logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Uitgelichte winterjas: de parka


Met de winter in aankomst verschijnen in de winkels ook weer de winterjassen. Wees er snel bij, want op-op, is het credo. Gelukkig kun je online winterjassen vinden. Bij al die winterjassen komt ook weer een vraag bovendrijven: welk model moet je kopen? Je kunt gaan voor een kort jack, een sportieve jas, een stoere pilotenjack of een motorjack. Maar wat is er mis met een coole parka? Ze hebben een negatieve naam gekregen wellicht, maar die is volledig onterecht!

Winterjassen in overvloed

Wat je stijl ook is, er is altijd wel een model dat bij je past. Persoonlijk draag ik al jaren parka’s. Bij die naam begint het bij sommige mannen te jeuken, maar geloof me: het zijn echt niet die grote, wijde, vormeloze hobbezakken die je voor je ziet. Sterker nog: er zijn genoeg modellen die ook voor mannen netjes aansluiten op het lichaam, die licht getailleerd zijn en voorzien zijn van stoere details. Ik durf zelfs te stellen dat er voor iedere man een geschikte parka is, wat je stijl ook is.

Praktisch

De belangrijkste eigenschap van een parka is wel dat hij wat langer is dan de jack of de normale winterjas. Hij valt tot net over de heup, waardoor je minder last krijgt van optrekkende kou op de scheiding van je broek en je jas. Hij is dus een stuk warmer en comfortabeler. Bovendien heb je met dat extra oppervlak aan jas ook meer ruimte om jaszakken te plaatsen. Daar maken de ontwerpers dan ook dankbaar gebruik van. Vaak heb je vier zakken, twee op handhoogte en twee op de borst, een of twee binnenzakken en zo nu en dan kom je nog een (in mijn ogen tamelijk onpraktisch) zakje tegen op de bovenarm. Voor mannen een geweldige oplossing. Want waar laat je je portemonnee, telefoon, huissleutels, fiets/autosleutel en andere kleinoden? Juist. In je jas!

Stijl

Laten we nu eens praten over datgene waar mannen zo over vallen: het uiterlijk en de stijl van zo’n jas. Welnu: in dit artikel heb ik drie afbeeldingen van parka’s geplaatst. Je ziet dat ze ieder een unieke stijl hebben. Sportief, stoer, gekleed… Die past bij je, of niet, maar het zijn slechts drie voorbeelden. Als je even zoekt, vind je een keur aan stijlen en smaken. Capuchons en bontkragen kun je in de regel afritsen, hoewel een capuchon natuurlijk ook erg praktisch kan zijn in de winter. Het houd je hoofd warm en vooral droog.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.