logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Uittip: Paleis Het Loo


Het zal je vast niet ontgaan zijn: Paleis Het Loo ondergaat een fikse metamorfose. Het paleis is daardoor tot 2021 niet toegankelijk en zal er na die tijd heel anders uitzien dan nu. Toch is een bezoekje aan het paleis zeker de moeite waard. De buitentuinen,  het park en de stallen zijn namelijk gewoon toegankelijk. Wij trokken naar Apeldoorn om het paleis een bezoekje te brengen. Het is immers BuitenGewoon open!

Tuinenpracht

Laten we eerlijk zijn: het museum was dan mooi (en zal nog mooier worden wanneer alles gerenoveerd en vernieuwd is), maar de paleistuinen verdienen natuurlijk ook meer dan lof. De symmetrische tuinen worden met zorg en liefde bijgehouden en liggen er prachtig bij. Denk er aan om voor je de tuinen betreedt bij de infobalie een kinderspeurtocht te bemachtigen. Dat geeft kinderen een paar leuke opdrachten die ze moeten vinden in de tuinen, waardoor ze net even anders tegen de tuinen kijken dan wanneer ze gewoon door de tuinen wandelen. Allereerst wandel je door de Benedentuin. Daar kun je met een bouwlift naar een speciaal ingericht dakterras, zodat je een uniek zicht hebt op de tuin – maar ook op de bouwwerkzaamheden. Leuk om te zien! En heel netjes geregeld. Middels badges krijg je toegang, en overal zijn medewerkers aanwezig om de veiligheid in de gaten te houden en eventuele vragen te beantwoorden. Vanuit de Benedentuin loop je door naar de Boventuin, met een aantal imposante fonteinen en beelden. Let hier ook vooral op de authentieke Delfts-Blauwe vazen, een aanwinst waar Paleis Het Loo zeker trots op mag zijn en die de tuinen een unieke uitstraling geven.

Park

Na de tuinen kun je even uitrusten onder de collonnade, voor je aan de Oranje-wandeling begint door het park van Paleis Het Loo. Daar wandel je onder andere langs het badhuis en het boothuis dat al honderden jaren gebruikt is door de Koninklijke familie. Toch bizar om zo dicht bij het koningshuis te komen. Daar hebben koningen en koninginnen gewoon in hun blote billen gestaan terwijl ze zich omkleedden in hun zwemkleding! na het rondje door het park, waar je zo’n 45 minuten tot een uur mee zoet bent, loop je via de twee tuinen terug naar het hoofdgebouw, waar je de stallen kunt bezichtigen.

De stallen

Ook voor het bezoek van de stallen is overigens een speurtocht beschikbaar, met leuke vragen en opdrachten. Niet alle stallen zijn meer actief in gebruik als stal, maar hebben heel andere functies gekregen. In de linkerstal genieten twee paarden met een lange staat van dienst bij het Koninklijk Huis van hun oude dag. En een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Het overige deel van de stallen wordt heel effectief ingezet als museum en tentoonstellingsruimte. Naast een mooie collectie aan auto’s, koetsen en sleeën hebben wij vooral genoten van het Kinderatelier, waar kinderen heel actief kunnen ervaren hoe het was om te leven aan het hof. Aan de hand van de tuinier, koetsier en chauffeur krijgen ze een unieke blik op het leven van toen. Leuk vormgegeven en veel grappige feitjes, die wel gelezen moeten worden op de infoborden. Aan de andere kant van de stallen vind je een overzicht van de Dieren van Oranje. Dieren hebben namelijk altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Oranjes, en in deze stal vind je een aantal bijzondere voorbeelden van vroeger tot nu, van olifanten tot apen, van boerderijdieren tot honden.

Gegevens:

Paleis Het Loo
Koninklijk Park 1
Apeldoorn

Informatie over openingstijden en toegangsprijzen:

www.paleishetloo.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.