logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is de ultieme volgorde om de DC Comics films te kijken


Naast de uitgebreid in elkaar geweven wereld van Marvel is er natuurlijk ook diens grote concurrent DC Comics, die de afgelopen jaren flink heeft gewerkt aan een serie superheldenfilms. De werelden van DC – of het DC Extended Universe, welke naam je ook verkiest – kregen de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen. Sterker nog: er wordt druk gewerkt aan nieuwe uitbreidingen aan dit filmscala, met Wonder Woman 1984 als eerstvolgende blockbuster.

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Ultieme volgorde DC Comics films

Maar in welke volgorde moet je de DC Comics films kijken? Zit er wel een lijn in? Het antwoord daarop is volmondig ‘ja’, hoewel die wat minder duidelijk naar voren komt als in de Marvel filmreeks. Daartussen vind je – net als bij Marvel trouwens – een paar pareltjes en een paar ‘minder succesvolle’ films. Het Worlds of DC-universum is nog steeds relatief klein in vergelijking met het Marvel Cinematic Universe , maar het goede nieuws is dat het niet zo veel tijd kost om alle films te kijken!

Chronologische volgorde DC Universe

We hebben een handige lijst gemaakt met alle films op en rij, gesorteerd op chronologische volgorde. Let wel: dat is niet direct de volgorde waarin ze in de bioscoop zijn verschenen! Maar wil je ze op die manier kijken? Ga vooral je gang. We zullen niet oordelen!

Ben je op zoek naar een andere filmreeks, zoals de juiste volgorde voor de Star Wars saga of een overzicht van de X-Men films?

Films koop je online bij:

DCEU-tijdlijn – Bekijk de Wereld van DC-films in de juiste volgorde:

1. Wonder Woman

De veelgeprezen Wonder Woman van Patty Jenkins voert ons een volle eeuw terug naar het eerste uitje van prinses Diana van Themyscira als de titulaire superheld Wonder Woman. De film speelt zich namelijk voor het grootste deel af in de Eerste Wereldoorlog. In deze film zie je hoe Diana haar paradijselijke wereld verlaat om te strijden voor het goede in de wereld, nadag ze de spion Steve Trevor ontmoet na een vliegtuigcrash op haar eiland. De strijd tegen de god Ares begint! Aan het einde van de film realiseert Wonder Woman zich dat ze niet alle problemen van de wereld kan bestrijden. Ze besluit zich op de achtergrond op te stellen, wat verklaart waarom ze er niet was toen Superman op het toneel verscheen.

1a. Joker

Kom maar op, critici! Ja, Joker hoort niet in hetzelfde tijdlijncontinuum als de overige films. Joker is eigenlijk een buitenbeentje in deze DC reeks. Maar als je alle recente films ‘in volgorde’ wilt bekijken met de rest van de Worlds of DC-films, dan komt Joker na Wonder Woman. Joker speelt zich af in 1981. Deze film geeft een wat bijzonder beeld van het ontstaan van deze aartsvijand van Batman.

2. Wonder Woman 1984

Wonder Woman 1984 komt pas in oktober uit in de bioscoop, maar we zetten hem vast in de lijst. De film laat duidelijk zien in welk jaar hij speelt: 1984. In deze film neemt prinses Diana het op tegen de gemene Cheetah, als afsluiter van de Koude Oorlog. Het zal ons benieuwen in hoeverre die spanningen van de Koude Oorlog de boventoon zullen voeren in de film. Het zou ook zo maar kunnen zijn dat de film vooral draait op het plot van de strip rond Maxwell Lord en Brother Eye.

3. Man of Steel

Clark Kent kwam naar de wereld als Superman in Zack Snyder’s Man of Steel. Met deze film begon het moderne tijdperk van superhelden in Worlds of DC universum (en ja, blijkbaar was iedereen ineens vergeten wat Wonder Woman voor de oorlog betekende). Man of Steel laat je zien hoe Kal-El zijn jeugd doorbracht op aarde, hoe hij omging met zijn krachten en hoevaak hij daardoor in de problemen kwam. Zijn eerste grote avontuur is zijn gevecht tegen General Zod en zijn binnenvallende Krypton-troepen, waarbij de film eindigt met Clark die zijn iconische taak opneemt als journalist bij Metropolis Daily Planet.

4. Batman v Superman: Dawn of Justice

De opvolger van Zack Snyder’s Man of Steel laat twee titanen met elkaar botsen. Ben Affleck kruipt in de rol van Batman en Henry Cavill speelt Superman, waarbij de twee flink met elkaar in conflict raken. Om een soort gemeenschappelijke vijand te introduceren, spelen Lex Luthor en Doomsday ook mee. Bruce Wayne en Clark Kent beginnen als vijanden, met een paar felle (en tamelijk verwarrende) gevechten tussen die twee tot gevolg. Diana hervat ook haar publieke rol als Wonder Woman nadat Batman haar betrapt op een poging om een ​​foto te bemachtigen uit de Eerste Wereldoorlog waarin ze verschijnt – die hier het lijntje naar de eerste Wonder Woman-film. Ondertussen hebben toekomstige Justice Leaguers Aquaman, Cyborg en The Flash ook korte cameo’s.

