatruil. Van daaruit verplaatst de actie zich naar India, waar Indy, zijn uitbundige jonge sidekick Short Round en nachtclubzanger Willie Scott een boosaardige sekte afweren die gek is op mensenoffers en kinderslavernij. De schattenjacht draait in deze film over een verzameling Sankara-stenen, waarvan Indiana Jones denkt dat ze hem “fortuin en glorie” zullen geven, maar die een hoger, nobeler doel kunnen dienen.


Indiana Jones en de Raiders of the Lost Ark (1981)

Raiders of the Lost Ark was de eerste Indiana Jones-film die werd uitgebracht, maar het speelt zich af in 1936, een jaar later dan The Temple of Doom. Hier neemt Indiana Jones het op tegen de nazi’s, zijn meest gehate groep vijanden in deze filmfranchise, in een race om de Ark van het Verbond te vinden – de gouden kist die de tien geboden bevatte en ieder leger naar verluidt onoverwinnelijk maakt. We maken bovendien kennis met Marion Ravenwood, een pittige dame die haar mannetje staat, en Sallah, een gezellige Egyptische gids.

streaming-banner-disney-plus

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Het grootste deel van de film speelt zich af in 1938, maar het verhaal begint met een korte proloog dat zich afspeelt in 1912. River Phoenix speelt de jonge Indy, en Sean Connery als Indy’s vader, Henry Jones. In deze film is Indy opnieuw op zoek naar een oude religieuze schat: de Heilige Graal. En ook dit keer moet hij de nazi’s te snel af zijn… De Heilige Graal wordt gekoppeld aan zowel het Christendom als de Koning Arthur-mythe, maar naast het oplossen van dit mysterie is Indiana Jones ook gebrand op het vernieuwen van zijn band met zijn vader. Henry Sr., een enigszins verwarde professor in middeleeuwse literatuur, gaat dan ook samen met Indy op het avontuur. We leren bovendien de raadselachtige Elsa Schneider kennen, een Oostenrijkse kunsthistoricus wiens loyaliteit steeds verandert.

Merchandise koop je bij:


Indiana Jones and the Kingdom of the Chrystal Skull (2008)

Je zou deze film kunnen zien als een reboot, maar volgens velen is dat niet echt goed gelukt. Indiana Jones and the Kingdom of the Chrystal Skull springt 19 jaar vooruit in de tijd, naar naar 1957. Er is geen zicht meer op de nazi’s, die zijn vervangen door de Russen uit het Koude Oorlog-tijdperk. Ook hier is het een race tegen de klok om een mysterieus artefact te vinden, dit keer omdat het mogelijk connectie zou hebben met buitenaardse wezens. Indy’s metgezellen op dit nieuwste avontuur zijn onder meer een terugkerende Marion Ravenwood, een motorrijdende zoon waarvan Indy niet wist dat hij die had én een oud-collega die krankzinnig is geworden tijdens zijn zoektocht naar de Skull.


Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

De nieuwste en waarschijnlijk laatste film uit de franchise is Indiana Jones and the Dial of Destiny. Dit verhaal neemt je even mee met een geslaagde CGI-proloog naar 1944, maar het grootste deel van het verhaal speelt zich af in 1969. De plot draait om een ​​mysterieuze klik, die gewild is bij voormalige nazi’s. Het uurwerk zou gemaakt zijn door niemand minder dan Archimedes en magische krachten hebben om tijd en locatie te beheersen. Indiana Jones staat op het punt met pensioen te gaan en wordt door zijn peetdochter Helena Shaw meegenomen op een reis om het ontbrekende deel van de wijzerplaat te vinden.


Volledige tijdlijn Indiana Jones-films

Wil je de tijdlijn helemaal op een rijtje hebben? Dan ziet de franchise er zo uit:

 • 1912: Indiana Jones and the Last Crusade (proloog)
 • 1935: Indiana Jones and the Temple of Doom
 • 1936: Raiders of the Lost Ark
 • 1938: Indiana Jones and the Last Crusade (hoofdverhaal)
 • 1944: Indiana Jones and the Dial of Destiny (proloog)
 • 1951: Indiana Jones and the Dial of Destiny (flashback naar Basil Shaw’s huis)
 • 1957: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
 • 1969: Indiana Jones and the Dial of Destiny (hoofdverhaal)

Films koop je online bij:

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.