5. Suicide Squad

Als reactie op de opkomst van nieuwe metahumans, ronselt regeringsagent Amanda Waller een groep criminelen om voor ‘de goeden’ te vechten. Ze noemt deze club de ‘Suicide Squad‘, omdat dit hun laatste manier is om nog wat buitenlucht te happen. Dat is natuurlijk vragen om problemen… de strijd tegen alle malafide superhelden loopt finaal mis. Hoewel het verhaal van Suicide Squad grotendeels gescheiden is van de gebeurtenissen in de andere DC-films, bevat het enkele gastoptredens van Flash (hij vecht tegen Captain Boomerang, wat waarschijnlijk een van zijn eerste avonturen is) en Batman. Die heeft een mooie rol om informatie te delen over andere metahumans.

6. Birds of prey

Birds of Prey is een tijdloze film – er wordt niet echt gesproken over een jaar of een situatie. Wel is duidelijk dat Birds of Prey ná de Suicide Squad plaatsvind, aangezien Harley Quinn haar relatie met Joker beëindigt. Het voelt logisch om deze film direct na Suicide Squad te bekijken, aangezien Harley nog steeds te maken heeft met het uiteenvallen van Joker, dus besluit ze haar eigen team samen te stellen om het op te nemen tegen de misdaadheer Roman Sionis (AKA Black Mask) van Gotham City. De film eindigt met Harley die wegrijdt met Cassandra Cain als haar leerling (van soorten), The Huntress, Black Canary en Renee Montoya achterlatend om de Birds of Prey op te zetten.

7. Wonder Woman

Wat… alweer Wonder Woman? Jazeker. De openings- en slotscènes van Wonder Woman spelen ver na de rest van de film. Diana ontvangt een levering van Bruce – de foto die ze zocht in Batman v Superman – en herinnert zich haar betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog. Daarna gaat ze de misdaad opnieuw bestrijden.

8. Justice League

Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg en The Flash verenigen zich voor het eerst in de strijd tegen Steppenwolf, een buitenaardse krijgsheer die probeert de aarde om te vormen en al het leven te vernietigen. Daarvoor valt hij Atlantis, Themyscira en Metropolis aan om de drie mythische ‘Mother Boxes’ te verwerven. Superman wordt in deze film weer tot leven gewekt en voegt zich bij de Justice League voor de laatste confrontatie met Steppenwolf. In de film wordt kort gezinspeeld op het bestaan van Darkseid, die in de HBO-serie Justice League een rol zal spelen.

Films koop je online bij:

9. Aquaman

Hoewel James Wan’s Aquaman grotendeels gescheiden wordt gehouden van de andere gebeurtenissen in de Worlds of DC (uitgezonderd zijn rol in de Justice League, dan), volgt de film Aquaman Arthur Curry’s eerste ontmoeting met Mera. De film roept Aquaman op in een zoektocht om een ​​oorlog tussen de onderwaterlegers van Atlantis en de zee-vervuilende oppervlaktebewoners te voorkomen.

10. Shazam!

Net als Aquaman wordt superheld Shazam! op een zijspoor gehouden van de bredere wereld van DC als je kijkt naar de tijdlijn, ook al zijn er meer lijntjes en verbindingen dan je zou denken. In principe zou deze film zich afspelen na Justice League en Aquaman. Als je even oplet, zie je in Freddy’s slaapkamer namelijk een krantenartikel met de kop ‘Superman Is Back’. Dat lijkt een verwijzing naar de Justice League. Let je ook nog eens op tijdens de post-credits, zul je daar een grap zien over Aquaman die alleen ergens op slaat als hij bekend is onder de mensen.

11. Shazam 2: Fury of the gods

Shazam! Fury of the Gods is het vervolg op de superheldenfilm Shazam! uit 2019. Het neemt je een paar jaar verder mee in de tijd, waarin de weeskinderen uit de eerste film een stuk ouder zijn. Daarmee komen natuurlijk ook wat andere problemen om de hoek kijken, want opgroeien, volwassen worden en op eigen benen staan…

12. Aquaman 2: The Lost Kingdom

Nadat het Black Manta eerder niet is gelukt om Aquaman te verslaan, is hij nog steeds vastbesloten om zijn vaders dood te wreken en Aquaman voorgoed uit te schakelen. In Aquaman and the Lost Kingdom is Black Manta sterker dan ooit tevoren, want hij heeft de mythische Zwarte Drietand, waarin een oude, kwaadaardige kracht schuilt. Om hem te verslaan keert Aquaman zich tot zijn broer Orm, de voormalige koning van Atlantis die opgesloten zit. Ze moeten zich over hun meningsverschillen heen zetten om samen hun koninkrijk, Aquamans familie en de wereld te redden die ten onder dreigt te gaan.

Batman

Waar is Batman in dit plaatje? Welnu, eigenlijk heeft hij niet echt een heel prominent plekje gekregen in dit universum, waarin de lotsbestemmingen van de superhelden met elkaar zijn verweven. Wil je de films van Batman op volgorde kijken? Dan zijn de drie Dark Knight-films wel de films die je zou moeten zien.

Batman Begins (2005)
The Dark Knight (2008)
The Dark Knight Rises (2012)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.